1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Afganistan’da Helman Eyaletinin Kontrolü Direniş Güçlerinde

Afganistan’da Helman Eyaletinin Kontrolü Direniş Güçlerinde

Mayıs 2007A+A-

2006 sonunda yaptığı uluslararası toplantıda Afganistan'a asker yetiştiremediğini itiraf eden NATO güçleri Afganistan'da gerilemeye devam ediyor. Taliban önderliğindeki Afgan direnişi bahar ayları ile birlikte güçleniyor. Güney'deki Helman Eyaleti'nin kontrolünü kaybeden NATO güçleri direnişin kuzeye doğru yayılmasından endişe ediyorlar.

Direnişçilerin liderlerinden Molla Dadullah, el-Cezire'ye yaptığı açıklamada "Allah'a hamdolsun ki onlara karşı koyacak silahlarımız var. İşgalcilerin silahlarından da pek çok ganimet aldık. Elimizde hava savunması için gerekli roketler de bulunmakta. Baharla birlikte yeni başlattığımız operasyonun adını Bedir Savaşı koyduk." diye konuştu.

İşgalcilere dönük saldırılar başkent Kabil'de de feda eylemleri ile sürüyor. İşgale karşı direnen Afgan güçleri kukla Karzai Hükümeti'ne de kayıplar verdiriyor. Nisan'ın son haftasında yapılan saldırılarda 7 Afgan işbirlikçi öldürüldü.

Askeri gözlemciler Mart başında başladığı geniş çaplı operasyon ile güney eyaletlerinin ve Kandahar'ın kontrolünü bahar gelmeden kazanmayı hedefleyen NATO'nun; operasyonun başlangıcından altı hafta geçmesine rağmen mesafe kat edemediğini ifade ediyorlar.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR