1. HABERLER

  2. HABER

  3. Twitter Mahkeme Kararlarına Uymalı
Twitter Mahkeme Kararlarına Uymalı

Twitter Mahkeme Kararlarına Uymalı

Ulaştırma Bakanı Elvan "Temenni ediyorum ki Twitter bundan sonra mahkeme kararlarına uymalı, TİB tarafından iletilen husular süratle hassasiyetle değerlendirerek sonuçlandırılmalı" dedi.

22 Mart 2014 Cumartesi 10:58A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yerel seçimler kapsamında Karaman ve Konya'da katıldığı programların ardından, Mevlana Müzesi'nde TRT Haber'in canlı yayınına konuk oldu.

Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesiyle ilgili Elvan, "Evlerimizin adresleri, telefon numaraları, e-mail adresleri, bunlar verilirken kimse rahatsız olmadı bunlardan. Bize küfredilirken kimse bundan rahatsız olmadı. Lütfen, o konuda da rahatsızlık duyulsun. Eğer siz gerçek anlamda demokratsanız… Ama siz AK Parti'ye vurmak, AK Parti'ye saldırmak için 'ben demokratım' diyorsanız o başka. O konuda bir şey demeyeceğim. Ama siz 'ben demokratım' diyorsanız, demokratlığınızın gereğini de yerine getirmelisiniz" diye konuştu.

Elvan, "Partinizin sosyal medyaya bakış açısı nasıl" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Biz son derece olumlu bakıyoruz. Bunu konuşuyoruz, tartışıyoruz. Biz köylerimizde bile internetin kullanılmasını istiyoruz. Şirketler gitmiyorlar, karlı olmadığı için. Biz bakanlık olarak bugüne kadar 4 bin köyümüze internet götürdük biliyor musunuz? O köyde yaşayan vatandaşlarımızın internet kullanmasına imkan sağlamak istedik. Biz internet kullanımı yasaklamak isteyen bir anlayış içerisinde olsaydık bunları yapar mıydık.  Yine onunla da yetinmedik biz. Mobil hizmet vermek adına, mobil telefonlar gönderdik. Bin 800 köyümüze evrensel hizmet fonunu kullanarak yatırım yaptık. O köylerde mobil telefonun kullanılmasına imkan sağladık. Köylere gittiğimiz zaman 'cep telefonum çekmiyor, internet kullanamıyorum' dediler vatandaşlarımız ve diyorlar da. Biz buralara dahi internet götürüyoruz. Mobil telefonları kullanabilecek alt yapıyı götürüyoruz. Ama buna rağmen kalkıp siz, bu hükümete, Sayın Başbakanımıza, bizlere 'efendim siz interneti yasaklamak istiyorsunuz' derseniz bu olmaz. 2002'de nerede internet vardı, şöyle sokağa çıktığınızda kaç mağazada internet vardı. Bugün hangi mağazaya giderseniz gidin küçük bir bakkala dahi gitseniz orada interneti de, bilgisayarı da göreceksiniz. Bu altyapıyı biz oluşturduk. Şu anda Türkiye Avrupa'nın birçok ülkesinden daha iyidir internet altyapısı itibarıyla."

"Türkiye Cumhuriyeti'nin de yasaları var"

Elvan, moderatörün "Batıdan gelen açıklamalar var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz. Batıda benzeri yaşanan ülkeler var mı?" sorusunu şöyle cevapladı:

"Biz hala 'daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi' diyoruz. Bu yönde ilerlemeye devam edeceğiz. Türkiye'de reformları gerçekleştirmeye devam edeceğiz, hiç kimsenin kaygısı olmasın. Batının açıklamalarına gelince biraz önce ifade ettim. Avrupa Birliği'nde (AB) gerçek hayatta suç olan her şey sanal hayatta da suçtur. Peki AB  ülkelerinde sanal hayatta herhangi bir suç işlendiği takdirde onun cezasını görüyor mu, görüyor. Peki bizde, 'ya önemli değil Türkiye'de görmese de olur.' Yani 'gerçek hayatta suç olan, sanal hayatta suç olmasa da olur.' Böyle bir anlayış olamaz. Eğer sizdeki anlayış oysa bizdeki anlayış da aynı şekilde olmalı diye düşünüyorum. Biz de bir hukuk devletiyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin de yasaları var. Sorarım size, Fransa'da antisemitizme yönelik olarak geçtiğimiz yıllarda bir mahkeme kararı çıktı, Twitter hemen uyguladı. Neonazi, Almanya'da Neonazi konusunda yine mahkeme kararını Twitter hemen uyguladı. Bunlar o ülkelerde uygulanıyor da Türkiye'ye gelince neden uygulanmıyor.  AB'nin şunu da sorması gerekiyor. Twitter'a da hesap sorması gerekiyor. 'Sen Türkiye Cumhuriyeti devletinin mahkemelerinin almış olduğu kararı neden uygulamıyorsun' demeli. Eğer bunu söylemiyorsa, sadece duyduğu bazı bilgilerle hareket ediyorsa bu da doğru değil. AB'de, bakın İngiltere'de basında da yer aldı Youtube ile ilgili olarak daha yükleme yapılmadan hangi alanlarda, hangi konularda yükleme yapılabileceğini İngiliz hükümeti görecek. Nerede mahkeme kararı. Mahkeme kararı olmadan siz bunu nasıl yapıyorsunuz?  Biz, her şeyi Türkiye'de mahkeme kararına bağladık, Biz AB ülkesiyiz. Öyle bir anlayışı kabul etmeyiz. Elbete özgürlükten yanayız, sosyal medyanın daha da geliştirilmesinden yanayız ama adaletli davranılması gerekir."

"Sosyal medya elbette yararlıdır"

"Sizin Twitter'dan isteğiniz nedir?" sorusu üzerine Elvan, şöyle konuştu:

"Biz, eleştirilere açığız. Elbette herkes bizi eleştirebilir, eleştiri bizi zenginleştirir, bizi daha da güçlendirir. Bizim eleştiriye ihtiyacımız var. Ama kimsenin de bize hakaret etmesine, kişilik haklarımızı rencide etmesine, özel hayatımızın gizliliğini ihlal etmesine de izin vermeyiz, vermemeliyiz. Vatandaşlarımızın kişilik haklarının ihlali söz konusu, özel hayatın gizliliği söz konusu olduğu takdirde derhal müdahale etmesi... Bakın, biz niye Facebook'u konuşmuyoruz. Facebook bana göre burada görevini yapıyor ki Facebook'un 9 milyon değil, 30 milyonun üzerinde Türkiye'de üyesi var. Çok daha fazla yani Twitter'ın aşağı yukarı üç katı. Ama Facebook'a yönelik böyle bir eleştiriyi biz yapmadık. Niye? Mahkeme kararı gittiği zaman Facebook bu mahkeme kararını uyguluyor. Geçmişte benim adıma da diyelim ki Facebook'ta sahte hesaplar açıldı. Başvuru yapar yapmaz, kendi kimlik bilgilerimizi gönderir göndermez hemen engellemeyi yaptılar. Biz bunu istiyoruz, bizim istediğimiz şey bu. Başka bir şey değil. Sosyal medya elbette yararlıdır.  Elbette geliştirilmelidir. Daha fazla kullanılmalıdır. Türkiye sosyal medyayı kullanma, interneti kullanma oranı itibarıyla oldukça iyi konumda. İnternet kullanımı itibarıyla biz şu anda Avrupa’nın üzerindeyiz." 

"Temenni ediyorum Twitter mahkeme kararlarına uymalı"

"Twitter, bu mahkeme kararlarına uyacak mı?" sorusu üzerine Elvan, şunları kaydetti:

"Temenni ediyorum ki Twitter bundan sonra mahkeme kararlarına uymalı, ikincisi de Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından iletilen hususlar süratle, hassasiyetle değerlendirerek sonuçlandırmalı diye düşünüyorum. Biliyorsunuz, dünyadaki uygulanan sistem, elbette mahkeme kararları var. Mahkeme kararları dışında uyar-kaldır mekanizması var. Örneğin, sizin kişilik haklarınızın ihlaline yönelik herhangi bir Twitter hesabında bir konu söz konusu olduğunda siz doğrudan Twitter'ı uyarıyorsunuz, Twitter da onu hiçbir mahkeme kararı gerekmeksizin, gerçekten kaldırılması gerektiğine inanıyorsa, gerçekten sizinle ilgili bir hakaret yapıldığına inanıyorsa anında kaldırıyor."

AA

HABERE YORUM KAT