1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Ukrayna işgali bağlamında siyasi perspektif sorunu
Ukrayna işgali bağlamında siyasi perspektif sorunu

Ukrayna işgali bağlamında siyasi perspektif sorunu

Özgür-Der tarafından düzenlenen aylık paneller serisinin 7’ncisi “Ukrayna İşgali Bağlamında Siyasi Perspektif Sorunu” paneli Ali Emiri Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

26 Mart 2022 Cumartesi 21:25A+A-

HAKSÖZ HABER

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) tarafından organize edilen Aylık Paneller Serisinin 7’ncisi “Ukrayna İşgali Bağlamında Siyasi Perspektif Sorunu” paneli Ali Emiri Kültür Merkezinde düzenlendi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yansımaları, Müslümanların bakışını, siyasi perspektif sorunlarını ve tarihi değerlendirmelerin yapıldığı programda Gökhan Ergöçün ve Tayfur Bayraklı değerlendirmelerde bulunurken, Yasir Bayram programın editörlüğünü üstlendi.

Rusya’nın işgal için kışkırtıldığı iddiaları üzerinden giriş yapan Yasir Bayram, ‘Suçlunun suçunu hafifletmeye dönük söylemlerin Müslümanların tavırlarına yakışmadığını, siyasi meseleleri yorumlamada sorunlara neden olduğunu, tutarsız söylemleri beslediğini’ belirtti.

Siyasi meselelere yaklaşımda Müslümanların söylemlerinde yaşanan kırılmanın uluslararası siyasi durumları yorumlamada yaşanan usul eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Bayram, “Uluslararası meselelere yaklaşımda dayatılan siyasi perspektiflerin etkisiyle eklektik yaklaşımların, yorumların ortaya çıktığını Müslümanlara ait olmayan tavır ve yaklaşımların” hayata geçirildiğini belirtti.  

Rusya’nın Ukrayna işgali sebeplerine değinen Tayfur Bayraklı değerlendirmesinde köklü bir nedene bağlı ‘asıl’ bir gerekçe olduğunu belirterek, “Ukrayna diye bir etnik toplum olmadığını” iddia eden Vladimir Putin’in temel argümanına atıfta bulundu.

Rusya’nın Ukrayna üzerinden bir hakimiyet iddiasında bulunduğunu daha önce de Kırım işgalinde de görülen bu durumun şu anda tüm Ukrayna’yı kapsadığını ifade eden Bayraklı, "İşgal girişimi şeklinde gerçekleştirilen hakimiyet anlayışının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ve Müslümanların yaklaşımı üzerinden konuyu açıklamaya çalışacaklarını" ifade etti.

“’İki kafir devletin birbiriyle çatışmasıdır yaşanan Ukrayna Rusya Savaşı’ bu yüzden bizi pek ilgilendirmiyor demek haktan yana bir tutum değildir ve Müslümanlar için tutarlı bir söylem ve bakış değildir" diyen Bayraklı, “Rusya’nın birçok ülkeyi işgal ettiğini, işgal politikası ile Afganistan’ı, Çeçenistan’ı ve Suriye’yi hakimiyet alanında tutmaya çalıştığını" belirtti. 

Bayraklı, Rusya’nın, Çeçenistan’ı, Afganistan’ı ve birçok Orta Asya ülkesini işgali altında emperyalist gerekçeler ile tutmaya çalışan bir ülkenin Ukrayna’daki zulmünü görmezlikten gelmenin mümkün olmadığını söyledi.

Ukrayna’nın ve Rusya’ya komşu olan bazı ülkelerin NATO’ya üye olma çabasının amacını yorumlayan Bayraklı, Rus işgal tehdidine değindiği konuşmasında farklı siyasi perspektiflerin tarihi gerçekliklerle yorumlanması gerektiğini ifade etti.

Gökhan Ergöçün, “Mısır’da, Libya’da, Suriye’de ve Tunus’ta yakın zamanda siyasi ve sosyal olaylar yaşandı. Mısır gibi örneklerde sahiplenme konusunda bir sorun yaşanmazken Suriye ve Libya’da yaşananlara karşı anlamsız soru işaretleri oluştu. Bazı oyunlarla durum açıklanmaya çalıştı. Bölgede ABD ya da Rusya’nın planları olması Esed ya da Kaddafi’yi daha mı az zalim yapar?” dedi.

Müslümanların kendi topraklarında yaşanmayan olaylara karşı sağır bir tavır takındığını belirten Ergöçün adil bir bakış açısıyla buralardaki vakaların da ele alınması gerektiğini anlattı.

Rusya’nın sınıra asker yığıp, tüm dünyanın gözü önünde işgale giriştiğini ve bombalamalar yaptıktan sonra kimseyi işgal etmediğini iddia ederek alay edercesine bir tavır takındığını anımsatan Ergöçün, “Maalesef Rusya’nın emperyal politikaları sol/sosyalist propaganda ile örtülüyor, işgal yerine savaş gibi kelimelerle mesele farklı aks ettiriliyor.” dedi.

“Zelensky açıkça gayrımeşru bir aktör olabilir fakat Ukrayna öyle ya da böyle NATO yanlısı isimleri seçiyor. NATO’yu gayrimeşru görmemiz Rusya’nın işgalini meşru kılmaz.” ifadelerini kullanan Ergöçün  “Suriye’de, Libya’da, Arakan’da zulüm gerçekleştirenlere karşı tavır alan, karşı duruş sergileyen insanlara karşı takınılan tutumun bir benzerinin Kafkasya Katili Rusya İçin Ukrayna’da da alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın dengeleyici bir güç değil ABD’nin zulümlerine karşı kendi zulümleriyle yarışan bir rakip olabileceğini söyleyen Ergöçün Müslümanlara yakışanın öncelikle meselenin işgal meselesi olduğunu ortaya koymak sonrasında detayları tartışmak olduğunu belirti.

Panelde değinilen konuların detaylı aktarımı Haksöz Dergisi'nde yayınlanacak. 

 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum