1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Faize hücum: Altınlarınızı da getirin!
Faize hücum: Altınlarınızı da getirin!

Faize hücum: Altınlarınızı da getirin!

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, altın hesabını faizli Türk Lirası mevduat hesaplarına çevirenlere Merkez Bankası destek verecek. Yastık altındaki altınları da faizli ekonomiye kazandırmak isteyen iktidar attığı adımların hesabını yapıyor mu?

29 Aralık 2021 Çarşamba 14:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, altın hesabını "faizli" Türk Lirası mevduat hesaplarına çevirenlere Merkez Bankası destek verecek.

Açılacak hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olacak. Merkez Bankası her gün saat 11.00'de gram altın fiyatı açıklayacak. Altınlarını TL'ye çevirenlere verilen bu desteğin faizli hesapları teşvik etmeyi amaçladığı ve TL'yi korumaya yönelik olduğu ifade ediliyor. 

Değeri 280 milyar dolar olduğu tahmin edilen yastık altındaki altını ekonomiye dahil etmek isteyen iktidarın faizsiz yolları tercih etmemesi toplumun belli kesimlerinde endişe uyandırdığı görülüyor. 

Muhafazakarlık iddiasıyla yayım yapan kimi basın yayın kuruluşlarının da faizli bu yeni ekonomiye "sonsuz bir kredi açtığı" yorumları yapılıyor. 

Ancak TL'yi korumak için faizli bir başka yolu tercih eden iktidarın yeni ekonomi politikasına toplumun ne derece katılım sağladığı bilinmiyor.

Eleştirilerin hızla arttığı bu ekonomi politikalarının olası olumsuz tablolarının ne olduğu da bilinmiyor. Toplumda ekonomiye olan güven çalkantılı bir hal alırken kafa karışıklığı da yaşandığı görülüyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası tebliğine göre, 29 Aralık 2021 tarihi itibariyle altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde Türk Lirası mevduat hesabına çevrilecek.

Merkez Bankası da yaptığı açıklamada, “Bu defa altın cinsinden mevduat hesapları ve katılım fonlarının vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanmasına karar verilmiştir.” dedi. 

Toplumda ve iktidarda faizsiz ekonomi modellerinin arzulandığı görülse de uygulanan faizli ekonomi politikaları daha önceki faizli ekonomi politikalarının bir benzeri olarak temelden eleştiri alıyor. 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum