1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. 'Suriyelilerin Yüzde 35’i Kalıcı'
'Suriyelilerin Yüzde 35’i Kalıcı'

'Suriyelilerin Yüzde 35’i Kalıcı'

Artuklu Üniversitesi Rektörü Ahmet Ağırakça Türkiye’ye gelen Suriyelilerin yüzde 35’inin zaten kalıcı olduğunu söyledi.

11 Temmuz 2016 Pazartesi 13:44A+A-

Sermayeleriyle gelip işyeri açan veya üniversitelerde göreve başlayan Suriyelilere vatandaşlık verilmesi gerektiğini belirten Ağırakça, bu insanların birikimlerinden faydalanılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye yıllardır, ülkelerindeki iç savaştan kaçan üç milyon civarında Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İsteyen Suriyelilere vatandaşlık vereceğiz' şeklindeki açıklaması politikacılar arasında tartışılırken, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça Suriyelilere vatandaşlık hangi şartlarda verilmeli, Suriyelilerin Türkiye'ye katkısı ve Türkiye ve Suriye'nin geçmiş tarihi konusunda açıklamalarda bulundu.

YÜZDE 35 BURADA KALACAK

Suriyelilerin Türkiye'ye gelmesinin dünya göç tarihi ve göç hareketlerinin en büyüklerinden biri olduğunu söyleyen Ağırakça "Bu gibi göç dalgalarında tarih boyunca hiçbir zaman göçmenlerin tümünün geri döndüğü görülmemiş, en azından yüzde 35'i göç ettiği topraklarda kalmıştır. Türkiye'de iş kuranlar, önemli ve güçlü sermayelerle gelenler, ilmi/bilimsel/akademik birikimi olanlar geri dönmeyecektir" şeklinde konuştu. Türkiye'ye büyük imkanlarla gelip iş yerleri açan işadamlarının kalıcı olduğunu belirten Ağırakça "Öncelikle bu gibi Suriyelilere, diğer taraftan da akademisyenlere, mühendislere, doktorlara, üst düzey subay ve generallere vatandaşlık verilebilir" dedi.

SEÇİCİ KURUL OLUŞTURULMALI

Türkiye'deki İlahiyat fakültelerinin çoğunda zaten Suriyeli akademisyenin çalıştığını hatırlatan Ağırakça, akademik yeterliliği olanların birikimlerinden faydalanılması gerektiğini söyledi. Ancak her akademisyenin, generalin veya mühendisin vatandaşlığa alınamayacağını belirten Ağırakça "Bunlar için bir seçici kurul oluşturulması lazım. Devletin yetkili organlarının, başvuru yapan Suriyelileri araştırması gerekli. Vatandaşlığa alınacaklar rastgele alınmadan araştırmalardan sonra belirlenen kriterlere uyuyorsa kabul edilmelidir" diye konuştu.

GEÇMİŞLERİ ARAŞTIRILMALI

Ağırakça ayrıca vatandaşlığa alınacakların geçmişlerinin de iyi incelenmesi ve Suriye Baas Partisi ile hiçbir ilişkilerinin olmaması gerektiğini söyledi.

Seçimlerin sonucunu değiştirmez

Suriyelilere verilen vatandaşlıklarla Suriye'nin içinin boşalmayacağını söyleyen Ahmet Ağırakça “Suriyeli 25 milyon insan var. Türkiye'ye 3 milyon insan göç etmiş. Belki vatandaşlığa kabul edilecek Suriyeli sayısı en fazla 500 bin civarında olur” dedi. Siyasi partilerin bu durumu kendilerine göre yorumlayarak, Türk vatandaşlığına geçecek Suriyelilerin seçim sonuçlarını etkileyebileceğini iddia ettiklerini hatırlatan Ağırakça şöyle devam etti: “Türk vatandaşlığına geçecek Suriyeliler kime ve hangi partiye oy vereceğini kendileri bilecek. Türkiye'de 55 milyon seçmen var. 55 milyonun sonucunu 500 bin Suriyeli değiştirmez. 3 milyonun hepsi vatandaş olsa dahi çok fazla bir etki etmez. Ama böyle bir uygulama ile üç milyon insan hayatları boyunca Türkiye'ye minnettar kalacaklardır. Gitseler de kalsalar da minnettarlıklarını her zaman dile getirecekler.” Ağırakça ayrıca Suriyelilerle 410 yıl beraber yaşadığımızı, sadece 90 yıldır ayrı olduğumuzu hatırlatarak "İki ülke arasında muazzam kültür birlikteliği var. Onun için İsteyen kalifiye elemanlara vatandaşlık verilmesi Türkiye'nin lehinedir" diye konuştu.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum