1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Putin Karantinayı Kaldırmakta Niçin Acele Ediyor?
Putin Karantinayı Kaldırmakta Niçin Acele Ediyor?

Putin Karantinayı Kaldırmakta Niçin Acele Ediyor?

Koronavirüsten ölüm sayılarının gizlendiği iddia edilen Rusya’da, Devlet Başkanı Putin Koronavirüs hızlı bir şekilde yayılmaya devam ederken ülke genelinde uygulanan karantinayı kaldırmak için niçin aceleci davranıyor?

16 Mayıs 2020 Cumartesi 21:34A+A-

Kaynak: Sarah Rainsford/BBC News Moskova

Çeviri: Yusuf Ahmet Kaya / Haksöz-Haber

Koronavirüs: Putin Karantinayı Kaldırmakta Acele mi Ediyor?

Putin, altı haftalık ilan edilen kapsamlı sokağa çıkma yasağının bitmesi üzerine pazartesi günü milyonlarca işçiyi Rusya’nın tamamında fabrikalara ve inşaat alanlarına geri gönderdi.

Yerel yöneticiler özellikle Moskova’da enfeksiyon oranlarının hala daha yüksek olmasına karşın kalan sınırlandırmaların nasıl ve ne zaman kaldırılacağını yönetme konusunda serbest bırakıldılar. Fakat perşembe günü Putin bakanlarına, hayatın normal, alışmış seyrinde sürdüğünü söylüyor ve onlardan koronavirüs harici önceliklere tekrardan odaklanılmasını talep ediyordu.

Bu telaş niye?

Chatham House siyasi analisti NikolaiPetrov şöyle diyor: “Bence bu süreç Putin’in yüz yüze geldiği, mutlak suretle kontrol altında tutamadığı ve bütün planlarını bozan bir problem olarak onun aktif siyasi kariyerinde bir ilktir.”

Bu baharda anayasada Putin’in iki dönem daha seçilebilmesinin önünü açan bir halk oylaması vardı.Buna karşılık olarak, 67 yaşındaki Putin koruma kıyafetiyle enfeksiyon ile yakın temasta bulunduğu koronavirüs hastanesi ziyareti ile aksiyon adamı imajını koruduktan sonra Moskova dışındaki ikametgâhına geri çekildi.

Deneyimli Başkan gizli bir bireysel izolasyon içinde dev bir bölünmüş ekranda video konferans vasıtasıyla işleri yürütmek zorunda kaldı.

Onun onay oranı %59 ile tüm zamanların en düşük seviyesine indi ve onun gerginliği hatta sıkkınlığı uzun video-konferanslar boyunca görülebilir bir hal aldı.

Kovid-19 gerçekten bu şekilde yenilebilir mi? 

Vladimir Putin’in resmi olarak sokağa çıkma yasağının bittiğini ilan ettiği gün, Rusya yeni koronavirüs vakalarının en yüksek artışını kaydetti.

O günden sonra resmi rakamlar her gün yavaşça düştü fakat şu anda toplamda 250,000 üzerinde vaka var. Bu vaka sayısı Rusya’yı dünya çapındaki derecelendirmelerin en üst seviyesine taşıyor. Mamafih, politikacılar başka bir istatistiğin altını çiziyorlar: Ölüm oranı %1’in altında.

Düşük ölüm oranı bu durumdan şüphelenen kişilerin sayısını artırması karşısında Rusya'nın ölüm oranlarını sürekli olarak düşük bildirdiği tezi, yetkililer tarafından bu hafta "sahte haberler" olarak öfkeyle reddedildi.

Bununla birlikte, Nisan ayında Moskova'daki genel ölüm oranına ilişkin rakamlar, son beş yıldaki ortalama ölüm oranına göre incelendiğinde hesaplanan resmi Covid-19 ölüm rakamının üç katı kadar genel ölüm sayılarında bir fazlalık olduğu görülüyor.

Genel ölüm sayılarındaki fazlalık test edilmemiş ve hastane dışında ölenleri de içerdiğinden Covid-19 ölüm oranından daha iyi bir ölçü olarak değerlendirilebilir. Yaklaşık 1.700 fazla ölüm olan Moskova'nın Nisan ayındaki Koronavirüs’ten ölüm sayısı hala Londra da dahil olmak üzere birçok yerden oldukça düşüktü.

Moskova Sağlık Departmanı o zamandan beri şüpheli Koronavirüs vakalarının%60'ının gerçekte ölüm sonrası  otopside ortaya çıkan bir gerçek olan inme veya kalp krizi gibi nedenlerden gerçekleştiğini açıkladı.

Moskova Sağlık Departmanı herhangi bir örtbas olduğunu reddediyor.

Sorumluluk devri

Ruslar fazla tasarruf etmiyorlar ve yasak altındaki işçilere devlet desteği sınırlıydı, bu nedenle kısıtlamaları hafifletme baskısı artıyor.

Siyasi analist Lilia Shevtsova, "[Rusya liderleri] hiçbir çalışma hayatı ve para politikasının çöküşe, bir patlamaya neden olmayacağını biliyorlar. Bu yüzden onlar virüsün zirveden uzak olduğu sırada pandemiyi yönetebildiler.”

"Koronavirüs karşısında zafere ihtiyaçları vardı, hem de en hızlı bir şekilde!" Shevtsova, Ekho Moskvy radyosu için yazdığı yazıda böyle diyor.

Ancak hala Rusya'da yayılmakta olan virüs, Kremlin'in siyasi isteklerinden habersiz.

Ve Rusya'nın güçlü liderine verilen zararı durdurmak da zor olabilir.

"Anayasa oylamasında istediğine alsa bile" diyor Nikolai Petrov, "bu, Putin'in artık daha zayıf olduğu gerçeğini değiştirmeyecek."

HABERE YORUM KAT

1 Yorum