1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Cihad Savaş Değil midir?
Cihad Savaş Değil midir?

Cihad Savaş Değil midir?

Burs veren, yemek yediren, tebliğde bulunan, ilim öğreten kişilerin yaptıkları asla kavramsal olarak cihad olmadığı gibi, bu işleri yapanlar da mücahit değildir.

27 Mayıs 2016 Cuma 20:14A+A-

Abdulhakim Beyazyüz’ün yorumu:

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla. Allaha hamd resulüne selam olsun. Cihad kavramı son dönemlerde çok sık gündemimize girmekte ve bu kavramla ilgili çeşitli tartışmalar yapılmaktadır. Biz de cihad kavramının Kur’an’ı Kerim'deki kullanımına bakarak, bu hususun anlaşılmasına katkı sunmaya çalışacağız. Bunda başarılı olmak için Rabbimizden yardım talep ediyoruz.

Öncelikle cihad kelimesinin kökünü anlam bakımından incelemeye çalışalım. Ce-he-de; gayret etmek, ce-hi-de; yaşayışı zor ve dar olmak, isteğinde ısrar etmek, içtehede; bütün gücüyle çalışmak, tecahede; çalışıp çabalamak, istechede; uyanık olmak. El-içtihadu: Kur’an ve sünnetten hüküm çıkarmak. El-cehadu ;Sert yer, düz yer, çöl. El-Cihadu; Şer’an cihad, vuruşma, mücadele, kavga. El-cühadiy; yapabileceğim en son şey. El-cehdu; Meşaket, takat, çaba, uğraşı, zorluk. El-cihadiy: Askeri.  El-cihadiyetu: Askeri hizmet ve cihadın kendisinden türediği; cahede-yücahidu-mücahedeten-cihaden sigası ise; vuruşmak, Allah yolunda vuruşup dövüşmek, harp etmek, cihad etmek anlamlarına gelmektedir.

Yazının Devamı >>>