1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Serbest kalan Sami Şat, ‘Mısır bir terör devleti’ dedi
Serbest kalan Sami Şat, ‘Mısır bir terör devleti’ dedi

Serbest kalan Sami Şat, ‘Mısır bir terör devleti’ dedi

Mısırlı aktivist hapishane koşulları hakkında Mısır hükümetinin kendisine “ağzını kapa” dediğini ifade etti. Sisi’nin diktatörlüğü altında hapishanelerde binlerce insan sebepsiz veya saçma nedenlerle acı çekerken, Sisi iktidarını sabitlemeye çalışıyor.

28 Ocak 2022 Cuma 15:14A+A-

Fatih Demir/HAKSÖZ HABER

Mısırlı-Filistinli aktivist Rami Şat, hapishaneden serbest bırakılması ve Fransa'ya gitmesinin ardından Mısır hakkında konuştu. Geceleri Mısır zindanlarındaki kardeşlerini düşündükçe uyuyamadığını aktaran Şat, Mısır’daki darbeci General Abdulfettah el-Sisi zulmüne dair konuşmaması yönünde tehdit edildiğini ifade etti.

Mısır'ı "büyük bir hücre" olarak gördüğünü belirten Şat, ailesine yönelik tehditlere rağmen Filistin davası için savaşmaya kararlı olduğunu aktardı.

50 yaşındaki Mısırlı aktivist 2011 yılında Mısır'daki ayaklanmanın önde gelen isimlerinden biri olarak tanınmıştı. ‘İsrail'e karşı boykot’ hareketinin Mısır’daki öncüsü olan aktivist, eylemleri ile Mısır hükümetinin dikkatini çekmişti.

Mısır’da yaklaşık iki buçuk yıl hapis yatan Şat, "Bugün Mısır büyük bir hücre ve biz de çok daha küçük bir hücredeydik" dedi. Sisi yönetimindeki Mısır için Şat, “Kelimenin tam anlamıyla bir terör devleti haline geliyor” ifadelerini kullandı.

Şat, Mısır hükümeti tarafından Temmuz 2019'da bir "terör örgütüne" yardım etme suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Hapis süreci hakkında konuşan Şat, sıkışık ve kalabalık hapishane hücrelerini paylaştığı yüzlerce insan hakkında, “Hepsi kesinlikle hiçbir kanıt olmadan, hiçbir somut olaya karışmadan, tutuklanmış insanlar. Buna rağmen her biri hiçbir gerekçe de gösterilmeden aynı suçlamayla hapiste tutuluyor.” dedi.

Şat Mısır hükümetinin insanları sebepsiz tutuklamasına değindiği açıklamasında, “Size söyledikleri sadece birkaç kelime ve bu sizi gözaltında tutmak için yeterli.” ifadesini kullandı.

Sami Şat ilk mahkum arkadaşlarının çoğunlukla sivil toplum aktivistleri veya Müslüman Kardeşler de dahil olmak üzere İslamcı grupların destekçileri olduğunu söyledi.

Ancak Şat zamanla keyfi tutuklamaların arttığını belirttiği açıklamasında, ‘keyfi nedenlerle gözaltına alınanların sayısı, sosyal medyada yanlış kişi veya sayfayı beğenenleri tutuklamaya kadar vardı.’ dedi.

Şat hapishane koşulların çok kötü olduğunu aktardığı açıklamasında, 32 kişinin aynı alanda sadece 23 metrekarelik küçük hücreleri paylaştığını ifade etti. Zeminde üzerinde duş başlığı bulunan tek bir deliğin tuvalet olarak hizmet ettiğini aktaran Şat insanlık sınırlarını zorlayan bir sistemin hapishanelerde uygulandığını aktardı.

Mahkumlar hakkında yasal işlem yapılmadığını ve şikayet etmeleri halinde hücre hapsine alındıklarını da sözlerine ekleyen Şat, bir arkadaşının bir metrekarelik ceza hücrelerinden birinde öldüğünü belirtti.

Sami Şat serbest bırakılmasının ardından, “Ağzımı açmamam ve özellikle de hapis koşulları ve yasal koşullar hakkında konuşmamam konusunda tehditler ve uyarılar oldu” dedi.

Mısır'da ailesine karşı da tehditler gerçekleştirildiğini aktaran Şat, “Yüzlerce arkadaşımı ve binlerce masum Mısırlının hala cehennemde çürüdüğünü hatırlar ve bunu düşünürken uyuyamıyorum. Üstelik onlar hakkında da konuşamıyorum…" ifadeleriyle Mısır’daki Abdulfettah el-Sisi zulmünü aktardı.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT