1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz, yeni sayısında da sayfalarını Gazze için ayırdı
Haksöz, yeni sayısında da sayfalarını Gazze için ayırdı

Haksöz, yeni sayısında da sayfalarını Gazze için ayırdı

Haksöz dergisi Şubat-Mart 2024 tarihli 395-396. sayısında ağırlıklı olarak yine Gazze’yi konuşuyor, tartışıyor, analiz ediyor.

02 Mart 2024 Cumartesi 16:20A+A-

HAKSÖZ-HABER

Gazze ile imtihanımızın değerlendirildiği Gündem yazısında çaresizlik ve acziyetin ürettiği eleştirilerin hikmeti tartışılıyor. Sadece eksikliklere odaklanmanın mücadeleye vereceği zarara dikkat çekilerek Gazze konusunda ortaya konan ya da konamayan tavırlar irdeleniyor.

Musa Üzer, konuyu daha çok Türkiye’nin rolü üzerinden ele alıyor. Türkiye’yi güçlü yansıtan hamasi söylemlerin sahadaki karşılığını analiz eden Üzer, iktidarın artı ve eksilerine ışık tutuyor; nihayetinde söz İsrail’le ticari ilişkilerin mahiyetine getiriyor.

Rıdvan Kaya, Gazze’nin ümmete nasıl değer kattığını ortaya koyduğu yazısında Gazze için yapılan edilen her şeyi mahkûm etmenin sakıncalarına işaret etmekle birlikte sergilenen çabaların yeterlilik düzeyini sorguluyor ve hepimize düşen sorumluluklara dikkat çekiyor.

Ramazan Çelikal, Gazze’nin özelde bizlere genelde tüm insanlık için nasıl bir okul olduğunu, Gazze halkının izzetli tutumunun öğreticiliğini işliyor.

Oktay Altın, Refah Kapısının statüsünü incelediği yazısında Mısır’ın kapıyı kapatmasının sebeplerini yorumluyor.

Fevzi Zülaloğlu, Gazze’de yaşananlar üzerinden Yahudilerin “lanetlenmiş bir kavim” olduğuna yönelik iddiaları tartışıyor. Lanetin soyla mı yoksa amellerle mi bağlantılı olduğunu ayetler ışığında irdeliyor.

Eyüp Togan, entelektüelliği Gazze imtihanına tâbi tuttuğu yazısında Zizek ve Habermas gibi isimlerin nasıl ve neden İsrail’in yanında konumlandıklarını gözler önüne seriyor; halkların direnişini sırtını dönen entelektüel düşünüşün neden dünya için umut olamayacağını ortaya koyuyor.

Çeviri yazılarda Basem Naim, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun başarılarını; Moncef Khane, UNRWA’nın Gazze fonlarının kesilmesinin toplu bir cezalandırmaya nasıl örnek teşkil ettiğini; Abdulvahab el-Efendi, soykırım akademisyenlerinin ikilemlerini; Imran Mulla, Filistin’in nasıl uluslararası bir dava haline geldiğini ele alıyor.

Sinan Ön, Gazze’de yaşananları kötülük problemi üzerinden ele alıyor. İnsanın varoluşsal sancıları, İblis’le mücadelesi, akıl, Aydınlanma ve modernizm kavramları ekseninde konuya genişlik getiriyor.

Mehmet Şaşmaz, yine Gazze özelinde merhamet, zulüm ve egemenlik kavramlarına mercek tutuyor.

Celal Kurşun, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini Gazze’de yaşananlarla kıyaslayarak ibretlere dikkat çekiyor.

Ahmet Ağırakça, çokça tartışılan bir konuya uzun uzadıya bir inceleme yazısıyla açıklık getiriyor. Resullullah’a (s) ihanetleri sonrasında Kurayzaoğulları Yahudilerinin nasıl ve ne şekilde cezalandırıldıklarını tarihî veriler ışığında yorumluyor.

Abbas Ataman, şura kavramını incelediği yazısında şura bilincini yeniden kavramanın önemine işaret ediyor.

Hamza Türkmen, Kulp’ta yaşanan hutbe tartışması üzerinden cuma hutbelerinin mahiyetini ve hikmet-i hükümet uygulamasını tartışıyor.

M. Furkan Gökçe, Gazze üzerine bir deneme kaleme alırken; Ahmet İlhan, Murat Kayacan’ın “Kur’an’da Hz. Nuh’un Toplumsal Islah Çabaları” kitabını değerlendiriyor. Yanı sıra Bünyamin Doğruer, Ümmü Seleme Narin, Süveyda Zeynep Güneş ve Yunus Çolakoğlu’nun şiirlerine yer veriliyor.

haksoz395.jpg

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT:

0212 524 10 28

[email protected]

HABERE YORUM KAT

3 Yorum