1. HABERLER

  2. HABER

  3. Usulsüz Yapılanma Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı
Usulsüz Yapılanma Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı

Usulsüz Yapılanma Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı

Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde usulsüz yapılanma suçlamasıyla yargıladığı 12 polisten 3'ünü mahkum eden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı.

02 Şubat 2016 Salı 10:35A+A-

Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde, görev tanımı olmayan "bölge/ülke polis uzmanı" teşkilatlanmasına gittikleri ve "personel ataması için amirleri yanılttıkları" suçlamasıyla 12 emniyet görevlisini yargılayan, 3'ünün mahkumiyetine, 9'unun beraatına karar veren Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, hükmünün gerekçesini açıkladı.

Gerekçeli kararda, sanıklar hakkında, "Dış İlişkiler Daire Başkanlığının görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında bulunmayan 'Ülke Kıtalar Koordinatörlüğü ile Ülke Polis Danışmanlığı' adı altında teşkilatlanma kurdukları" gerekçesiyle dava açıldığı hatırlatıldı.

"Ayrı binada hizmet yürütmeleri dikkat çekici"

Gerekçeli kararda, Dış İlişkiler Daire Başkanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğü ana hizmet binasında bölüm tahsis edilmesine rağmen, sanıklara ana hizmet binası yerleşkesi dışında yer verildiği kaydedildi.

Sanıkların, savunmalarında, "yasal unsurlar çerçevesinde hareket ettiklerini" belirttikleri ifade edilen kararda, "Sanıkların ayrı binada hizmet yürütmeleri dikkat çekicidir. Ayrıca atamalarda lisan bilen, yurt dışı tecrübesi olan kişilerin seçildiği belirtilmişse de bu atamalara ilişkin ayrıntılı ne türlü araştırma yapıldığı, kişilerin nasıl seçildiği hususlarında mahkememize ayrıntılı beyanda bulunulmamıştır" denildi.

Kararda, sanık Özgentürk'ün, dosya içerisinde fotokopisi bulunan "ülke polis danışmanları onay listesi"ne, "uygundur" ibaresiyle imza attığı kaydedildi.

Sanıklardan, Fatih İnalkaç, İlyas Özgentürk ve Murat Taşdemir'in "gerekli bilgi ve belgeleri amirlere sundukları, cuma günleri toplantıda sözlü rapor verdiklerini" beyanla, suçlamaları reddettikleri bildirilen kararda, buna karşın sanıkların ayrı bir yapılanma içerisinde hareket ettikleri, bulundukları binadan ayrı çalıştıkları ve kanuna uygunmuş gibi düzenlemeler ile amirlerini yanılttıkları kaydedildi. 

Hüküm

Mahkeme, yargılama sonucunda Özgentürk'ü "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçundan 2 yıl 6 ay, "görevi kötüye kullanma" suçundan 5 ay olmak üzere toplam 2 yıl 11 ay, İnalkaç ve Taşdemir'i "görevi kötüye kullanmak" suçundan 5'er ay hapis cezasına çarptırmış, üç sanığın da "görevi kötüye kullanma" suçundan aldıkları cezaları ertelemişti.

Diğer sanıkların ise beraatı kararlaştırılmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT