1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “TRT, iki dizi için ayda 12 milyon TL ödüyor” iddiası cevap bekliyor
“TRT, iki dizi için ayda 12 milyon TL ödüyor” iddiası cevap bekliyor

“TRT, iki dizi için ayda 12 milyon TL ödüyor” iddiası cevap bekliyor

TRT’de yayımlanan tarih uyarlaması diziler hakkında astronomik rakamlar zikrediliyor!

11 Şubat 2022 Cuma 14:15A+A-

HAKSÖZ HABER

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Atila Sertel, TRT dizileri hakkında bir takım iddialar ortaya attı. TRT’nin tarihi dizileri olan “Uyanış Büyük Selçuklu ve Barbaros Akdeniz’in Kılıcı” dizilerine ayda 12 milyon TL ödenmiş olabileceğini ifade eden Sertel şunları dile getiriyor:

"Benim edindiğim bilgilere göre; TRT, Uyanış Büyük Selçuklu dizisine bölüm başı 2 milyon 200 bin lira ödüyor. Bir ayda 8 milyon 800 bin TL eder. Eski parayla 8 trilyon 800 milyar lira. Yine Barbaroslar dizisine 1 milyondan fazla para ödendiği söyleniyor. Sadece iki dizi için bir ayda 12 milyon liradan fazla para harcıyorsanız tasarruf bunun neresinde? TRT kendi parasını harcamıyor. Halkın parasını harcıyor. Dolayısıyla hem halkımıza hem KİT Komisyonu’na hem de Meclis’e hesap vermek durumunda.”

TRT’nin güzel diziler yaptığını ancak bu dizilere ne kadar para ödediğini “devlet sırrı” gibi sakladığını da söyleyen Sertel’in iddialarının araştırılması gerekiyor. Ancak Sertel’in “bölüm başı 2 milyon 200 bin lira ödüyor” dediği Uyanış Büyük Selçuklu dizisi sona erdi. Sehven mi hata yapıldı bilmiyoruz ama bu miktarda para ödendiği gerçekse bile ödenmeye devam ediliyor olamaz.

Bu detay dışında ise Sertel’in iddiaları cevap bekliyor. TRT’nin tarih uyarlaması yapımları ilgi çekiyor olmakla birlikte bu diziler içerikten yoksun, uzun, sıkıcı bir metin ve çekim mantığına dayanıyor. Her birisi bir diğerinin kopyası haline gelmeye başlayan yapımlarda sürekli halde tekrar eden bir olay örgüsü var. Bu durumun ötesinde ise devlet ve vatan kutsaması ile milliyetçi şovenizm bu dizilerle pekiştiriliyor. Netice olarak ödendiği iddia edilen bu paralara çok daha nitelikli ve vurucu işler yapmak mümkün!

Tabi ki ülkenin ekonomik darboğazdan geçtiği bir süreçte 12 milyon TL’lik bir yapım maliyetinin tartışmaya açılması da oldukça anlaşılıyor. Başka ülkelere de ihraç edilen bu yapımların maliyetlerini karşılayıp karşılamadıkları ise bilinmiyor zira rakamlar tam anlamıyla açıklanmıyor. Hulasası TRT’nin bu iddiaların tümüne dört başı mamur bir izah getirmesi kendi hayrına da olacaktır!

HABERE YORUM KAT

8 Yorum