1. HABERLER

  2. HABER

  3. TİB'de Casus Yazılım: Üç Personel Açığa Alındı
TİB'de Casus Yazılım: Üç Personel Açığa Alındı

TİB'de Casus Yazılım: Üç Personel Açığa Alındı

TİB'de veri sistemlerinde aynı anda sorun oluşunca, dinleme sistemi içine yerleştirilen 'saatli bomba' olarak nitelenen imha yazılımı fark edildi. Üç kişi açığa alındı.

12 Temmuz 2014 Cumartesi 12:32A+A-

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)'nda 26 Haziran'da veri sistemlerinde aynı anda sorun oluştu. Sorunun, dinleme sistemi içine yerleştirilen 'saatli bomba' olarak nitelenen imha yazılımından kaynaklandığı anlaşıldı. 3 personel açığa alınırken, haklarında suç duyurusunda bulunuldu

Sabah'ın haberine göre, sabotaj için TİB'de 'zaman ayarlı' program kullanıldığı tespit edildi. Yıkıcı özelliğe sahip olan yazılım, görevden alınan personel tarafından önceden sisteme yerleştirildi ve belli bir süre sonra bütün verileri silecek şekilde ayarlandı.

BTK ise bu sabotaj girişiminin tespit edildiğini ve 3 personel hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yazılı bir açıklama yaparak  TİB ile ilgili basında yer alan bazı iddialara cevap verdi.

Açıklamada TİB içinde yuvalanan yapının nasıl bir casusluk faaliyeti yürüttüğü de gözler önüne serilmiş oldu. BTK, TİB'in dinleme sistemlerinin bir hafta boyunca çalışmadığı ve bu süre zarfında ulusal bir güvenlik açığı oluştuğu iddialarına cevap verdi.

ZAMAN AYARLI SABOTAJ

Bu iddianın doğru olmadığına vurgu yapılırken, son 6 ay içinde TİB'in sistemlerine yönelik olarak farklı zamanlarda sabotaj girişimlerinde bulunulduğuna dikkat çekildi. Alınan teknik önlemler sayesinde tüm bu sabotaj girişimlerinin bertaraf edildiği ve hiçbir veri kaybının olmadığı belirtildi. Sabotaj amaçlı olarak sisteme yerleştirilen 'yıkıcı ve zaman ayarlı' program üzerinden nasıl verileri silmeye çalıştığı da şu ifadelerle açıkça ortaya konuldu: "26 Haziran 2014'te 23:30'da ilgili kanunlar ve mahkeme kararları çerçevesinde istihbarat kurumlarına veri gönderen sistemlerde aynı anda bir sorun oluşmuş, sorun sonrası yedek sistemler devreye alınmıştır. Aynı görevi gören sistemlerin aynı anda arızalanması durumu şüpheli bulunmuş, yapılan ayrıntılı incelemelerde, görev yeri değiştirilen personelin görevden ayrılmadan önce sisteme sabotaj amaçlı 'yıkıcı ve zaman ayarlı' program yerleştirdiği tespit edilmiştir. Sabotaj ve veri silme şüphelisi 3 personel hakkında disiplin soruşturması başlatılmış ve bu kişiler açığa alınarak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

 

HABERE YORUM KAT