1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Charlie Hebdo, Depremde Ölenleri Makarnaya Benzetti!
Charlie Hebdo, Depremde Ölenleri Makarnaya Benzetti!

Charlie Hebdo, Depremde Ölenleri Makarnaya Benzetti!

Fransa merkezli Charlie Hebdo dergisi, İtalya'da 24 Ağustos'ta meydana gelen depremle ilgili karikatürüyle bir saçmalığa daha imza attı!

03 Eylül 2016 Cumartesi 15:27A+A-

İtalya’da meydana gelen, yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremi “İtalyan Usulü Deprem” başlığıyla karikatürleştiren Charlie Hebdo dergisi, depremde yaşamını yitiren ve yaralananları makarna çeşitlerine benzetti. Dergi, kanlar içindeki bir adamı, “domates soslu penne makarna”, bir diğerini “penne graten”, kat kat enkaz altında kalmış insan bedenlerinin görüldüğü bir çizimi de “lazanya” başlığıyla sundu:

charlie_hebdo_italya_deprem.jpg

Yine “İfade Özgürlüğü” Tartışmaları

Sosyal medyada hızla yayılan karikatür büyük tepki çekerken bir “ifade özgürlüğü” tartışmasını da beraberinde getirdi. (Tıklayın: Charlie Hebdo ve İkiyüzlülük Özgürlüğü) Söz konusu karikatürü “kaba ve rahatsız edici” bulduğu hâlde bazı sosyal medya kullanıcıları, “ifade özgürlüğü” olarak adlandırılan tabuların yıkılmasına müsaade etmedi. Bu kullanıcılar, Hz. Muhammed hakkında karikatür yayımlayarak İslâm’a ve İslâmî değerlere hakaret ettiği için geçen yıl derginin 11 çalışanının öldürülmesinin ardından “ifade özgürlüğü”nü savunmak adı altında yayılan “Ben Charlie’yim” (Je suis Charlie) sloganına atıfla “Artık Charlie değil misiniz?” diye sorarak eski günleri hatırlattı. (Tıklayın: Hepsi Charlie'ymiş!)

Twitter’daki pek çok kullanıcı da karikatürü “iğrenç ve ölenlere saygısızlık” şeklinde yorumladı.

Charlie Hebdo başlığıyla Twitter’da açılan tartışmalarda, derginin sınırı aştığı dile getirilirken, “Çok üzgünüz ama daha fazla Charlie Hebdo değiliz!” tepkisi de dile getirildi.

“Her Şeyin Bir Sınırı Var”

Depremin en çok yıkıma ve can kaybına yol açtığı Amatrice kasabasının belediye başkanı Sergio Pirozzi, Repubblica gazetesinin kanalına yaptığı açıklamada, “Ölüler üzerine nasıl karikatür yapılabilir ki? Ben eminim ki, bu çirkin ve utanç verici karikatür, Fransalıların hislerine karşılık gelmiyor. Karikatür, ironi yapıyoruz ama yaşanan talihsizlikler ya da ölüler üzerine hiciv yapılamaz. Her şeyin bir sınırı var.” ifadelerini kullandı.

“Bu Dergi Bir Çöp”

Forza Italia Partisi milletvekillerindenBarbara Saltamartini de Twitter hesabından, “Charlie Hebdo’nun karikatürü, depremde kaybettiklerimize yönelik aşağılık ve incitici. Bu dergi bir hiciv dergisi değil ama bir çöp.” yorumunu yaptı.

Gazeteci Marco Ventura da, “Bu hiciv değil, ırkçılık.” şeklinde tepkisini gösterdi.

“Fransa’nın Pozisyonunu Temsil Etmiyor”

İtalya'dan gelen tepkiler üzerine Fransa'nın Roma Büyükelçiği’nden de bir açıklama geldi. Fransa Büyükelçiliği, felâket dolayısıyla İtalya halkının acılarının paylaşıldığını belirtirken, “Charlie Hebdo'nun tasviri, Fransa'nın pozisyonunu temsil etmiyor.” ifadesini kullandı.

Charlie Hebdo, daha önce yayımladığı “Göçmenler” karikatürüyle de Bodrum’da geçen yıl minik cesedi kıyıya vuran Aylan Kurdi’yi büyüdüğünde tacizci olacakmış gibi göstermişti! (Tıklayın: Charlie Hebdo’dan Bir Rezalet Karikatürü Daha!)

İnançları hedef alması dolayısıyla Charlie Hebdo’yu, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus da eleştirmişti. (Tıklayın: Papa: “Anneme Küfreden Yumruğu Tabii ki Yer!”)

Kaynak: T24, BBC Türkçe, Haksöz Haber

HABERE YORUM KAT