1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz’ün Mart Sayısı Çıktı: “Mazlumlara Kalkan Olmak Şereftir!”
Haksöz’ün Mart Sayısı Çıktı: “Mazlumlara Kalkan Olmak Şereftir!”

Haksöz’ün Mart Sayısı Çıktı: “Mazlumlara Kalkan Olmak Şereftir!”

Haksöz dergisinin Mart 2020 tarihli 348. sayısı çıktı. Kapakta Türkiye’nin İdlib’e yönelik müdahalesi “Mazlumlara Kalkan Olmak Şereftir!” manşetiyle taşındı..

04 Mart 2020 Çarşamba 19:29A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, Mart 2020 tarihli 348. sayısında“Mazlumlara Kalkan Olmak Şereftir!” manşetiyle çıktı.

Askerlerimize yönelik Rusya-Esed hava saldırısından hemen önce hazırlanıp baskıya gönderilen derginin Gündem’inde Türkiye’nin İdlib’e müdahalesine nasıl yaklaşmak gerektiğine yönelik vurgular var. Yazıda riskli olmasına rağmen ordunun müdahalesinin neden değerli olduğuna dair cevaplar veriliyor.

Rıdvan Kaya, bu ay 10. yılına girecek olan Suriye kıyamı özelinde genel süreci muhasebe ediyor. Kazanmakla değil mücadele ile mükellef olduğumuzun altını çizen Kaya, mevcut sıkıntı ve zorlukların sadece Suriyelilerin değil hepimizin imtihanı olduğunu belirtiyor. Müslümanların bu süreçle ilgili tutumlarını sorgulayan Kaya, İslam coğrafyasının herhangi bir yerinde yaşanan kayıp/yenilgiler karşısında nasıl bir tavır takınmak gerektiğini de ortaya koyuyor.

Murat Koç, “İslamcılık bitti!” söylemlerinin temelsizliğini gözler önüne seriyor. İslamcılığın neye karşılık geldiğini açıklayan Koç, yeryüzündeki mevcut vaka okuması üzerinden İslamcılığın teslim olmadığını vurguluyor.

Çeviri yazılarda İdlib’deki durumu Suriye için ‘son savaş, kıyamet gibi’ niteleyen Chloe Cornish, Mısır’daki siyasi davaların hukuksuzluğuna dikkat çeken Maged Mandour ve yüzyıllık anlaşmayı ‘yüzyıllık ihanet’ olarak niteleyen Avi Shlaim’in yazılarına yer veriliyor.

Mustafa Akman, velî ve velayet kavramları odaklı bir çalışmaya imza atıyor. Kavramsal analizlerin yanı sıra bu kelimelerin Hristiyanlık, eski Türk din ve geleneklerinde neye tekabül ettiğini sorgulayan Akman, tasavvufi yaklaşımlarla Kur’an’ın yaklaşımını kıyaslıyor.

Yusuf Yargın, Nahl Suresi 90. Ayetten hareketle Rabbimizin üç emir ve üç yasağının İslami şahsiyetin oluşumu ve değerler eğitiminde nasıl bir rol ifa ettiğini tahlil ediyor.

Sezgin Kartal, ahlak üzerine kaleme aldığı yazısında ayetlerden örneklerle Kur’an ahlakını kuşanmanın önemine dikkat çekiyor.

Fevzi Zülaloğlu, Kur’an’ı anlamada mealci yönteme eleştirel yaklaşımlar getirdiği yazısında mealcilerin çeşitli görüşlerini tartışıyor ve mealcilere birtakım sorular yöneltiyor.

Nimet Orbay, Kur’an’da bahsi geçen kadınlardan yine Kur’an ayetleri ışığında bahsettiği yazısında hem müspet hem de menfi profillere örnekler sunuyor.

Cahit Çekmen, İslam’ın Orta Çağ Avrupa’sına olan etkisini analiz ediyor. Dönemin Avrupa’sının düşünsel yapısını da irdeleyen Çekmen, özellikle İslam medeniyetinin Avrupa’yı tesiri altına almasında Endülüs’ün oynadığı role dikkat çekiyor.

Sinan Ön, modern tıp üzerinden bilimin insan bedeni üzerinde kurduğu hâkimiyeti ele aldığı yazısında insanın bitmez tükenmez ihtiraslarının ekini ve nesli nasıl ifsad ettiğini gözler önüne seriyor.

Erkam Kuşçu, İslam düşüncesine yaklaşım tarzlarını konu edindiği yazısında bilimsellik üzerinden kendini kanıtlamaya çalışan, Batı karşısında ezik ve müdahaneci yaklaşımlara eleştirel değinilerde bulunuyor.

Dergide Bünyamin Doğruer’in de Suriye’deki kampta donarak hayatını kaybeden Leyla’nın anısına yazdığı şiiri okuyabilirsiniz.

haksoz-kapak-mart2019-348.jpg

İRTİBAT: 0212 524 10 28
[email protected]

HABERE YORUM KAT

4 Yorum