1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz dergisinin Ekim 2022 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ekim 2022 sayısı çıktı

Haksöz dergisinin Ekim 2022 sayısı çıktı

​​​​​​​Haksöz dergisi Ekim 2022 tarihli 379. sayısında milliyetçilik meselesine dikkat çeken bir kapakla çıktı.

07 Ekim 2022 Cuma 18:31A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi Ekim 2022 tarihli 379. sayısında “İslami Bilinç Milliyetçilikle Hesaplaşmayı Gerektirir” manşetiyle çıktı.

Kapak konusunun ele alındığı Gündem yazısında her alanda yükselen milliyetçiliğin zehirli meyvelerine işaret edilerek cahilî savrulmadan kaçınmanın ve kimliksel arınmanın Müslümanlar için sorumluluk olduğuna vurguda bulunuluyor.

Salih Orhan, kapak konusu çerçevesinde kaleme aldığı yazısında milliyetçiliğin ideolojik, felsefi ve tarihî arka planına ışık tutuyor; milliyetçi dilin İslami kesimlerde de görülmeye başlanmasından duyduğu kaygıları paylaşıyor.

Musa Üzer, İran’da Mahsa Emini olayıyla patlak veren gösterileri farklı açılardan değerlendiriyor. Rejimin çürümüşlüğü ve zulmü ile İslami değerleri aşağılamanın kıskacında olayları nasıl yorumlamak gerektiğini tartışıyor.

Oktay Altın, İran’a dair daha genel tespitlerde bulunduğu yazısından vahdetten mezhepçiliğe İran dinî söyleminin dönüşümünü inceliyor.

Elizabeth Tsurkov, Türkiye ile Esed rejimi arasında gündeme gelen yakınlaşmanın ne kadar gerçekçi olduğunu sorguluyor.

Eyüp Togan, Kraliçe Elizabeth ve Gorbaçov’un ölümleri üzerinden kraliyet aristokrasisi, cumhuriyet kadrosu ve emperyalizm gibi konulara dair çıkarımlarda bulunuyor.

Rıdvan Kaya, Resulullah’ın (s) eğittiği ayrıcalıklı bir topluluk olarak ashabın, bugün dahi bizim için neden önem atfettiğini irdeliyor, dinin doğru anlaşılmasında sahabe pratiğine dikkat çekiyor.

M. Masum Yokuş, hakikat ve bilgi temelli çalışmalarına devam ederek Batı’nın bilgi krizini ve küreselleşen cahiliye karşısında İslam temelli bilgi perspektifimizi inşa sorumluluğunu kapsamlı bir şekilde ele alıyor.

Hamza Türkmen, hatıratını yayınlamaya başlayan Ahmet Ağırakça’nın “Dikenli Yolda Yürümek” kitabı ve biyografisi üzerinden Türkiye’deki İslami uyanış sürecinin serüvenine ışık tutuyor.

Ümit Kudbay, modern devlet ve totalitarizm üzerine kaleme aldığı yazısında modern hayatın getirdiği ve totalitarizmi üreten anlayışlara işaret ediyor.

Alaaddin Yurderi, La Fontaine’nin ağustos böceği ile karınca masalına, Sezai Karakoç’un, şiirinde getirdiği farklı okumayla kapitalizme karşı nasıl meydan okuduğunu irdeliyor.

Ahmet Kerim Artuk, “Türklüğü Ölçmek” kitabı üzerinden cumhuriyet rejiminin ırkçı kurgusal zihniyetine dikkat çekerek günümüzde milliyetçiliğin aslına rücu etme yolunda olduğuna işaret ediyor.

Ömer Faruk Akman, “Kürt Sekülerleşmesi” kitabını değerlendirdiği yazısında müellifin Kürt halkını Kürt solu üzerinden tahlil etmesinin getirdiği tenakuzların altını çiziyor.

Bünyamin Doğruer’in şiirinin de yer aldığı derginin arka kapağı ise geçtiğimiz günlerde dâr-ı bekâya irtihal eden Müslüman âlim Yusuf el-Karadavi’ye ayrılmış.

haksoz370.jpg

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT:

0212 524 10 28

[email protected]

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

5 Yorum