1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Cumhuriyet, Malatya Film Festivali’nin neden iptal edildiğini anlamamış
Cumhuriyet, Malatya Film Festivali’nin neden iptal edildiğini anlamamış

Cumhuriyet, Malatya Film Festivali’nin neden iptal edildiğini anlamamış

Yazgülü Aldoğan’ın haberi cinsiyetsizlik meselesi yüzünden tartışmalara konu olan film festivali hakkındaki endişeleri önemsizleştiriyor.

18 Kasım 2020 Çarşamba 14:53A+A-

HAKSÖZ HABER

Geçtiğimiz günlerde iptal edilen Uluslararası Malatya Film Festivali’nin neden iptal edildiği hakkında iki tane açıklama yapılmıştı. İlk açıklama “cinsiyetsiz ödül” kategorisinden dolayı gösterilen tepkileri öne çıkartırken ikinci açıklama pandemi şartlarını vs. öne sürüyordu.

Cumhuriyet, iki açıklama olmasından yola çıkılarak “bizim İslamcı çevrelerin” şeklinde ifade ettiği kesimin gösterdiği tepkiyi anlamamış. Cinsiyetsizlikten nasıl “neslin geleceğinin tehlikeye düştüğünü” de anlayamayan haberin yazarı Yazgülü Aldoğan cehaletini de göstermiş oluyor.

İslam inancı insan tabiatının yaratılış gereği kadın ve erkekten oluştuğunu kabul ediyor. Yaratılışları itibariyle birbirlerinin ‘velisi’ kılınan iki cins, insan dışında farklı canlılarda da söz konusudur. Bu sebeple Kitabı Kerim’de canlılar için “çift çift yaratılma” ifadesi sıkça geçer. Hayatın devamı ve sürekliliği çift çift yaratılan varlıkların ne anlama geldiğine dair bir fikir de vermektedir. İslam düşüncesinde cinsiyetler bir üstünlük ilişkisi üzerinden değil sorumluluk hissiyatı bağlamından ele alınır. Bu yaklaşım tarzının ‘eşitliği sağlamak’ iddiası olmadığı gibi alt-üst ilişkisini de var etmez. Zira netice olarak her iki cinsin de yapıp ettikleriyle sorumlu oldukları merci yaratıcıları yani Rab’leridir.

Uzun uzun anlatmamızın sebebi, Cumhuriyet vb. anlamakta zorluk çektikleri konuların Müslümanlar açısından ne anlama geldiğini izah etmektir. Cehaletin başka bir çaresi yok çünkü. Az evvel değinilen çerçeveden bakıldığında “cinsiyetsiz” herhangi bir şeye karşı gösterilen tepki de anlaşılır hale gelecektir. Tabi, Yazgülü Aldoğan’ın derdi gerçekten anlamaya çalışmak mı bilmiyoruz?  Cinsiyetsizliğe gösterilen tepkinin meseleyi İstanbul Sözleşmesi’ne getirmek ve ekonominin tartışılmasının önüne geçmek olduğunu birilerinden (kimden olduğu da belli değil) iktibasla iddia ediyor.

Kim, neden meseleyi “ekonomi tartışılmasın” veya “İstanbul Sözleşmesi” zaviyesinden ele almaya çalışıyor bilmiyoruz ancak ‘cinsiyetsizlik’ sapkınlığına tepki göstermek gayet anlaşılır bir şey!

 

HABERE YORUM KAT