1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Davet Derneğinde "Güney Asya" Semineri
Davet Derneğinde "Güney Asya" Semineri

Davet Derneğinde "Güney Asya" Semineri

Davet Derneğinde bu ay, Bangladeş, Arakan ve Doğu Türkistan'da yaşayan halklar ve İslami faaliyetler konuşuldu.

11 Mart 2014 Salı 19:49A+A-

Davet Derneğinde bu ay, IHH Güney Asya Koordinatörü Eyüp URAL tarafından gerçekleştirilen seminerde, Bangladeş, Arakan ve Doğu Türkistan'da yaşayan halklar ve İslami faaliyetler konuşuldu.

Seminerden satır başları:

Bangladeş

Türkiye'nin 5'te 1'i kadar toprağa sahip olmasına rağmen,160 milyon'un üzerinde nüfusu var. Etnik olarak çoğunlukla Bengal'dirler. Halkın % 89'u müslümandır. Müslümanların geneli Hanefî mezhebini benimsemiş Sünni’dirler. Bölgede sayıları az da olsa Şii’ler de vardır. Siyasi karışıklıkların çok sık olduğu bir yer olan Bangladeş, parlamenter demokrasi ile yönetiliyor. Bangladeş'in şuandaki başbakanı Şeyh Hasina isimli aşırı Mustafa Kemal hayranlığı olan bir kadındır. M. Kemal'in yöntemlerini kullanarak şu anki İslami hareketleri etkisizleştirip, ülkeyi yeniden dizayn etmeye çalışmaktadır. Bugün giydiğimiz birçok elbise ucuz iş gücü sebebiyle orada üretilmektedir.

İslami hareketler

Ehli hadis; Kur'an ve sünnete dayalı bir çizgileri var. 1953 yılında Hil Baki tarafından Pabna’da kuruldu. Bangladeş 1947 yılına kadar Pakistan da dâhil olmak üzere Hindistan coğrafyası içinde idi. İngilizler ’in bölgeyi işgal etmesiyle Parkistan, Hindistan’dan ayrılıyor ve Bangladeş, Pakistan’a bağlanıyor. 1970'lere kadar Doğu Pakistan diye anılıyor. Vahhabi çizgisindedirler. Suudi âlimlerini taklit ediyorlar, 4 mezhebi tanımıyorlar. Kur'an ve hadis bilgisi yaymaya çalışıyorlar.

Tebliğ Cemaati; Dağları dolaşıp insanlara İslamı anlatma gibi bir amaçları var. Muhammed İlyas Şah tarafından 1920'lerde kurulmuş, kendilerini arındırma, başkalarına saygı ve tebliğ esasına dayalı bir ilkeleri var. Tebliğ cemaati, adanmış bireyler ister. Her şeyden vazgeçip kendini İslam’ı anlatmaya adayan kimselerden oluşmaktadır. Herhangi bir siyasi parti ile bağlantıları yoktur.

Cemaati İslami; Entellektüel bazda çok iyi seviyede olan bir cemaatdir. Diğer cemaatlerle karşılaştırıldığında Cemaati İslami biraz elit kalıyor. İslam düşmanları yeni hükümetle beraber bunu değiştirmeyi planlıyorlar. Cemaati İslami halk tabanına inemiyor. Çok fazla siyasete dâhil olmuyorlar. Cemaati İslami’yi anlayabilmek için Erbakan Hoca'yı iyi anlamak gereklidir.  Kur'an ve sünnet esasına dayalı bir devlet kurmayı kendilerine hedef görmüşlerdir. Barışcıldırlar, asla silah kullanmazlar, politik yollarla demokrasiye vurgu yaparak bir takım değişiklere gidilmesi taraftarıdırlar. Bölgedeki çalışmalarımızı bu grup üzerinden yapıyoruz.

Doğu Türkistan

Bilgi edinmenin çok zor olduğu, girişlere izin verilmeyen bir yer. Biz Doğu Türkistan diyoruz. Çinliler, Sincan Özerk Bölgesi diyorlar. Komünist devlet yönetimi var. Doğu Türkistan’da aktif olan çok fazla grup yok. Çünkü aktif oldukları anda hemen bastırılıyorlar, seslerinin çıkarılmasına izin verilmiyor. Doğu Türkistanla ilgili duyumlarımızın çoğu diasporadaki insanlar tarafından yapılan yayınlar vasıtası ile oluyor. Bölgeye gidip de çalışma yapmamız mümkün değil. Doğu Türkistan dediğimizde aklımıza Uygurlar geliyor. Uygurlar bilindiği üzere Türktürler.  8.yüzyıldan itibaren Türklerin müslümanlaşması ile beraber Müslüman olmuşlardır.

İslam ve Devlet:

Vaazların yarım saati geçmesi yasaktır.

Halka açık alanlarda namaz kılmaları, bir araya gelmeleri, politik söylemde bulunmaları yasaktır.

Kur'an öğretmek yasaktır.

Ramazan ve kurban zamanlarında kısıtlamalar yapılmaktadır

Peçe takmak yasaktır.

Filipinler Cumhuriyeti

Filipinler yoğun olarak hristiyanların yaşadığı bir bölgedir. 100 milyon nüfusa sahiptir. Filipinler ABD’nin destekleri sonucunda bağımsızlığını kazanmışlardır. ABD, Çin’e baskı yapmak için Filipinler ordusunu desteklemektedir. Şuanda Filipinler’de İslam otonomi bölgesi oluşturulmaktadır. Filipinler’de politik olarak aktif 3 tane İslami grup vardır.

Moro Ulusal Özgürlük Cephesi: İlk kurulan gruptur. Nur Misuari tarafından 1970’lerde kurulmuştur. Laikliği benimsemiş bir grupturlar. Filipinler hükümeti ile masaya oturmuş gruptur. Müslümanların politik taleplerini hükümete duyurmaya çalışıyorlar.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi:  Selamet Haşim tarafından Parkistan’ın Lahor şehrinde kurulmuştur. Afgan mücahidlerinden esinleniyorlar. Cemaati İslamiye’nin de küresel bir parçası olduğunu söylüyorlar. Ulusalcı kimlikten tamamen uzaklar. İslami değerleri kendilerine amaç ediniyorlar.  Amaçları İslamı bu bölgede hâkim kılmak. Biz de onlarla çalışıyoruz. Halka yönelik eylem yapmıyorlar. Dolayısı ile halk tarafından seviliyorlar. Bölgede savaşla bir yere varılmayacağının farkındalar. Özerklik elde etmek için Filipinler hükümeti ile görüşmeler yapmaktalar.

Ebu Seyyaf Grubu: El-Kaide ile bağlantılı bir gruptur. Hem Filipinler hem de İslami Cephe’nin işini zorlaştıran bir takım eylemlere girişen bir grup. Adı, adam kaçırma olayları, fidye ve idamlarla anılan bir grup.

Tayland – Patani

İngiltere, Malezya’yı işgal ettiğinde, Malezya’nın doğal uzantısı olan Patani bölgesini bölgeden çıkarken Malezya’ya değil Tayland'a veriyorlar. Tayland, Patanililer için tamamen farklı bir coğrafya idi, bir taraf budist diğer taraf Müslüman, üstelik konuşulan diller de farklı. Irk olarak malaydırlar.

Myanmar

Myanmar’ın daha önceki ismi Burma idi. İngiltere ve Amerika hala Burma ismini kullanmaya çalışır. Bangladeş'le olan sınırı geçiş noktalarıdır. Sınır noktasında bir nehir vardır. Nehrin yarısı Bangladeş'e yarısı Myanmar'a aittir. Saldırılar olduğu zamanlarda nehir üzerinden kaçışlar oluyor. Nüfus olarak kabul edilmedikleri için nüfus sayımı yapılamıyor. Myanmar’da eyalet sistemi var. Burayada İslamiyet yine 8. yüzyılda başlayan 13. yüzyılda hızlanan ticaret yoluyla geliyor. Myanmar’da 134 tane farklı ırk var ve bunların arasında sadece Rohingya Müslümanları yerel halk olarak kabul edilmiyor. 1784 yılında Myanmarlar, Arakan’ı işgal ediyorlar. Bölgeyi işgal ettiklerinde bölgede Rohingya Müslümanları ve Budist Arakanlılar var. Daha sonra Osmanlı'nın zayıflaması ile bölgeye İngilizler işgal ediyor. 120 yıl kadar bölgede hâkimiyetlerini sürdürüyorlar. Daha sonra ise İngilizlere karşı Myanmar ve Arakanlılar bağımsızlık mücadelesi veriyorlar. İngilizler bölgeyi terk ettikten sonra Müslümanlar, Myanmarlıların hâkimiyeti altında kalmışlardır ve bağımsızlık mücadelesi vermektedirler.

eyup_ural-20140311-01.jpg

eyup_ural-20140311-02.jpg

eyup_ural-20140311-03.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum