1. HABERLER

  2. HAKSÖZ OKULU

  3. Haksöz Okulu’nun Suriye izlenimleri
Haksöz Okulu’nun Suriye izlenimleri

Haksöz Okulu’nun Suriye izlenimleri

Haksöz Okulu Youtube kanalında “Suriye İzlenimleri: Mevcut Durum ve İhtiyaçlar” başlıklı canlı yayın programı gerçekleştirildi.

29 Ocak 2021 Cuma 16:06A+A-

Ömer Faruk Şeker / HAKSÖZ HABER

Geçtiğimiz hafta sonu Suriye’nin İdlib şehrine yardım götüren ve oradaki çalışmaları gözlemleyen Mehmet Ali Kaçmaz, Mehmet Ali Aslan, Şenol Topal ve Murat Koç programın canlı yayın konuğu oldu.

İlk olarak İdlib’deki yetimleri mutlu ettiklerinde kendilerinin de mutluluk duyduklarını belirten Mehmet Ali Kaçmaz, “Rabbim o yetimlere hayırlı bir gelecek nasip etsin. Oraya gittik ve gördük ki ihtiyaçlar o kadar fazla ki, birkaç tır dolusu un küçük bir bölgenin günlük ekmek ihtiyacını ancak giderebiliyor. Yardımların devamlılığı çok önemli bu noktada. Ayrıca muhtaç olan kardeşlerimize ve Rabbimize karşı borçluyuz. Kim Allah'a karşı borcunu erteleyebilir ki?” dedi.

Mehmet Ali Aslan öncelikle Suriye’deki olayların başlangıcını ve bugününü ele aldı. İdlib’de özgür bir yönetimin kurulduğunu buna karşın bazı problemlerin ve ihtiyaçların var olduğunu söyledikten sonra sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “İdlib'de mücahitler Soçi Mutabakatı sonrası süreci iyi değerlendirip çalışmalar yapıyorlar, kolay kolay teslim olacağa benzemiyorlar. Mücahidlerin savunma hatlarının güçlendiklerini biliyoruz. Rabbimizin yardımıyla ve Müslümanların desteği ile direnişi kaybetmeyeceğiz inşallah."

Devamında sözü alan Murat Koç, İdlib Üniversite Hastanesi'nin tıbbi teçhizat ve ilaç eksikleri olduğunu, yataklı ve yeni doğan servislerinin yetersiz olduğunu, görüntüleme cihazları ve laboratuvarlarda ciddi eksiklerin bulunduğunu belirtti. Murat Koç konuşmasında, “bölgeye dair duyarsızlığın can sıkıcı olduğunu ama bu durumu mücadelenin on yıldır devam ettiği ve Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar gerçeği ile değerlendirmemiz gerektiğini belirtti. Koç, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Tüm sıkıntılara karşın Türkiyeli Müslümanlar iyi bir sınav verdi. Suriye konusunda İran'a yakın grupların orada yaptıkları katliam yetmezmiş gibi yapılan yardımları da engellemeye yönelik çalışmaları olduğunu görüyoruz. Türkiyeli Müslümanlar ülke içi ve dışında tüm mazlumlara yardım elini uzatıyor. Buna karşın yoksulluklar üzerine siyaset yapan kesimlerin yardımda bulunduklarını görmüyoruz."

Canlı yayının son konuşmacısı İdlib’de gerçekleştirdiği birçok yardım faaliyeti ile adından söz ettiren Fetih-Der’in üyelerinden Şenol Topal oldu. Suriye'de kış aylarında artan sorunların insanların duyarsızlığı ile ilgili olduğunu ve duyarlılık artarsa bu tip manzaraların ortadan kalkacağını düşündüğünü ifade eden Topal, “yardımların yerine ulaştığını ve İdlib’de yeni bir yaşamın kurulduğunu” belirtti. Şenol Topal konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Kış aylarındaki problemler yazın da görülüyordu. Fakat şimdi fotoğraflar ortaya çıkınca görünürlük yaygınlaştı. Yazın çadırın naylon malzemesinin doğurduğu problemler de can sıkıcı gerçekten. Bugüne baktığımızda ise yağan yağmurun gidecek bir alt yapısı yok, yağan yağmur insanların oturdukları yerlere akıyor. İşte bu noktada yazın alt yapı problemlerini halledersek bir dahaki kışa böyle manzaralar görmeyeceğimizi temenni ediyorum. Son olarak da biz sırtımızı sağlam bir yere yaslamadan uyumanın ne kadar zor olduğunu İdlib’de gördük”.

 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum