1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Marmara Gölü'nde derinlik 40 santimetreye düştü
Marmara Gölü'nde derinlik 40 santimetreye düştü

Marmara Gölü'nde derinlik 40 santimetreye düştü

Kuş Cenneti olarak bilinen Marmara Gölü, son iki yılda yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kuruma riskiyle karşı karşıya kaldı. Kuraklığın tehlikeli boyutlara ulaştığı gölde, derinlik 40 santimetreye düşerken, kayıkların karaya oturdu.

08 Aralık 2020 Salı 10:28A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan olarak tescillenen, ayrıca tepeli pelikan, karabatak gibi nesli tehlikede olan 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan Manisa'daki Marmara Gölü'nde kuraklık tehlikeli boyutlara ulaştı.

Salihli ilçesine bağlı Tekelioğlu, Kemerdamları, Yeniköy, Pazarköy, Gölmarmara mahalleleri ile Gölmarmara ilçesine bağlı Hacıveliler ile Saruhanlı ilçesine bağlı Kılcanlar mahallelerindeki 2 bin vatandaşın geçim kaynağı olan göl, 500 metre içeri çekilirken, gölün en derin yeri 40 santimetreye kadar düştü.

Kuruma noktasına gelen gölde, kayıklar karaya oturdu, balıkçılık bitme noktasına geldi. Gölün durumu bölge halkını da endişelendiriyor. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, göldeki suyun bitmek üzere olduğunu belirtip, yeniden canlandırılması için yetkililerden destek istedi.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, "Maalesef göldeki suyumuz bitmek üzere. 10 ton suyumuz kaldı. Bundan 2, 3 ay önce suyun derinliği 80 santimetreye kadar düşmüştü fakat şu an gölümüzün en derin yeri 40 santimetreyi geçmiyor. Gölümüzün en büyük özelliği de tarımsal sulamada kullanılıyor. Buradan İzmir'in Menemen ilçesine kadar suyumuz gidiyordu. Gölün yakınındaki mahalleler dahi susuz kaldı. Balıkçılık kooperatifimiz çok güçlüydü. Suyun 500 metre çekilmesi nedeniyle maalesef artık balıkçılık yapılamıyor. Buradan geçinen yüzlerce balıkçı ailemiz şu an zor durumda. Yetkililerden destek bekliyoruz" diye konuştu.

Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Değerlendirme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ömer Erefe de, "Bu sene gölün kurumasından dolayı balık hiç çıkmadı. Gölün en derin yeri 40 santimetre. Kayık yürümüyor. Balık çıkmadığı için göle de açılmıyoruz. Yukarıdan bakıldığında su var gibi görünüyor ama içerisine girip suyu ölçen yok. 120 balıkçı üyemiz vardı. Ben dahil tüm balıkçılar mağdur. Şu an ise balıkçılık yapan yok" şeklinde konuştu.

Kaynak: TRT Haber

HABERE YORUM KAT