1. YAZARLAR

  2. Hüseyin Altun

  3. İlahiyat Fakültesinde İbranice

İlahiyat Fakültesinde İbranice

Nisan 1994A+A-

Yahudi din adamı Rav Ishak Haleva Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde İbranice dersi vermek üzere sözleşmeli öğretim üyeliğine başladı. Haftada 3 saat verilecek İbranice derslerine lisans talebeleri katılabilecek. 9 Mart tarihli Şalom gazetesine konuyla ilgili açıklamada bulunan Rav Haleva şunları belirtti:

"Birkaç yıldır İlahiyat Fakültesi ile aramızda bir diyalog var. Daha önce öğrencilerin yüksek lisans tezlerine gönüllü olarak yardım ediyordum. Örneğin Şabat, Bereşit, Tora vs. gibi konularda tez yapanlara danışmanlık yapıyordum. Şimdi fakültede İbranice dersi vereceğim için çok mutluyum; çünkü bu sayede Türkiye'de dinler arası dialogu başlatmış oluyoruz. Bildiğiniz gibi, yüz yüze yapılan iletişim en iyi iletişimdir. Ürdün hariç, hiçbir İslam ülkesinde İlahiyat Fakültesi'nde İbranice dersi verilmemektedir. Türkiye, bir fakültesinde İbranice dersi okutulan ikinci İslam ülkesi oldu. Ayrıca şimdiye kadar öğrencilerin yanlış kaynaklardan hakkımızda edindikleri olumsuz imajı bu sayede giderebileceğimizi, iki din arasındaki ortak noktaları bularak, birbirimizi daha iyi anlayıp daha çok seveceğimize inanıyorum."

Dinlerarası dialogu zenginleştirmek amacıyla Şubat ayı içinde İstanbul Swissotel'de basına kapalı olarak yapılan Barış ve Hoşgörü Konferansı'nda kaleme alınan "Boğaziçi Deklarasyonu" dinlerarası dialog çağrısının aslında emperyalist çıkarları maskelemek için koz olarak kullanıldığını ortaya koymaktadır. Geçen ayki sayımızda muhtevasını açıkladığımız bu deklarasyonun altında T.C.'nin Diyanet İşleri Başkanının da imzası bulunuyor. Hal böyle olunca İlahiyat Fakültesi'nde İbranice öğrenecek öğrencilerin bu dili Siyonistlerin İslam düşmanı siyasi ve kültürel politikalarını çözmek amacıyla mı; yoksa "Dinlerin Birliği", "Geleneğin Evrenselliği" gibi kültürel maskeli şirk politikalarının yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla mı kullanacakları sorusu, ciddi bir merak ve endişe konusu oluşturuyor.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR