1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz dergisi İslami kimlik ve talepleri hatırlatan bir manşetle çıktı
Haksöz dergisi İslami kimlik ve talepleri hatırlatan bir manşetle çıktı

Haksöz dergisi İslami kimlik ve talepleri hatırlatan bir manşetle çıktı

​​​​​​​Haksöz dergisi Temmuz-Ağustos 2023 tarihli 388-389. sayısında İslami kimlik ve talepleri ön plana çıkaran bir manşetle çıktı. İslami camiaların sorumluluklarına ilişkin hatırlatmalar var.

28 Temmuz 2023 Cuma 20:41A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi iki sayı birleşik olarak çıktı. Temmuz-Ağustos 2023 tarihli 388-389. sayıda “İslami Kimliğimiz ve Taleplerimizle Gündeme Müdahil Olmak” manşetiyle çıktı. Dergide çeşitli konular ele alınıyor.

Gündem’de özellikle İslami camiaların ve Müslümanların AK Parti iktidarı ile ilişkilerinin nasıllığı tartışılıyor ve bağımsız kimlikle var olabilmenin, İslami endişelerden kaynaklı talepleri dillendirme ve bunun mücadelesini vermenin önemine dikkat çekiliyor.

Hamza Türkmen, muhafazakârlık üzerine oldukça hacimli yazısında muhafazakârlığın kökeni, ideolojik birikimi ve kavramsal analizlerin yanı sıra AK Parti iktidarı ile birlikte kendini gösteren muhafazakâr ulusçuluğun üretimine dair değerlendirmelerde bulunuyor.

Murat Koç, Afganistan’da Taliban’ın Doha Siyasi Ofisi Üyesi Ammar Yasir ile Taliban iktidarı döneminde Afganistan’da yaşanan değişimi ve uluslararası kamuoyunda tartışılan meseleleri konuşurken Süleyman Ceran, kurban organizasyonu kapsamında Özgür-Der heyetiyle birlikte bulunduğu Afganistan’dan izlenimlerini dergi okurlarıyla paylaşıyor.

Rıdvan Kaya, bencillik hastalığının yol açtığı kimlik erozyonunu işlediği yazısında mümin kimselerin bu hastalıktan türeyen kibir, kendine mutlak değer verme, müstağnileşmek vb. kişilik vasıflarından neden ve nasıl uzak durmaları gerektiğini irdeliyor.

Abdullah Buldur, gençleri hedef alan ve ‘inanç krizi’ olarak tanımlanan sorunların gerçekçiliğini sorguladığı yazısında tartışma konusu haline getirilen meselelere nasıl yaklaşmak gerektiğini yorumluyor.

İsmail Yusuf, Rusya-Ukrayna arasında 500 günü geride bırakan savaşın nelere mal olduğunu inceliyor.

Çeviri yazılarda Alain Gabon, Fransa’daki isyanları ve İslamofobiyi; Mark Kersten, Uluslararası Adalet Divanının diktatör Esed’le ilgili ne gibi hamlelerde bulunabileceğini; Charles Lister, Suriye halkını bekleyen yeni felaketi; Robert Springborg, Sisi yönetimindeki Mısır’ı tahlil ediyor.

Dergide Zeki Savaş, kendisiyle yapılan röportajda vahiy, insan ve değişim üzerine soruları cevaplıyor.

Murat Kayacan, Hz. Muhammed’in (s) kalbinin yarılması meselesi, Rahip Bahira olayı, epilepsi hastalığı iddiası gibi hususları soru-cevap formunda irdeliyor.

Fevzi Zülaloğlu, nüsuk konusunu incelediği yazısında ayetler ışığında kurban ve ramazanın ortak amacını analiz ediyor.

Mustafa Akman, vefatı M. 979’a tarihlenen bir âlim portresini; Ebu Said es-Sîrâfî’nin hayatını, düşünceleri ve eserlerini kaleme alıyor.

Sinan Ön, İslamofobinin dünü ve bugününü inceliyor; Batı’nın İslam korkusu ve Müslüman düşmanlığının arka planını gözler önüne seriyor.

Bünyamin Doğruer, hakkın şahitliğini yaparken ötekileştirmeden kaçınmanın önemine dikkat çekiyor.

Yahya Fırat, hac izlenimlerini kaleme alarak mukaddes yolculuğun heyecanını yansıtıyor.

Osman Sevim, İslami İspanya’nın (Endülüs’ün) tasfiyesine ilişkin tarihsel veriler ışığında Matthew Carr’ın “Kan ve İman” kitabını irdeliyor.

Nurullah Hekimoğlu, Özgür-Der Üniversiteliler Buluşmasından izlenimlerini çizdiği bir resim eşliğinde paylaşıyor.

Ali Emre’nin “Kan İçinde Bir Güzel” başlıklı güzel şiiriyle kapanan derginin arka kapağı ise muhacirlerin Allah’ın emaneti olduğunu hatırlatan bir çalışmaya ayrılmış.

haksoz389b.jpg

İRTİBAT:

0212 524 10 28

[email protected]

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT

6 Yorum