1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. AYM, Enis Berberoğlu hakkındaki ihlal kararının gerekçesini açıkladı
AYM, Enis Berberoğlu hakkındaki ihlal kararının gerekçesini açıkladı

AYM, Enis Berberoğlu hakkındaki ihlal kararının gerekçesini açıkladı

AYM, eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında ikinci kez verilen ihlal kararının gerekçesini açıkladı.

03 Şubat 2021 Çarşamba 11:44A+A-

Gerekçede hak ihlali kararının gereklerini yerine getirmeyen mahkeme eleştirilirken, "Bir hukuk devletinde anayasal hükümlere uymamanın ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluklar doğuracağı açıktır" denildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Enis Berberoğlu hakkında ikinci kez verilen hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

"ANAYASAL DÜZENİN AĞIR BİÇİMDE İHLALİ ANLAMINA GELİR"

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararının sorgulanması ve kararın gereğinin yerine getirmemesinin hukuki güvenlik ilkelerine açık ve ağır bir aykırılık teşkil ettiğinin belirtildiği gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Hukuk devleti bir retorikten ibaret değildir. Hukukun üstünlüğü ilkesinin fiilen geçerli olmadığı; kamu gücünü kullanan organların, mahkemelerin ve bireylerin hukuka uygun davranmadıkları bir ülkede hukuk devletinin varlığından söz edilemez. Anayasa Mahkemesi kararlarının her ne sebep ve mülahaza ile olursa olsun yerine getirilmemesi hukukun üstünlüğü ilkesinin ve bu ilkenin temel alındığı anayasal düzenin ağır bir biçimde ihlali anlamına gelmektedir."

"ANAYASAL HÜKÜMLERE UYMAMAK HUKUKİ SORUMLULUKLAR DOĞURUR"

Gerekçeli kararda, Anayasa'yı korumanın sadece Anayasa Mahkemesi'nin görevi olmadığı belirtilerek, Anayasal kurumların, kamu gücünü kullanan organların, gerçek veya tüzel kişilerin de Anayasa'yı koruma ve anayasal kurallara sadakat gösterme yükümlülüğü olduğuna dikkat çekildi.

Kararın devamında şöyle denildi: "Türlü bahaneler ve hukuk tanımaz tutum ve davranışlarla bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesine ve mevcut ihlallerin sürdürülmesine neden olacak şekilde, Anayasa'nın öngördüğü hukuk düzenine karşı koyma anlamına gelen keyfi kararlara hiçbir hukuk sisteminde müsaade edilemez. Dolayısıyla bir hukuk devletinde anayasal hükümlere uymamanın ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluklar doğuracağı açıktır."

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum