1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz’den Gazze için özel sayı
Haksöz’den Gazze için özel sayı

Haksöz’den Gazze için özel sayı

Haksöz dergisi Kasım 2023 tarihli 392. sayısını Gazze’ye ayırdı. Dergide ağırlıkla Aksa Tufanı operasyonu ve Siyonist İsrail’in saldırılarına karşı Gazze halkının verdiği destansı mücadeleye dair yazılar var.

05 Kasım 2023 Pazar 23:30A+A-

HAKSÖZ-HABER

"Kur’an’ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz, Kasım 2023 tarihli 392. sayısında “Gazze Ardu’l-İzze” manşetiyle çıktı.

Gündem yazısında Gazze’de yaşanan soykırımın küresel barbarlık düzenini nasıl gözler önüne serdiği ortaya konurken Gazze direniş iradesi ve küresel vicdanı harekete geçiren dinamikler irdeleniyor.

Bu bağlamda kapak konusuna dair Şuayb Mekeç Aksa Tufanı’nın ne anlama geldiğini ve Filistin direnişine sahip çıkmanın önemini; Rıdvan Kaya, Gazze halkının topyekûn verdiği mücadeleden çıkarılacak dersleri; Musa Üzer, Türkiye-İsrail ilişkilerinin tarihsel sürecini ve arka planını ve İzzeddin el-Kassam Tugaylarının silahlandırılması meselesini; Eyüp Togan, Siyonizm’in ideolojik arka planı, ırkçılıkla ilişkisi ve ABD’yle bağlantısını; Yahya Fırat, İsrail terörünü meşrulaştıran Batı medyasının ikiyüzlülüğünü ele alıyor. Ayrıca sürecin İsrail siyasetini nasıl etkileyeceğine ilişkin Abdullah Halife eş-Şayci ile Avrupa ülkelerinin İsrail’in vahşetine desteği ve utanç verici suç ortakları hakkındaki Marco Carnelos’un çeviri yazılarına yer veriliyor.

Gazze-Filistin gündemiyle ilgili yazıların yanı sıra dergide gazeteci-yazar Ahmet Varol’la konu hakkında geniş röportaj yapılmış. Varol, Filistinlilerin toprak sattığı iddiaları, İzzeddin el-Kassam ve mücadelesi, Aksa Tufanı’nın nasıl okunması gerektiği, Ortadoğu ülkelerinin ve Türkiye’nin süreçteki tutumu ve Filistin davasının sahiplenilmesi noktasında üzerimize düşen sorumluluklar hakkındaki sorulara cevap veriyor.

Dergide Gazze gündeminin yanı sıra başta Suriyeli muhacirler olmak üzere Türkiye’de göçmen sorununa dair yazılar var. Mehmet Şaşmaz, sorunu, resmî ideolojiyle bağı ve ulusçuluk penceresinden değerlendirirken; Ali Soylu da Kemalist ideolojiden neşet eden milliyetçi yaklaşımlara dikkat çekiyor. Oktay Sari ise muhacirlerin yaşadığı sorunları güvenlik politikaları ve hukuki açıdan yorumluyor.

Hamza Türkmen, sekülerleşme sorununu kaleme aldığı yazısında Osmanlı’da yaşanan çözülme ve dünyevileşmenin sebeplerine eğilerek dünya hayatı ve hakikat arayışına ilişkin yaklaşımlarını ortaya koyuyor. İmtihan dünyasında dengenin önemine dikkat çekerek dünyevileşme karşıtı ruhbanlıkla ilgili eleştiriler getiriyor ve sâlihlerden olmanın önemine işaret ediyor.

Fevzi Zülaloğlu, “İsrail”in etimolojik kökenlerini irdeliyor. Kur’an’daki ayetlerin yanı sıra Kitab-ı Mukaddes’teki kullanım biçimlerini inceleyen Zülaloğlu, İsrailoğlullarıyla ilgili tarihsel-dinî tespitlerde bulunuyor.

Murat Kayacan, Nuh kıssasını analiz ettiği yazısında Nuh kavminin inkârda diretmesi sonrasında azapla uyarılmasını ve tufanın başlangıç dönemini ele alıyor.

Alaaddin Yurderi, Gazze gündemine dair edebiyat dünyasının suskunluk halini irdelediği yazısında kimi şairlerin Filistin’le ilgili şiirlerinden örneklere yer veriyor.

Atilla Eygün, ubudiyet kavramına dair geniş bir inceleme içeren Eyüp Yaka’nın “Kur’an’da Ubûdiyet ve Boyutları” adlı kitap çalışmasını tetkik ediyor.

Son olarak dergi Bünyamin Doğruer’in Gazze şiiri ve Lana Ramadan’ın Gazze’deki çocuk ölümlerine ilişkin denemesiyle kapanıyor.

haksoz392b.jpeg

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT:

0212 524 10 28

[email protected]

HABERE YORUM KAT

3 Yorum