1. YAZARLAR

  2. Abdurrahman Şuayp

  3. Türkiyeli Müslüman mı Türk Müslüman mı?

Abdurrahman Şuayp

Yazarın Tüm Yazıları >

Türkiyeli Müslüman mı Türk Müslüman mı?

Nisan 1994A+A-

Aydınlar Ocağı tarafından "İslamiyet ve Milliyetçilik" konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantı 26 Mart 1994 Cumartesi günü Fırat Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıda Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Amiran Kurtkan, Prof. Dr. Mehmet Aydın, Prof. Dr. Mehmet Bayraklı ve Prof. Dr. Mustafa Erkal konuştular.

Bayraktar Bayraklı, İslamiyetle milliyetçiliğin ayrılmadığını belirtirken, Mehmet Aydın ise, Türkiye'de etniklik konusunun bilim ve çağdaşlık olmasının ortaya çıkartıldığını ifade etti. Nevzat Yalçıntaş da yabancıların Türkiye'deki kimlik buhranını merak ettiklerini, "kimlik bunalımı" konusunun müslümanlıkla Türklüğün ayrıştırılmadan çözümlenmesi gerekliliğine işaret etti.

Aydınlar Ocağı Genel Sekreteri Mustafa Erkal ise yaptığı konuşmada milliyetçiliği reddedip, ümmetçiliği yüceltenlere seslendiğini belirterek, "Bu tarz bir yaklaşım, Orta Doğu'daki emperyalizme ve Haçlı zihniyetine hizmet eder" diye konuştu.

Son yıllarda Türkiye'de 1980 öncesindeki "Türkiyeli Devrimciler" sloganına benzer nitelikte, "Türkiyeli Müslümanlar" anlayışının ortaya çıktığına işaret eden Prof. Erkal, "Bu tür bir anlayışı kabul etmek mümkün değildir" dedi.

Kendi platformlarında müslümanlarla "Ecma-inci" nitelemesiyle alay eden ırkçılar, hala Türklükle Müslümanlığı etle tırnak gibi birbirine yapışık gören şirk düşüncelerini devam ettiriyorlar. Ya müslümanlığı laik, kemalist, milliyetçi, modernist kimlikleriyle bütünleştirmeye çalışan münafık kimliklilere ne demeli ?

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR