1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail’in Yeni Yerleşim Kararını ABD de Kınadı
İsrail’in Yeni Yerleşim Kararını ABD de Kınadı

İsrail’in Yeni Yerleşim Kararını ABD de Kınadı

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, Filistin’in yeni hükümetinin kurulmasından sonra İsrail tarafından açıklanan ve çoğunluğu Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te olan 3 bin 300 yeni yerleşim kararını kınadı.

07 Haziran 2014 Cumartesi 17:44A+A-

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Dan Shapiro, İsrail’in misilleme olarak değerlendirilen adımını kınadı. Shapiro, “Batı Şeria’da yerleşim bölgesi inşaatına olduğu kadar aynı zamanda bu yönde kamuoyuna yapılan açıklamalara da karşıyız” dedi.

İsrail yönetimi Perşembe günü, Kudüs ve Batı Şeria'da 1500 yeni yerleşim biriminin ihalesini kabul etti, saatler sonra buna 1800 yeni yerleşim daha ekledi. Bu kararla birlikte aynı gün içinde onay verilen yerleşim birimlerinin sayısı 3 bin 300'e yükseldi. Filistin Yönetimi ise İsrail'in kararına 'beklenmeyen yöntemlerle' karşılık vereceklerini söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başmüzakerecisi Saeb Erakat, İsrail’in bu adımının gerginliği tırmandırmak istediğinin bir işareti olduğunu söyledi.

Erakat, “İsrail Batı dünyası tarafından memnuniyetle karşılanan Filistin’in ulusal birliğini Filistin’in kolonileştirmeye devam etmesi için bahane olarak kullanıyor” dedi.

İsrail Bayındırlık ve İskân Bakanı Uri Ariel, alınan yerleşim kararını “Filistin’de terör kabinesinin kurulmasına verilen münasip bir cevap” olarak değerlendirdi..

Türkiye ve Almanya’dan da kınama

Türk Dışişleri Bakanlığı da, İsrail’in Batı Şeria’da yeni yerleşim birimleri inşa etme kararını kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Doğu Kudüs de dâhil olmak üzere Batı Şeria’da ‘yeni yasa dışı yerleşim birimleri’ inşa etme kararı kınanarak, İsrail’in uluslararası hukukun açık ihlalini teşkil eden ve iki devletli çözüm vizyonuna zarar veren yerleşim faaliyetlerinin kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Berlin hükümeti ise, İsrail hükümetine çağrıda bulunarak, Batı Şeria’da yeni yerleşim birimleri inşa etme planından vazgeçmesini istedi.

Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christane Wirtz, Federal Basın Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, İsrail hükümetinin Batı Şeria’da yeni yerleşim birimleri inşa etmek istemesini eleştirdi.

Wirtz, “İşgal altındaki topraklarda 1500’den fazla yeni yerleşim yeri için ihale açılacağı haberi, Federal Alman Hükümeti tarafından büyük endişeyle karşılanmıştır” dedi.

ABD işbirliği niyetinde

Filistin’de birlik hükümetinin resmen kurulmasının ardından Washington yönetimi, yeni hükümetle işbirliği niyetinde olduklarını, bir süre hükümetin politikalarını izleyeceklerini duyurmuştu.

Birlik hükümetiyle masaya oturmama kararı alan İsrail ise ABD'nin açıklamalarından 'derin hayal kırıklığı' duyduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise, Filistin'de uzlaşı hükümeti kurulmasını, İsrail'in tanınacağı ve şiddetten uzak durulacağı teminatları zemininde memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Yedi yıllık ayrılık bitti

Filistin'de pazartesi günü, 23 Nisan'da Hamas ve Fetih arasında varılan anlaşma çerçevesinde birlik hükümeti kurulmuş, bu hükümetin Ramallah'taki bakanları yemin etmişti.

Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal, 6 Şubat 2012’de Katar’ın başkenti Doha’da, o zamanki emir Hamad bin Halife El Tani’nin arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma gereğince Mahmud Abbas başkanlığında bir geçiş hükümeti kurulacaktı.

23 Nisan'da Gazze'de bir araya gelen Fetih ve Hamas hareketleri ortak hükümet kurma konusunda anlaştı.

Taraflar arasındaki bölünmüşlük 2007 yılında Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmalar ve Hamas’ın şeridi kontrolü altına almasıyla başladı.

Filistin yönetiminin Hamas ile birlikte hareket etmesine tepki gösteren İsrail yönetimi, anlaşma üzerine ABD arabuluculuğunda devam eden müzakereleri askıya aldığını duyurmuştu.

(Kaynak: Al Jazeera)

 

HABERE YORUM KAT