1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz dergisi yeni sayısında ırkçılıkla mücadeleye çağırıyor
Haksöz dergisi yeni sayısında ırkçılıkla mücadeleye çağırıyor

Haksöz dergisi yeni sayısında ırkçılıkla mücadeleye çağırıyor

​​​​​​​Haksöz dergisi 391. sayısında Türkiye’de yükselen ırkçılığa dikkat çekiyor. Toplumun belli kesimlerinde beliren muhacirlere yönelik nefretin irdelenmeye devam ettiği dergide bazı hükümet icraatları da eleştiriliyor.

06 Ekim 2023 Cuma 21:04A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi Ekim 2023 tarihli 391. sayıda “Irkçılık Bulaşıcı ve Sinsi Bir İllettir” manşetiyle çıktı. Dergide muhacirlere yönelik nefret, iktidar uygulamaları ve kardeşlik sorumluluğuna ilişkin yazılar var.

Gündem’de ırkçılık konusu ele alınıyor ve toplumda bu anlayışın nasıl yer ettiğine ilişkin analizlere yer veriliyor. Resmî ideoloji vurgusu, Arap karşıtlığının arka planından İslam düşmanlığına dikkat çekilmekle birlikte hassaten Müslüman camiaların ırkçılık virüsüne karşı mücadelede inisiyatif almamaları eleştiriliyor ve muhacirlere sahip çıkmanın önemine işaret ediliyor.

Kapak gündemi bağlamında M. Hasip Yokuş, ırkçılığın ayrıştırıcı yapısını irdelerken İslam’ın milliyetçiliğe bakışını ortaya koyuyor; ulus-devlet yapılanmasından kaynaklanan problemleri ve Kemalizm’in tetiklediği İslamofobik yaklaşımları ele alıyor. Nuran Şeker, nevi şahsına münhasır üslubuyla ırkçılık zehrine karşı İslam kardeşliğinin nasıl bir panzehir içerdiğini ve bu illetten kurtulmanın reçetesini yazıyor. Eyüp Togan, ırkçılığın dünü ve bugününe girizgâh mahiyetindeki yazısında ırkçılığın kökenlerine, Aydınlanmacı felsefeye işaret ediyor; Kemalizm’in beslenme kaynaklarına atıfta bulunuyor. Akın Atalay, muhacirlere yönelik hükümetin getirdiği bazı ‘tedbirler’ sonrasında yaşanan sorunları; kolluk güçleri ve Göç İdaresi merkezlerince ortaya konan muamelelerin yol açtığı zulmü ele alıyor. Ömer Faruk Şeker, ırkçılığın yol açtığı ruhsal tahribatı, Suriyeli çocuklar üzerinden gözler önüne seriyor.

Çeviri bölümünde Hindistan’ın adının “Bharat” olarak değiştirilmesinin bölgedeki Müslümanları nasıl etkileyeceğine ilişkin Imran Mulla ve Peter Oborne’nin; Fransa’nın Müslümanlara yönelik ‘apartheid’ (ayrımcı) uygulamaları hakkında da Alain Gabon’un yazılarına yer veriliyor.

Dergide Eyüp Togan’ın Cemil Şerif’le Malik bin Nebi ve Mevdudi’nin düşünceleri ve pratikleri üzerine yaptığı; yanı sıra Hindistan-Pakistan ayrışması sürecindeki tartışmaların da konuşulduğu röportajı ilgiyle okuyabilirsiniz.

Rıdvan Kaya, hayatımızın olağan seyrinde hayırlı amellere ne kadar yer verdiğimizi sorguluyor; yapıp ettiklerimizi muhasebe etmenin önemine dikkat çekerek müminlerin temel bir vasfı olarak hayra teşvik etmenin değerine dikkat çekiyor.

Fevzi Zülaloğlu, Kur’ani bir kavram olarak “bereket” konusunu etraflıca irdeliyor. Kur’an’da hangi anlamlarda kullanıldığını, ne tür bağlamlarda öne çıktığını, kâinatla, yeryüzü ve gökyüzünde cereyan eden hadiselerle ilintisini inceliyor.

Murat Kayacan, Kur’an’ın sabra ve hüzne çizdiği çerçeveyi, Hz. Peygamber (s) için sabır ve hüznün nasıl işlendiğini, bu ayetlerin bize nasıl mesaj verdiğini irdeliyor.

Cahit Çekmen, esaretten özgürlüğe kadının hikâyesini ele aldığı yazısında tarih boyunca kadının nasıl bir konumda olduğunu, Arap cahiliyesindeki durumunu ve İslam’la birlikte nasıl şerefli bir konuma yükseldiğini inceliyor.

Alaaddin Yurderi, kapak konusuyla da ilgili olarak Byung-Chul Han’ın “Ötekini Kovmak” kitabı başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan hareketle “ötekileştirme”nin yol açtığı sorunları ve “dinleme”nin iyileştiriciliğini ele alıyor.

Osman Sevim, İvo Andriç’in “Drina Köprüsü” kitabı hakkında birtakım değinilerde bulunurken Andriç’in Müslümanlarla ilgili olumsuz yaklaşımlarına da dikkat çekiyor; Aliya İzzetbegoviç’in tanıklığına başvuruyor.

Dergide Bünyamin Doğruer’in ‘şahitlik’ ve Ali Değirmenci’nin ‘kardeşlik-ümmet’ temalı şiirlerine yer verilirken arka kapak Fas ve Libya’da yaşanan musibetlere ayrılmış.

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

haksoz391b.jpeg

İRTİBAT:

0212 524 10 28

[email protected]

HABERE YORUM KAT

2 Yorum