1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak seçimlerinde İran destekli ittifak ağır bir yenilgi aldı
Irak seçimlerinde İran destekli ittifak ağır bir yenilgi aldı

Irak seçimlerinde İran destekli ittifak ağır bir yenilgi aldı

Irak'ta seçimin kazananı Sadr Grubu, kaybedeni ise doğrudan İran'ın desteklediği grup ve ittifaklar oldu.

12 Ekim 2021 Salı 19:30A+A-

Irak seçimlerinin resmi olmayan ön sonuçları açıklanmaya başladı.

İlk sonuçlara göre Sadr Grubu 329 milletvekilli Irak meclisinde 73 milletvekili kazanarak seçimin galibi oldu. Sadr Grubu 2018 seçimlerinde ittifak halinde 54 milletvekili kazanarak birinci parti olurken, bu seçimde tek başına daha fazla milletvekili çıkararak açık farkla birinci oldu.

Seçimlerde ikinci sırayı Anbarlı Sünni kökenli bir aileden gelen Irak Meclis Başkanı Muhammed el Halbusi'nin Irak'ın Sünni bölgelerinde oy alan 'Tekaddum' (İlerleme) Partisi aldı. Tekaddum'un 38 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Seçimlerde üçüncü sırayı ise 37 milletvekiliyle, 2006-2014 dönemi Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin Kanun Devleti aldı.

Dördüncü sırayı, 31 milletvekiliyle Neçirvan Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi aldı.

Tüm bu sonuçların küçük derecelerde değişebileceği belirtiliyor.

İran destekli gruplar itiraz etti

Seçimlerde İran destekli Haşdi Şabi'nin siyasi uzantısı olan Fetih İttifakı ve 2014-2018 dönemi başbakanı Haydar Abadi ile Hakim Grubu'nun seçim ittifaklarının büyük bir yenilgi aldığı belirtiliyor. Fetih İttifakı geçtiğimiz seçimlerde ikinci parti olmuştu.

Bu seçimde ise ittifakın 14 sandalyede kaldığı belirtiliyor.

Bu açıdan seçimlerin İran'ın yenilgisi ile sonuçlandığı, Irak Şiilerinin İran destekli oluşumlardan yüz çevirdiğini gösterdiği değerlendiriliyor.

Ön sonuçlara itiraz eden Fetih İttifakı seçimlerde hile yapıldığını iddia ediyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken İran'ın Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin Bağdat'a gitmesi dikkat ve tepki çekti. İran seçim sürecinde Irak'a bu şekilde doğrudan müdahil olmakla suçlanıyor.

Irak'ta hükümetin kurulabilmesi için 165 milletvekilinin desteği gerekiyor. Seçimlerin galibi Sadr Grubu da dahil hiçbir parti veya ittifak bu sayıyı sağlayamadığı gibi bu sayının yarısına dahi erişemiyor. Bu sebeple, 2003 sonrası tüm Irak seçimlerinin ardından yaşandığı gibi hükümeti kurma pazarlıklarının uzun sürmesi bekleniyor.

Düşük katılım

Bu seçimin 2003 sonrası seçimler arasında en düşük katılımlı ve Irak'ın Şii bölgelerinde katılımın Sünni bölgelerinden az gerçekleştiği yegane seçim olması da dikkat çekti. Ülke genelinde katılımın %41-42 seviyesinde olduğu açıklansa da gerçek oranın daha da düşük olduğu belirtiliyor. Çünkü ülkede oy verme yaşında yaklaşık 27,5 milyon kişi varken bu seçimde kayıtlı seçmen sayısı 20,9 milyon oldu. Resmi katılım oranı sadece kayıtlı seçmen üzerinden hesaplanıyor.

Ülkede katılımın en yüksek seçim bölgesi %57 oranla Türkiye sınırındaki Kürt ili Duhok olurken en düşük olduğu seçim bölgesi ise %31 oranla Şii çoğunluklu Rusafa (başkent Bağdat'ın ortasından geçen Dicle Nehri'nin doğusunda kalan kısmı) oldu.

Kaynak: Mepa News
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum