1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Katar, Gazze’nin maaş krizini çözdü
Katar, Gazze’nin maaş krizini çözdü

Katar, Gazze’nin maaş krizini çözdü

Katar, kuşatma altındaki şehre yaptığı yardımları arttırdı. Katar ayrıca Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan Filistinli mahkumların dosyalarına da dahil oldu.

21 Şubat 2021 Pazar 12:47A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Katar'ın Filistin Büyükelçisi Muhammed el-Emadi 14 Şubat'ta yaptığı basın açıklamasında, Katar'ın Gazze Şeridi'ndeki Hamas tarafından atanan hükümet çalışanlarının maaşlarına katkısını ayda 7 milyon dolardan 10 milyon dolara çıkarmayı kabul ettiğini açıkladı.

Hamas hareketi, 2006 seçimlerindeki zaferinden bu yana İsrail kuşatması altında ciddi bir mali kriz yaşıyor. Bu kısıtlı hallerde hareketin, 50.000 çalışanına tam maaş ödemesi de kolay olmuyor. Çalışanlar aylık maaşlarının yalnızca % 40-50'si arasında bir avans alabiliyor.

Çalışanların maaş meselesi, El Fetih ile Hamas ve İsrail ile Hamas arasındaki her görüşmede gündemin ana konusu oluyor.

Katar, siyasi çabaları ve mali yardımları neticesinde, Hamas-İsrail tırmanışını belli bir oranda zayıf kılıyor.

Hamas tarafından atanan çalışanlar 14 yıl boyunca maaşlarının yarısını aldılar ancak bu zor durumun kabullenilmesi ve böyle sürdürülmesi oldukça zordu. Çalışanlar genel olarak maaşlarını talep ederek geçtiğimiz ocak ayında bir sosyal medya kampanyası başlattı. Bu durum Hamas ve müttefiklerini özellikle Katar'ı, maaş paralarını güvence altına almak için harekete geçmeye sevk etti.

14 Şubat'ta Gazze'de Maliye Bakanlığı, her bir çalışana aylık avans ödemelerine ek olarak, yıllar içinde toplanan aidatlarının bir parçası olarak 130 dolar ödemeye başladı. Hareket, çalışanlarının öfkesini geçici olarak yatıştırdı.

Gazze Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili, kimliğinin açıklanmaması kaydıyla Al-Monitor'a, Koronavirüs krizi ve ekonomik kuşatma nedeniyle düşen devlet gelirlerinin maaşları karşılamaya yetmediğini belirtti. Gazze çalışanlarının aidatlarının yıllar içinde 1,2 milyar doları aştığını ve bakanlığın mali koşullar nedeniyle ancak aylık maaşlarının yarısını zar zor karşılayabildiğini söyledi.

Yetkili, bakanlığın mali krizinin daha doğrusu çalışanların aidatlarının çözülmesine yardımcı olmak için Katar ile görüşmelerin sürdüğünü ve görüşmelerin, şimdiye kadar Katar'ın sorunu çözmeye katkı olarak aylık 10 milyon dolar sağlamasıyla sonuçlandığını söyledi.

Katar’ın Hamas’a verdiği destek sadece mali olanaklarla sınırlı değil. Doha, Hamas'ın eski temsilcisi Muhammed el-Khodari ve oğlu Hani el-Khodari'nin de aralarında bulunduğu Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan Filistinli tutukluları serbest bırakmak amacıyla Hamas'ın Riyad ile arabuluculuk yapma taleplerini karşıladı.

Hamas’ın talebi, Körfez’de imzalanan mutabakatın açıklanmasının ardından geldi.

Muhammed el-Khodari'nin kardeşi Abdul Majid el-Khodari, Suudi Arabistan'daki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını güvence altına almak için Katar'ın ve adını vermediği diğer partilerin çabalarına umut bağladığını belirtti.

Katar, Hamas'a mali ve siyasi teşvikler sağlayarak, Filistin iç bölünmesini sona erdirmek ve genel seçimlerde aday olmak için hareketi daha fazla çaba göstermeye zorlamayı amaçlıyor. Emadi 13 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "Birlik ve uyum sağlayacak; Filistin ulusal diyaloğunun yanı sıra Filistin halkının demokrasi seçimini güçlendirecek özgür seçimler yapılmasından yanayız." demişti.

Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye, 14 Şubat'ta hem Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani'ye hem de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yaklaşan seçimleri ve oylama sonucuna saygı duyulmasını talep eden, uluslararası toplumla birlikte çalışma ihtiyacının da ele alındığı bir mesajı iletti.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT

2 Yorum