1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Bingöl'de "İhvan-ı Müslimin Hareketi" Semineri
Bingöl'de "İhvan-ı Müslimin Hareketi" Semineri

Bingöl'de "İhvan-ı Müslimin Hareketi" Semineri

Rıdvan Kaya Bingöl Bilgi ve Düşünce Derneği’nde İhvan-ı Müslimin Hareketi konulu seminer verdi.

24 Kasım 2013 Pazar 01:28A+A-

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya Bingöl “Bilgi ve Düşünce Derneği”nde “Son Dönem İslami Hareketler ve Uyanış Çabaları” üst başlıklı seminerler dizisinde İhvan-ı Müslimin Hareketi konulu bir konuşma yaptı.

Rıdvan Kaya konuşmasına İslam coğrafyasında direniş hareketlerine değinerek İslami hareketin tanımına girdi ve ortak kaygının ve kazanımlarını şöyle açıkladı: İslam’ı bütüncül bir sistem ve kapsamlı bir dünya görüşü olarak sunmaları, özellikle farklı ideolojilerin gençleri, aydınları kuşattığı, güçlü bir tarzda meydan okuduğu bir süreçte sahih bir kimlik inşasının oluşumu.

Mısır’ın yakın tarihi ve fikir akımlarını dile getiren KAYA önemli akım olarak C. Afgani’nin öncüllüğünü yaptığı, Ezher üzerinde etkili olan İslamcılığın köklerini dile getirdi. I. Dünya savaşı sonrası döneme ve İslami canlanışa değinen KAYA 1928’de kurulan İhvanu’l Müslimin lideri Hasan El-Benna’nın kısaca hayatını aktardı. 6 arkadaşı ile birlikte İslam yolunda cihad sözü etrafında kurulan teşkilatın kuruluş felsefesini Benna’dan aktardıktan sonra Müslüman Kardeşler programlarını 3 temele dayandırmışlardır:

 1. İslam kapsayıcı ve mükemmel bir sistemdir, hayatın bütün alanlarını kapsayan bir yoldur 2. İslam iki temel kaynaktan neşet eder, Kuran ve Sünnet ve 3. İslam her zaman ve mekanda geçerlidir.

Rıdvan KAYA konuşmasının devamında Benna’nın düşünceleri’ne değindi. Bu çerçevede Benna’nın şu başlıklardaki katkısını açıkladı.

- Toplumsal algıda islam’ın parçalı anlaşılmasını eleştirmiş ve İslam’ın bütünlüğüne vurgu yapmıştır.

- Bidatlere, hurafelere karşı uyarılarda bulunmuş ama ihtilaflı olarak gördüğü konulara girmekten kaçınmıştır.

- Tasavvufi unsurlardan gençlerin cihada hazırlanması noktasında yararlanmıştır.

- Islahı bireylerden başlatmakta, aileyi çok merkezi bir konuma oturtmakta ve topluma yaymaktadır.

- Hareket merkezli bir eğilim ve tutum içinde olmuş, pratiği öne çıkarmıştır.

- İslam bayrağının yükseldiği her bir toprak parçası Müslümanların vatanıdır.

İhvan Hareketi’nin kuzey Afrika’dan Uzak Asya’ya kadar bütün bir İslam coğrafyasında etkili olduğunu ve tüm İslam dünyasının en geniş ve örgütlü yapısı olduğuna değinen Kaya, özellikle İhvan Hareketi liderlerinin ve kadrolarının geçmişten günümüze büyük zulüm, işkence ve katliamlara maruz kaldığını ancak bütünlüklerini kaybetmeden yollarına devam edebildiklerini söyledi.

Özellikle Seyyid Kutup’la simgeleşen zalimlerden özür dilememe tavrının bugün Mursi tarafından da aynı şekilde gösterildiğini, bunun da Müslümanlar açısından büyük bir örneklik ve moral kaynağı olduğunu ekledi.

Mısır’ın bugünkü durumunda İhvan’ın çok önemli bir direniş sergilediğini Müslümanların içinden yükselen karalamalara ve batı dünyasından gelen karşı çıkışlara rağmen sokakları terk etmeyerek büyük bir direniş hareketi oluşturduğunu söyledi.

bingol-20131123-01.jpg

bingol-20131123-02.jpg

bingol-20131123-03.jpg

bingol-20131123-04.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum