1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Şam’da gerçekten “ilişki kurulabilecek” bir rejim var mı?
Şam’da gerçekten “ilişki kurulabilecek” bir rejim var mı?

Şam’da gerçekten “ilişki kurulabilecek” bir rejim var mı?

Türkiye’de birileri durmaksızın Esed rejimi ile diyalog çağrısı yaparken Şam’ın vaziyeti ise içler acısı…

30 Mart 2023 Perşembe 16:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Esed rejimi sadece katliamlarla anılmaması gereken bir rejim. Aynı zamanda organize yolsuzluk ve uyuşturucu ticaretinde de en az katliamlar kadar başarılı bir yönetimden söz ediyoruz! Suriye’de herhangi bir hükmü kalmayan Esed rejimi İran ve Rusya sayesinde ayakta durmaya çalışıyor. Bu iki katil devletin "bostan korkuluğu" olarak iş gören Esed rejiminin Türkiye’de ise ne hikmetse sevdalıları var.

Ana muhalefet lideri başta olmak üzere iktidarın da zaman zaman dahil olduğu gibi birçok siyasetçi Esed ile normalleşme çağrısı yaparken “ilişkilerin yeniden kurulması” gerektiğini vurguluyor. Bir koro halinde bu tezviratları dile getirenler acaba Şam’da gerçekten “ilişki kurulabilecek” bir rejimin var olup olmadığını biliyorlar mı?

Al-Monitor’ün haberine göre rejimin kontrolündeki bölgelerdeki Suriyeliler günde ancak bir saat elektriği alıyor ve geri kalan günlerini savaştan zarar görmüş ülkeyi saran felç edici bir elektrik krizinin ortasında tamamen karanlıkta geçiriyor.

Rejim kontrolündeki bölgelerde yaşayan halk bu yıl ramazanda daha fazla elektrik almayı umuyorlardı. Ancak “Elektrik Bakanı” Ghassan al-Zamel'in bu ayın başlarında rejimin bakanlığının jeneratör eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde bir saat bile elektrik sağlayamayacağını açıklamasının ardından umutları paramparça oldu.

Şubat ayında Suriye'nin kuzeyini vuran depremin yıkıcı etkileri, Suriyelileri bu yıl endişelendiren tek konu değil. Şam'daki zorlu ekonomik durum da birçoklarını endişelendiriyor. Şamlıların Ramazan'da alıştığı şehrin çarşı ve sokaklarında bu yıl süslemeler eksik. Bu arada, tüccarların bu aya özel indirimler sunarak müşteri çekme girişimlerine rağmen, mağazalarda Ramazan’ın koşuşturmacasından eser yok!

Memur maaşının 30 doları geçmediği ülkede Suriyeliler, 2011'de Suriye lirasının çöküşüyle birlikte felç edici bir ekonomik krizi tetikleyen savaşın başlamasından bu yana iki yakasını bir araya getirmek için mücadele ediyor. Savaştan önce, yerel döviz kuru dolar başına 47 Suriye lirası olarak belirlendi. Ancak şu anda karaborsada dolar başına yaklaşık 7.500 Suriye lirasından işlem görüyor ve bu da gıda ve diğer emtia fiyatlarının hızla yükselmesine neden oluyor. Pek çok Suriyeli, satın alma güçlerinin düşmesi nedeniyle bu yıl iftar sofralarında geleneksel et yemeklerinden vazgeçti.

Şam'da şartların ne kadar kötü olduğunu görmezden gelenler Suriye’de hala bir devlet olduğunu düşünüyor. Esed rejimiyle Türkiye'nin ilişki kurmasının çok büyük avantajlar sağlayacağı yalanını da dile getirmekten çekinmeyen bu çevreler Şam’da insanların günde bir saat elektrik hizmeti aldıkları zaman kendilerini şanslı saydıklarını ise unutmuşa benziyorlar…

Kaynak: Al Monitor
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum