1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran’da Esed İçin Kurtuluş Yolu mu Aranıyor?
İran’da Esed İçin Kurtuluş Yolu mu Aranıyor?

İran’da Esed İçin Kurtuluş Yolu mu Aranıyor?

İran'da yapılan Suriye toplantısına davet edilen isimlerin Esed yönetimine yakın ulusalcı çevrelerden seçilmesi dikkat çekiyor.

19 Kasım 2012 Pazartesi 13:45A+A-

 

Katar'ın başkenti Doha'da "Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu" adı altında bir araya gelen toplantıya alternatif olarak İran tarafından düzenlenen "Ulusal Diyalog Toplantısı" Tahran’da devam ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin açılış konuşmasıyla başlayan "Şiddete hayır, demokrasiye evet" başlıklı toplantıya Suriye’den 130 kişi ve dünyanın farklı yerlerinden 40 kişi katılıyor. Türkiye’den katılan isimler hayli dikkat çekici.

Türkiye’den Saadet Partisi lideri Mustafa Kamalak, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemiz, Abdüllatif Şener, Namık Kemal Zeybek ve Ahmet Hamdi Kepekçi gibi isimler katılıyor.

Kamalak: İslam Birliği Kurulsun

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak konuşmasında, Suriye'deki sorunun yabancı müdahalesi olmadan çözülmesi gerektiğini söyledi. Suriye krizinin aşılması için Türkiye, İran, Mısır ve Pakistan'ın bir araya gelmesi gerektiğini belirten Kamalak, İslam ülkelerindeki diğer sorunların da çözümü için "İslam Birliği" kurulması önerisinde bulundu. İslam coğrafyasında çatışma, kriz ve savaşların yaşandığına dikkati çeken Kamalak, Batılılardan medet umulamayacağını belirtti ve Müslümanları birlik olmaya çağırdı.

Diğer konuşmacılar da Suriye'deki sorunun barışçıl yöntemlerle halledilmesine ilişkin ülkelerinin görüş, düşünce ve önerilerini açıkladı.

Toplantıda Öne Çıkan Görüşler:

Öncelikli olarak taraflar arasında şiddete son verilmesi ve ateşkes sağlanması konularında uzlaşı aranacağı belirtilen toplantıda şu hususların öne çıktığı bildiriliyor:

Silahlı mücadeleye karşıyız. Muhaliflere silah yardımı yapılmamalı.

Suriye iç işlerine müdahale edemeyiz. Toplantı Suriye’de düzenlenecekti ancak güvenlik yeterli olmadığı için bunu Tahran’da düzenledik.

Beşşar Esed’den sonra radikal grup iktidara gelmemeli!

HABERE YORUM KAT

5 Yorum