1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. 'Süleymaniye'de Durum Daha da Kötüye Gidebilir'
'Süleymaniye'de Durum Daha da Kötüye Gidebilir'

'Süleymaniye'de Durum Daha da Kötüye Gidebilir'

Irak'ta İslami Toplum Partisi (Komel) Lideri Ali Bapir, Süleymaniye'deki gösteriler hakkında konuştu; taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde durumun daha da kötüye gidebileceğini savundu.

11 Ekim 2015 Pazar 23:04A+A-

Irak'ta İslami Toplum Partisi (Komel) Lideri Ali Bapir, Süleymaniye'deki gösterilerde taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde durumun daha da kötüye gidebileceğini öne sürdü. AA'ya konuşan Bapir, "Kürdistan bölgesindeki durumun çözüme kavuşması için 5 büyük siyasi partinin liderleri toplanmalıdır. Eğer taraflar bir uzlaşmaya varamazsa durum daha da kötüye gidebilir" dedi.

Süleymaniye'de meydana gelen olayların durması ve sorunların çözüme kavuşması için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin parti liderlerini bir araya getirmesi gerektiğini vurgulayan Bapir, Barzani'yi ziyaret ettiğini ve kendisine bazı önerilerde bulunduğunu aktardı.

Bapir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Barzani'ye, 'Kürdistan Bölgesi Başkanı olduğunuz için en büyük sorumluluk sizdedir. Hükümette yer alan 5 büyük partinin liderlerini toplayın. Aramızda konuşalım ve sorunların çözümü için bir çerçeve belirleyelim. Daha sonra ayrıntıları heyetlerle sonuca bağlayalım' dedim. Maalesef olmadı ve bu toplantı yapılamadı."

"Halk yolsuzluğun artmasından şikayetçi"

Bölgedeki siyasi partiler olarak oturup konuşmaktan başka seçeneklerinin olmadığını dile getiren Bapir, "Hükümet ve parti yetkilileri olarak bu sorunlara çözüm bulmalıyız. Başkan, Başbakan, Parlamento Başkanı ve parti başkanları oturup müzakere etmelidir. Partileri suçlamak ve bunu farklı amaçlara bağlamak doğru değildir. Parlamento iflas etmiş durumda, çalışamıyor. Ticaret durmuş, maaşlar verilemiyor. Halk, şeffaflığın olmamasından ve yolsuzluğun artmasından şikayetçi" değerlendirmesinde bulundu.

Bapir, gösterilere değil, şiddet kullanılmasına karşı olduklarını belirterek, "Gösteriler, halkımızın doğal hakkıdır. Fakat talepler, doğru yöntemlerle ifade edilmeli. Bu olaylar çok kötü sonuçlara yol açtı. Bunların son bulmasını temenni ediyorum. Parti binaları ve hükümet kurumları asayiş güçleri tarafından korunmalıdır" diye konuştu.

KDP bazı binalarını boşalttı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), saldırılar nedeniyle Süleymaniye ili ve ilçelerindeki bazı parti binalarını boşaltarak emniyet güçlerine teslim etti.

KDP Süleymaniye İli Sözcüsü Faris Nevroli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, partinin Siyasi Bürosu tarafından alınan karar kapsamında bölgedeki bazı parti binalarını boşaltarak, güvenlik güçlerine teslim ettiklerini belirtti.

Nevroli, bu kararı Süleymaniye ve çevresinde zayıf oldukları için değil, daha fazla kanın dökülmesini önlemek ve tansiyonu düşürmek için aldıklarını vurguladı.

Bazı partilerin, maaş krizini "bahane" ederek göstericileri, KDP'ye saldırmaya teşvik ettiğini ileri süren Nevroli, "Bu kesimler, halkın meşru taleplerini siyasi hesaplarına feda ederek kaos ortamı oluşturma gayretindeler. Sürekli olarak KDP binalarına saldırıyorlar" dedi.

KDP Halepçe Şubesi Sorumlusu Bahtiyar Sıdık da Siyasi Büro'nun aldığı karar üzerine Halepçe'deki 10 parti binasını boşalttıklarını ifade etti. Sıdık, bundan sonra binalara yapılacak saldırılardan güvenlik güçlerinin sorumlu olduğuna dikkati çekti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kontrolündeki Süleymaniye ili ve ilçelerinde maaş sorunu ve başkanlık krizini protesto eden gösteriler düzenleniyor. Gösterilere katılanların daha çok bu bölgede güçlü olan Goran Hareketi'ne mensup oldukları belirtiliyor. KDP'den cumartesi günü yapılan açıklamada, şiddete başvurulan gösterilerin sorumlusu olarak Goran Hareketi ve lideri Noşirvan Mustafa gösterildi. Bölgesel Başkan Mesut Barzani'nin görev süresi 20 Ağustos'ta dolmuş ancak daha sonra alınan kararla 2017'ye kadar uzatılmıştı. Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına karşı çıkan Goran Hareketi ayrıca bölgesel başkana ait olan yetkilerin kısıtlanmasını ve başkanın halk tarafından değil, parlamentoda seçilmesini istemişti. 

AA

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT