1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Tunus: 'İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi reddediyoruz'
Tunus: 'İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi reddediyoruz'

Tunus: 'İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi reddediyoruz'

Tunus, İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi reddettiğini açıklayarak, bu kararının devam eden uluslararası gelişmelerden etkilenmeyeceğini vurguladı.

24 Aralık 2020 Perşembe 15:12A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Fas'ın İsrail ile normalleşme anlaşmasını açıklamasının ardından Tunuslu yetkililer tarafından yapılan bu ilk açıklama oldukça önemli. Bölgede hızla yükselen bir normalleşme furyası var. Birçok ülke bir yandan Filistin’in işgalini kınarken İsrail’le normalleşme açılımlarını da reddediyor. Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayan İsrail’le “normalleşme” adımları ile bölgede uzun bir süredir yalnızlaşan İsrail’in elini kuvvetlendirecek anlaşmalar imzalanıyor. Özellikle mali yardım ve destek politikaları ile daralan küresel piyasaların etkileri Arap ülkelerini oldukça derinden etkilemeye başlamıştı.

ABD ve İsrail rüşvet teklif eder gibi Arap ülkelerine ‘mali yardım ve destek’ sözü vererek ülkelerinin üzerindeki ambargonun kalkacağını ve ticaret anlaşmaları ile ekonomilerinin canlandırılacağını vaat ediyor. Bu sözlere karşılık Arap ülkeleri de İsrail ile normalleşme anlaşmaları imzalıyorlar.  

Reuters’tan aktarılan bilgilere göre, Tunus Dışişleri Bakanlığı, "Tunus tüm devletlerin egemen pozisyonlarına saygı duyuyor. Ancak, sağlam ve ilkeli konumumuzu yeniden teyit ediyoruz ve küresel değişikliklerden asla etkilenmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Açıklamada, Tunus'un normalleşme konusundaki tutumunun “Tunus halkının iradesinden kaynaklandığını ve Filistin halkının meşru haklarına yönelik dayanışma ve koşulsuz destek duygularının” devam ettiği de belirtildi.

The New York Times pazartesi günü, ABD yönetimine yakın kaynakların Tunus ve Umman Sultanlığı'nın İsrail ile ilişkileri normalleştirecek bir sonraki devletler olabileceğinin tahmin edildiğini belirten yazılar yazdı.

Tunus Genel İşçi Sendikası da (UGTT) salı günü yetkilileri İsrail ile normalleşme yolunda herhangi bir adım atmamaları konusunda uyaran bir açıklama paylaştı.

UGTT’nin açıklamasında "Siyonist düşmanla herhangi bir bahaneyle yakınlaşmayı kategorik olarak reddediyoruz” denilirken, “Filistin sorununun Tunus halkı için merkezi bir önemde olduğu” da vurgulandı.

Kaynak: Middle East Monitor

HABERE YORUM KAT

1 Yorum