1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Navaly’nin Müslüman ve Yahudi düşmanlığı
Navaly’nin Müslüman ve Yahudi düşmanlığı

Navaly’nin Müslüman ve Yahudi düşmanlığı

Batılı devletler nezdinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e muhalefetiyle tanınan, Rus istihbaratı tarafından zehirlendiği ancak “ölümden döndüğü” bilinen sözde liberal Alexei Navalny’nin geçmişi hatırlanmaya başlandı.

28 Ocak 2021 Perşembe 17:00A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

2013 Eylül’ünde Moskova Belediye Başkanlığı'na aday olan sözde "Rus demokrasisinin savunucusu" Alexei Navalny, Müslümanlar, Yahudiler ve diğer azınlıklar arasında korku ve kaygı uyandırıyor. Bugünlerde o bir kahraman olarak görülse de geçmişte sarf ettiği Yahudi ve Müslüman karşıtı sözleriyle daha fazla hatırlanmayı hak ediyor.

Navaly, “Rusya’da yaşayanlar tam anlamıyla Rus olmalı” tarzı milliyetçi söylemlere sahip siyasi bir figür olarak öne çıkıyor. Sözde liberal Navalny, ülkesinin yabancılardan arındırılması gerektiğini ve azınlıkların ülkelerini terk etmesi gerektiğini belirtiyor.

Şimdilerin kahramanı bir zamanların ırkçı milliyetçisi Navalny’ninin hedefinde Yahudiler olduğu kadar Müslümanlarda bulunuyor. Moskova'da belediye seçimleri öncesi yayımlanan bir videoda Kafkas Müslümanları hamamböceği olarak tanımlayan Navalny onlar için şöyle diyor: “Hamamböcekleri ayakkabı ile öldürebilir ancak insan türü söz konusu olduğunda, silah kullanmanızı tavsiye ederim."

Rus milliyetçilerin (Ruskiy Marsh) gösterilerine düzenli olarak katılan Alexei Navalny, ülkesindeki göçmenler ve yabancılar hakkındaki fikirlerini detaylandırarak şu cümleleri kuruyor. "Bu bizim ülkemiz ve kanımızı emen tüm sahtekârları ortadan kaldırmak bizim görevimiz... Bütün göçmenler diş çürüğü gibidir, Rus halkını yok eder. Kimseyi vurmaya gerek yok, yolumuza kim çıkarsa güçlü bir el ile kavranıp sınır dışı edilmelidir. Tam anlamıyla temizliğe, dezenfeksiyona ihtiyaç var."

Tehlikeli bir milliyetçi olmakla suçlandığında Navalny şöyle cevap veriyor, "Milliyetçilik yalnızca yeraltındayken tehlikelidir. Hükümetin bir parçası olduğunda daha ılımlı hale gelir", "Roma belediye başkanının da bir neo-faşist olduğunu ve bu yüzden şehirde pogrom (Rusça ’da her türlü toplu şiddet olayları için kullanılan kelime) yoktu. ''

Mesleği avukatlık olan Navalny’nin yıldızı, 2008 yılında Rus devletinin kontrolündeki kamu şirketlerinde sürdürülen politikaları ve yolsuzluk iddiaları hakkında eleştirel blog yazılarında yolsuzluğu ifşa edince parladı.

Navalny Rusya Adalet Bakanlığı tarafından henüz tecil edilmeyen Rusya’nın Geleceği Partisi’nin lideri olarak toplantılar düzenleyip, halka yolsuzluğa karşı birlik olma çağrısında bulunuyor. Yolsuzluğa karşı yürüttüğü kampanyalar Navalny'yi doğrudan şirketlere yönelik eleştirilerinden dolayı, "dolandırıcı ve hırsız partisi" olarak adlandırdığı iktidar partisinin karşısında konumlandırıyor.

18 Temmuz 2013'te, bir posta işinde çalışırken zimmete para geçirme ve dolandırıcılık suçlamalarından dolayı beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Temyize giden dosyasını beklerken serbest dolaşım hakkına sahip oldu. Rus istihbaratı tarafından suikast ile öldürülmeye çalışıldı. Böylelikle yıldızı ikinci kez parlayan Navaly’ni, şimdi geçmişi ile yüzleşmeden Putin’in karşısında Batı için alternatif bir isim olarak görülüyor.

Batılı sözde demokratların, Navaly’nin sarf ettiği çirkin sözlerini geri plana atarak onu savunup savunmayacağını zaman gösterecek.

 

Navaly'nin ırkçı söylemleri

Kaynak: ItonGadol

HABERE YORUM KAT

4 Yorum