Ali̇yev despotunu protesto ettikleri̇ için gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Ali̇yev despotunu protesto ettikleri̇ için gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Saraçhane Meydanı'nda Azerbaycan’daki başörtüsü yasağına ve Aliyev rejiminin baskılarına karşı düzenlenen eylemde taşıdıkları pankart gerekçe gösterilerek gözaltına alınan 3 hanım, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

HAKSÖZ HABER

İslami Dayanışma Platformu'nun 8 Kasım 2026 tarihinde Saraçhane Meydanı'nda düzenlediği "İnanca Saygı, Başörtüsüne Özgürlük!" eyleminde, Aliyev despotunu eleştiren bir döviz açıldığı gerekçesiyle Yağmur Karagöz, Emine Silek ve Sümeyye Yastaş hakkında gözaltı işlemi uygulanmıştı.

İkisi eylem alanından ayrılırken ve biri de evinden polis zoruyla gözaltına alınan Müslüman hanımlara "yabancı devlet başkanına karşı suç işleme" suçlaması yöneltildi. Saatlerce Vatan Emniyet’te tutulan ve avukatlarının dahi yanlarına girmesi engellenen Müslümanlar, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Süreç devam ederken duruma tepki gösteren Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, "Zalime koruma kalkanı oluşturup zulmü telin edenleri baskılamak Türkiye'ye yakışıyor mu?" diyerek kolluk kuvvetlerinin ve yargı mekanizmasının despot rejimleri koruma telaşına dikkat çekmişti.

Avukatlardan Açıklama: "Hukuksuzluğu ve Keyfi Uygulamaları Kabul Etmiyoruz!"

Sürecin takipçisi olan Av. Muhammet Onur Yıldırım ve Av. Ebubekir Esad Baş tarafından yapılan kamuoyu duyurusunda, gözaltı kararının hiçbir mantıklı izahının bulunmadığı vurgulandı.

Gözaltına alınan kişilerin serbest bırakıldığının belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

8 Kasım 2026 tarihinde Saraçhane Meydanı'nda, İslami Dayanışma Platformu'nun çağrısıyla Azerbaycan'daki hicab yasağına karşı gerçekleştirilen eylemin ardından, taşıdıkları pankart gerekçe gösterilerek 3 hanımefendi hakkında "yabancı devlet başkanına karşı suç işleme" iddiasıyla gözaltı işlemi uygulanmış ve şahıslar ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştır.

Sürecin başından itibaren takipçisi olduğumuz bu gözaltı kararının açıkça hukuksuz olduğunu ve hiçbir mantıklı izahının bulunmadığını vurguluyor; bu tür keyfi uygulamaları kabul etmediğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.


HABERE YORUM KAT
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir