1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz dergisinden ‘tarihselcilik’ dosyası
Haksöz dergisinden ‘tarihselcilik’ dosyası

Haksöz dergisinden ‘tarihselcilik’ dosyası

Haksöz dergisi, bu ay birleşik sayı olarak 120 sayfa çıktı. Ocak-Şubat 2021 tarihli 358-359. sayıda tarihselcilik üzerine bir dosya yer alıyor.

11 Ocak 2021 Pazartesi 13:58A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla yayınını sürdüren Haksöz dergisi, bu ay iki sayı bir arada 120 sayfa ve özel dosya içeriğiyle çıktı.

Gündem’de Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun’ adıyla Meclis’e sunulan ve bilahare ufak tefek bazı rötuşlarla kabul edilen tasarıya dair değerlendirmeler var. Kanunun risklerinin analiz edildiği yazıda iktidar kadrolarına hâkim olan buyurgan-otoriter mantığa dikkat çekiliyor.

Hamza Türkmen, geçtiğimiz ay Rabbimize uğurladığımız merhum Av. Necip Kibar hakkındaki tanıklığını kaleme aldı. Kibar’ın gençliğinden vefatına kadar mücadele dolu öyküsünü Türkmen’in kaleminden okuyabilirsiniz.

Rıdvan Kaya, FETÖ ithamıyla gözaltına alınan hanımların çıplak aranması gündemiyle ilgili kaleme aldığı yazıda klasik devlet refleksinin konuyu nasıl manipüle ettiğini ortaya koyuyor, iktidar kibrinin yol açtığı adaletsizliğe dikkat çekiyor.

Murat Koç, AK Parti döneminde Kürt sorunu ile ilgili olumlu sürecin nasıl sorunlu bir sürece evrildiğini tahlil ediyor. Bahçeli önderliğinde Kürt meselesinde mesafe kat etmenin mümkün olmadığına değinen Koç, HDP’nin kapatılması yönündeki çağrıları eleştirel bakış ile değerlendiriyor.

Ahmet Murat Kaya, Libya’dan Karabağ’a, Doğu Akdeniz’den Suriye’ye Erdoğan ve Türkiye için oluşan yeni fırsatların nasıl takip edildiğini analiz ettiği yazısında dış ve iç siyasetteki imkân ve sorunlara; MHP ve Perinçek ile ittifakın süreci nasıl etkilediğine dair yaklaşımlarını paylaşıyor.

Dergide “Güncel Tartışmalar Bağlamında Tarihselciliğin Serencamı” başlıklı genişçe bir dosya yer alıyor. Tarihselcilik ve ilişkili kavramların tartışılıp değerlendirildiği dosyada Kur’an hakkındaki ölçüsüz yaklaşımların kaynağına inilerek asılsız iddialar eleştiriye tabi tutuluyor. Doç. Dr. Murat Kayacan editörlüğünde hazırlanan dosyada Prof. Dr. İshak Özgel, tarihsellik, tarihselcilik ve tarihsel yorum arasındaki farklara, tarihselciliğin Batı dünyasındaki seyrine ve İslam düşüncesine uygulanması sürecine işaret etti. Doç. Dr. Şevket Kotan ise Yasir Bayram’a verdiği röportajda İslam düşüncesinde aslında tarihselliğin bir karşılığı olmadığına, tarihselcilerin yorumlarında düştükleri anakronizme vurgu yaptı ve ne tür parametrelere sahip olduklarını ortaya koyup eleştiri süzgecinden geçirdi. Selahaddin E. Çakırgil, tarihselcilikle ilişkilendirilebilecek heremeneutik (yorumsamacılık) kavramı üzerinde durdu ve tarihselciliğin Kur’an’ın evrensel oluşunu nasıl gölgelediğine dikkat çekti. Doç. Dr. Ahmet Abay, Kur’an’ın Allah kelamı olup olmadığı tartışması bağlamında gündeme gelen “zenim” kelimesinin geçtiği ayeti ve bağlamını analize tabi tutarak sorunun ayetlerde değil yorumlarda olduğunu belirtti. Dr. Cahit Karaalp, tarihselci Kur’an okumalarını Mustafa Öztürk ve İlhami Güler’in iddialarını gündeme getirerek tefsir ilmi açısından eleştirisini yaptı. Fevzi Zülaloğlu, İbn Arabî ve Mustafa Öztürk’ün yorumlarındaki benzer ölçüsüz tutumların olduğu düşüncesinden hareketle her ikisinin tutarsızlıklarına vurgu yaptı. Cündüllah Avci ise tarihselcilerin vahyin mahiyetine dair iddialarını ele aldı ve birtakım çelişkilerine dikkat çekti.

Mahmut Uyan, tarihî örnek bir karakter olarak Selahaddin Eyyubi’nin hayatını, karakterini, mücadelesini kaleme aldığı yazısında yaşadığı dönem hakkında da bilgiler veriyor.

Ahmet Turan Özdemir, Rasim Özdenören’in “Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler” kitabından hareketle Müslümanca düşünmenin temel esasları ve bu düşüncenin pratik sonuçlarına odaklanıyor. 

Tahir Günay tarihî dizilerin açmazları ışığında tarih ve sinema konusunu irdelemeye başlıyor. Yazı dizisinin giriş mahiyetindeki ilk yazısını dergi okuyucularıyla paylaşıyor.

Azad Essa, sinemanın gücünü ortaya koyduğu yazısında “Diriliş Ertuğrul” dizisini etraflıca inceliyor ve İslam coğrafyasında nasıl karşılık bulduğuna dair değerlendirmelerde bulunuyor. Yazıyı Haksöz için Gökhan Ergöçün çevirdi.

Fırat Taşdemir, Enes Kabakçı’nnın “Sosyolojiyi Kurmak” kitabından hareketle bir disiplin olarak sosyolojinin ortaya çıkış serüvenini özetliyor.

Ömer Şeker, B. Berat Özipek & Faik Tanrıkulu imzalı bir kitabı; “Geçmişten Günümüze Türkiye’de Göç ve Suriyeli Sığınmacılar” kitabını değerlendiriyor; Suriyeli sığınmacılar hakkında bilinenlerin ne kadar doğru olduğunu sorguluyor.

Süleyman Ceran, Taha Ovacı’nın muhacirlerin umut verici hikâyelerine odaklanan “Yeni Baştan” belgeselinin değerine dair gözlemlerini paylaşıyor.

Dergide Ahmet Kerim Artuk ve Bünyamin Doğruer’in şiirlerine yer veriliyor.

İRTİBAT: 0212 524 10 28
[email protected]

whatsapp-image-2021-01-11-at-13-45-41.jpeg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum