1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Yaşadıklarımız Bütün Sivil Fikir Hareketlerine Ders Olacak
Yaşadıklarımız Bütün Sivil Fikir Hareketlerine Ders Olacak

Yaşadıklarımız Bütün Sivil Fikir Hareketlerine Ders Olacak

Mustafa Özel, TBMM’de Şehir Üniversitesi’ni kapatmaya dair çıkarılacak kanun üzerine bir açıklama yaptı.

15 Nisan 2020 Çarşamba 23:50A+A-

Bilim ve Sanat Vakfı Kurucu Başkanı Mustafa Özel, Şehir Üniversitesi'ne kilit vuracak düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı. Ülkenin koronavirüs salgını ile mücadele ettiği günlerde siyasi tartışmalara malzeme olmak istemediklerini belirten Özel, "Bu kısa açıklamayla yetiniyor; sahih ve samimi bir bilgi yolculuğuna haksızca engel olanları Allah’a ve Millete havale ediyoruz" dedi.

El konulan İstanbul Şehir Üniversitesi'nin kapatılmasına ilişkin düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak.

Üniversitenin kurucu vakfı Bilim Sanat Vakfı'nın kurucu başkanı akademisyen Mustafa Özel düzenlemeye tepki gösterdi.

Özel yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Onbeş yıl kadar önce, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarına başlarken, ondan önceki yaklaşık çeyrek asırlık bilgi yolculuğumuzu ülkemize bir yüksek öğretim kurumu kazandırarak taçlandırmanın heyecanı içindeydik. Üç dört yıl süren hazırlık çalışmaları sırasında, ulusal ve uluslararası düzeyde rüşdünü ispat ettiğine inandığımız her kanattan insanı dinledik, öğüt ve önerilerini aldık. Kapalı devre, klişe fikirler üretecek bir eğitim fabrikası değil, evrensel gerçeklikleri özgürce araştıracak ve bu araştırma sürecinin verimlerini tüm insanlıkla paylaşacak bir ÜNİVERSİTE kurmak istiyorduk. Oluşturduğumuz kadro bu niyetimizin açık bir delilidir. “Düşüncenin gökkuşağının bütün renklerini kucaklayan” bu seçkin akademik kadro ve onlarla beraber yürümek için tarifsiz bir heyecanla yola çıkan binlerce öğrenci, Üniversiteyi haksızca kapanma noktasına getirenlerden ebediyen davacı olacaklardır."

"ŞEHİR’in onuncu yılında okyanusun ortasında terk edilmiş bir gemi gibi kalmamıza rağmen, üniversitemizin kuruluş misyonu, yöneticilerimizin dirayeti ve paydaşlarımızın emsalsiz özverileri sayesinde, makul bir borçlanma ve süreç yönetimi ile Türkiye’nin en iyi üniversite kampüslerinden birini ve yüksek bir eğitim-araştırma standardını oluşturduk. Buna rağmen geminin bilgi denizlerine daha fazla açılmasına imkan verilmedi. Yaşadıklarımızın bu ülkedeki bütün sivil fikir hareketlerine ders olacağını ümit ediyoruz."

"İnsanlığın ve ülkemizin karşı karşıya bulunduğu bu doğal felaket ortamında, faydasız siyasi tartışmalara malzeme olmamak için bu kısa açıklamayla yetiniyor; sahih ve samimi bir bilgi yolculuğuna haksızca engel olanları Allah’a ve Millete havale ediyoruz.!"

Şehir Üniversitesi TBMM'de Torba Pakete Eklenen Madde İle Kapatıldı

TBMM'de sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik düzenleme ile Kovid-19 salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisine ilişkin düzenlemeyi de içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde Şehir Üniversitesinin kapatılması kararlaştırıldı.

Söz konusu madde:

"Vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin kaldırılması, kurucu vakfın tüzel kişiliğini etkilemeyecek. Öğrenciler, bursluluk durumları gözetilmek şartıyla eğitim-öğretim ücretlerini garantör üniversiteye ödemeye devam edecek.

Faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumu adına, mülkiyeti Hazineye ait veya devletin hüküm ve tasarrufu altında olan taşınmazlara ilişkin tesis edilen irtifak hakları, verilen kullanma izinleri iptal edilecek. Bu taşınmazlar ile fiilen kullanılan taşınmazlar aynı amaçla kullanılmak üzere garantör üniversiteye tahsis edilecek.

Vakıf yükseköğretim kurumunun muaccel ve kısa vadeli borçlarını, toplam yıllık eğitim ve öğretim gelirleriyle veya mevcut mal varlığıyla ödeme imkanının bulunmadığının Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü ve YÖK'ün kararıyla tespit edilmesi halinde, faaliyet izni geçici olarak durdurulacak.

Vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin kaldırılması halinde, kurucu vakfa atanan kayyımın görevi sona erecek.

Faaliyet izni geçici durdurulan vakıf yükseköğretim kurumunun, eğitim-öğretim faaliyetleri için mülkiyetinde yeterli taşınmazı bulunmadığının veya mevcut mal varlığıyla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceğinin garantör üniversite tarafından tespiti ve YÖK tarafından onaylanması halinde, faaliyet izni kaldırılacak.

Yükseköğretim Kanunu'nda, vakıf yükseköğretim kurumlarına devlet yardımı yapılmasını da içeren düzenleme yürürlükten kaldırılıyor."

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum