1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Devrik Lider Ali Abdullah Salih İle Husiler Arasında İşbirliği
Devrik Lider Ali Abdullah Salih İle Husiler Arasında İşbirliği

Devrik Lider Ali Abdullah Salih İle Husiler Arasında İşbirliği

Salih ile Husilerin arasında siyasi ve askeri koordinasyonun olduğunu gösteren bir kaset ortaya çıktı.

21 Ocak 2015 Çarşamba 22:20A+A-

Al Jazeera, Yemen'in devrik lideri Ali Abdullah Salih ile ülkenin başkentini ele geçiren isyancıların lideri arasındaki bir konuşmanın ses kaydını ele geçirdi. Salih'in Şii isyancıların siyasi ve askeri manevralarını koordine ettiği anlaşılıyor.

Ali Abdullah Salih ile Husilerin lideri Abdülvahit Ebu Ras arasındaki görüşmenin tarihi Ekim 2014. Yani Husilerin Sana'yı ele geçirmesinden yaklaşık bir ay sonra. 

Al Jazeera'nın eline geçen kayıt, Salih'in Husilerin siyasi ve askeri adımlarını koordine ettiğini gösteriyor. 

Salih, kayıtta yemen hükümetinin başına gelebilecek isimler öneriyor.

Salih, şu andaki Yemen Cumhurbaşkanı'nın oğlu Celal Mensur Hadi'yi de, Sana’da Husilere karşı bombalı bir saldırı düzenlemekle suçlıyor.

Yemen'de ne oluyor?

Salı günü başkent Sana'daki cumhurbaşkanlığı sarayını ele geçiren Husiler, Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin iktidar paylaşımı anlaşması yapmasını talep ediyor. Cumhurbaşkanı yardımcısının Husilerden atanmasını istiyorlar.

Husiler mevcut yönetimi, grubun Eylül ayında başkenti ele geçirmesinden sonra imzalanan Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nı hayata geçirmemekle suçluyor.

Aylar süren çatışmaların ardından Eylül'de başkenti, Salı günü de cumhurbaşkanlığı sarayını ele geçiren Husiler ülkenin yönetimini fiilen ele almış durumda. Cumhurbaşkanı Hadi'nin durumuyla ilgili ise çelişkili haberler geliyor.

Saray'dan bir yetkili, Hadi'nin Salı günkü çatışmalarda yara almadığını ve şu anda ev hapsinde olduğunu söylemenin yanlış olmayacağını dile getirdi. 

Husilerden bir yetkili ise Cumhurbaşkanı'nın evinde olduğunu ve istediği zaman buradan ayrılabileceğini söyledi.

Salih'in dokunulmazlığı var

Ülkeyi 33 yıl yöneten Ali Abdullah Salih, protesto gösterilerinin ardından Kasım 2011'de görevi bırakmıştı.

Ocak 2012'de de Yemen parlamentosu Salih'e dokunulmazlık tanıyan yasayı onayladı. Salih'in görevini, yardımcısı Mansur Hadi devraldı. 

Ali Abdullah Salih cumhurbaşkanlığı sarayının işgal edilmesinin ardından Çarşamba günü erken seçim çağrısı yapmış, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçiminin siyasi krizin çözülmesine yardımcı olacağını savunmuştu.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT