1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haftalık özet (25 Ocak-29 Ocak)
Haftalık özet (25 Ocak-29 Ocak)

Haftalık özet (25 Ocak-29 Ocak)

25 Ocak-29 Ocak tarihleri arasında neler yaşandı?

31 Ocak 2021 Pazar 21:36A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye ve dünyanın gündemi hızla değişirken her şeye rağmen değişmeyen bir takım konular var. Haksöz Haber, içerik analiz ve yorum sitesi olarak Müslümanca bir bakış açısıyla gündemi değerlendirirken kendi gündemini de oluşturmaya çalışıyor.

Haftalık olarak hazırlamayı düşündüğümüz özet raporlarla yoğunlaşılması gerektiğini düşündüğümüz veyahut dikkatlerden kaçan hususlara odaklanmaya çalışacağız. Bir yönüyle haftanın Haksöz Haber’den nasıl göründüğünün kısa bir değerlendirmesi olarak düşünülebilir.

25 Ocak Pazartesi

Haftanın ilk gününde rutin çeviri haberlerle başlandı. Çeviri haber-makale olarak Covid-19 Komploları, pandemi sürecinde üretilen komplo teorilerini incelemeye çalışan özgün bir yazı olma özelliğine sahip. Epeyce tartışılan çeviri-makale editöryal görüşlerden bağımsız olarak komplo teorilerini ve işleyiş mantığına odaklanıyor.

Yıldıray Oğur’un KARAR’da yayımlanan yazısı da Putin’in siyasetteki serencamına odaklanırken bir takım önemli sorular soruyor. Rusya siyasetindeki kaygan zemine odaklanan yazı Putin muhalifi çevrelerin hafife alınmaması gereken politik aktifliğini inceliyor.

İBB’nin başörtüsünü hedef alan eski Genel Sekreterinin 10 bin TL’li idari para cezasına çarptırıldığı haberi de gündemi meşgul eden içerikler arasında. Bilindiği üzere Meltem Şişli, başörtülüler hakkında çok ağır cümleler kullanıp sözlü saldırıda bulunmuş ve bunun üzerine görevinden ayrılmıştı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek asılsız konuşmaları ile yine gündemde. Haksöz Haber ise “Deniz Gezmişler, Mahir Çayanlar benim emrimdeki kişilerdir” sözleri hakkında sol çizgideki insanların sözlerinde yola çıkarak kolaj haber hazırladı.

 

26 Ocak Salı

HDP Esenyurt İlçe Teşkilatı’na yönelik gerçekleştirilen baskında kamuoyunda tartışmalar 26 Ocak Salı’nın gündem konusu olarak göze çarpıyor. İlerleyen günlerde HDP Esenyurt İlçe Başkanı, temsilcilik bürosundaki PKK sembol ve simgeleri sebebiyle tutuklandı.

Haksöz Haber soruşturmaları devam ediyor! Siyasetçi ve gazetecilere dönük saldırılar hakkında bir röportaj dizisi yapıldı. İlk konuşmacı olan Rıdvan Kaya, hukukun asgari düzeyde dahi olsa işletilmesinin birçok problemi ortadan kaldırabileceğinin altını çizerken adalet ve ahlak merkezli bir perspektif geliştirmenin önemini vurguluyor.

Yorum analiz olarak TV dizilerinde hoca evliya anlatısının değerlendirildiği inceleme TV’nin kurgu içeriklerinin anlamdan yoksun hale getirdiği dindar tiplemeleri mercek altına aldı.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölüm yıldönümü haftasında olunduğu için Huzur romanı üzerine yapılan edebi inceleme, bilinen Tanpınar portrelerinden farklı bir tablo çiziyor.

Medya kritikleri de devam ediyor. Independent Türkçe’nin El-Hol Kampı’ndaki insani şartlardan hiç bahsetmeyerek meseleyi tamamen IŞİD merkezli değerlendirmesini incelendi.

Ahmet Davutoğlu, iktidarın kurduğu ittifakların bir neticesi olarak ‘eski Türkiye’nin suçlarına da ortak olduğunu belirtiyor.

HTŞ hareketinin Suriye’de örgütlenme ve kurumsallaşmasına dair yapılan haberde Suriye’de sivil idare alanında zikredilen yapının askeri nitelikleri aşkın çalışmalarına odaklanıldı.

Çeviri haberlerde Suud-İran gerginliğinin tarihçesi detaylı bir şekilde kritik ediliyor.

 

27 Ocak Çarşamba

Gazeteci ve siyasetçilere yönelik şiddetin gölgesinde reform söylemi soruşturması devam ediyor. İkinci konuşmacı olan Eyüp Gökhan Özekin, saldırıların gerçekleştirilme sebebine itiraz ederken kabulünün mümkün olmadığını belirtiyor. AK Parti’nin ise bu sürece yaklaşımının yapıcı olduğunu kaydediyor.

Suriyeli çocukları kaçırıp zorla dilencilik yaptıran çeteye dönük operasyon 27 Ocak Çarşamba'nın gündem konuları arasında. 

TV dizi incelemeleri, dizilerde devlet düşüncesiyle devam etti. Devlet düşüncesinin formu yenilenmiş bir biçimde TV dizileri eliyle yeniden inşa edilmesi inceleniyor. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in grup toplantısında Doğu Türkistanlı Nursiman Abduraşid'i konuk etmesi müspet bir adım olarak değerlendirilirken bir takım 'tutarsızlıklara' da dikkat çekilmiş.

CHP'de devam eden 'Atatürk' tartışmalarının odak noktasındaki trajikomik durum incelenmeye çalışıldı. Bilindiği üzere Canan Kaftancıoğlu'na yönelike tepkileriyle dikkat çeken Yalova Milletvekili Mehmet Akif Çelebi ve diğer iki milletvekili ilerleyen günlerde CHP'den istifa ettiler.

Sosyal medya şirketlerinin siyasal-sosyal ilişkilerde artan ağırlığı hakkında kapsamlı bir inceleme analiz yazısı. 

Suriye'de inşaatı devam eden Necip Kibar Kampı için hazırlanan bir video-haber. 

 

28 Ocak Perşembe

Selçuk Özdağ'a yönelik saldırılarda 3 kişi daha tutuklandı. 

STK temsilcilerinden Meclis'e çağrı: Çin'e iade anlaşmasını onaylamayın

İran rejiminin içi boş tehditleri hakkında bir inceleme haber. 

Marmara Üniversitesi'nde yaşanan sınav sorusu krizinin ülkenin sıkışıp kaldığı 'Erdoğan karşıtlığı' tartışmaları üzerinden yorumlandığı bir analiz haber. 

Rusça edebiyatın en önemli isimlerinde Fyodor Dostoyevski'nin ölüm yıldönümü sebebiyle yayımlanan bir biyografik inceleme çalışması. 

Gazeteci ve siyasetçilere yönelik şiddetin gölgesinde reform söylemi soruşturmasının son röportajı Metin Karabaşoğlu ile gerçekleştirildi. Metin Karabaşoğlu, milliyetçi ideolojinin çalışma mantığı hakkında oldukça önemli tespitler yapıyor. Dindar kesimlerin bu yaşanan karşısında acilen eleştirel bir tavır takınması gerektiğini belirten Karabaşoğlu aksi takdirde çok acı sonuçların kaçınılmaz olduğunu hatırlatıyor.

Rusya'da muhalefetin başındaki isimlerden Navaly'nin bilinen dışındaki siyasi söylemleri hakkında özgün bir çeviri haber. 

Belçika'da sapkınlığı hedef aldığı için baskıya maruz kalan bir imamın sınırdışı edilmesine karar verildi! 

 

29 Ocak Cuma

Tunus Cumhurbaşkanı Said'e suikast girişiminde bulunuldu. 

Haksöz Haber'de Riyâzü’s-Sâlihîn okumaları devam ediyor.

Hafta boyunca ülke gündemini meşgul eden ancak çok anlamlı bir yere denk düşmeyen 'militan' tartışması hakkında eleştirel bir analiz. 

Ekrem İmamoğlu gaflarına devam ediyor! Bir yanlış anlaşılmayı siyasi olarak avantaja çevirmeye çalışan İmamoğlu oldukça komik bir duruma düştü. 

Suriye'de hayvanları dahi katletmekten çekinmeyen rejime karşı canlıları korumak için elinden geleni yapan muhaliflerin çabalar hakkında nitelikli bir çeviri haber. 

Haksöz Okulu YouTube kanalında gönüllülerin yaptığı ziyaretlerin sunumu gerçekleştirildi. Programın içeriği hakkında yapılan haber ve program videosu yayına konuldu. 

Medya kritik bölümünde Selçuk Özdağ'a yönelik gerçekleştirilen saldırının A Haber'de nasıl ele alındığı incelendi. A Haber'in yayıncılık örneğinde failler bir şekilde ört bas ediliyor! 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek bulunduğu her platformda Doğu Türkistanlı Müslümanları hedef alırken bir de utanmadan kendisini "Uygurların gerçek savunucusu" olarak lanse etti. 

Boğaziçi Üniversitesi'nde Kabe fotoğrafı üzerinden İslam düşmanlığı gösteren sapkınlar hakkında soruşturma başlatıldı. 

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum