1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'İçerisi Daha Güvenliydi'
'İçerisi Daha Güvenliydi'

'İçerisi Daha Güvenliydi'

Al Jazeera'ye bilgi veren Dışişleri kaynakları, Musul Başkonsolosluğu'na 'uygun zamanda binayı boşaltın' talimatı verildiğini söyledi.

12 Haziran 2014 Perşembe 11:52A+A-

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'ndaki 49 kişinin IŞID tarafından rehin alınmasının ardından, 'temsilcilik neden zamanında boşaltılmadı' sorusu tartışılıyor. Dışişleri kaynaklarının Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, Musul’daki Türk Başkonsolosluğu basılmadan iki veya üç gün öncesinde Ankara’dan binanın tahliye edilmesi talimatı gitti. Bunun üzerine başkonsolosluk hızla binadaki belgeleri yok etmeye başladı. Diğer tahliye hazırlıkları da baskının öncesinde bitti. 

Ankara’nın ‘uygun olduğunuzda binayı boşaltın’ talimatına rağmen, başkonsolosun binanın dışarıdan daha güvenli olduğuna karar vermesi sonucu, çatışmalar sürerken tahliye gerçekleşmedi. Al Jazeera'ye bilgi veren bakanlık yetkilisi, bu gibi durumlarda tahliye zamanının misyon şefi olan başkonsolos tarafından verilmesi gerektiğini söyledi:   

"Bu konuda nihai karar araziyi, çatışmaların şiddeti ve yerlerini bilen başkonsolosta. Burada sorumluluğu başkonsolosun üzerine yıkma gibi bir derdimiz yok, yanlış anlaşılmasın. Çok zor bir coğrafyada görev yapıyorlar. Tümüyle bu coğrafyada silinmekle, risk alıp var olmak arasındaki dengeyi tutturmak zorundalar, vatandaşlarınız oraya gidip gelmeye devam ediyor.”

'Konvoy daha tehlikeli olacaktı'

Al Jazeera’ye konuşan kaynaklar, 49 kişinin tahliyesi için hızlı hareket kabiliyeti olmayan 10 zırhlı araçlık bir konvoyun güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. 30’u özel harekâtçı olan 49 kişi için yeterli zırhlı araç olmasına rağmen, güvenli bölgelere giden yollar ve havaalanı IŞİD kontrolünde olduğu için uygun zaman beklendi.

Bakanlığın verdiği bilgiye göre, başkonsolosluk baskınından önce Irak merkezi hükümetiyle iletişime geçildi, ancak Bağdat güvenlik için herhangi bir garanti vermedi. 

Konsolosluk çalışanlarının uzun süre içeride kalma ihtimali doğrultusunda binaya yakıt ikmali de yapıldı ve bu yönde de hazırlıklar tamamlandı. Ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda içerinin dışarıdan daha güvenli olduğuna karar verildi.

Ankara, başkonsolosluğa aileleri gönderme talimatını vermişti. Ona rağmen kalan birkaç çocuk ve eşler de rehin alınanlar arasında.

Rehin alınan Türk tır şoförleriyle de temasta olduklarını belirten kaynaklar, fidye isteğiyle ilgili bir bilginin ellerine ulaşmadığını söyledi.

 Al Jazeera

HABERE YORUM KAT