1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Siyonist Komandoların Operasyon Fiyaskosu ve HAMAS'ın Başarısı

Siyonist Komandoların Operasyon Fiyaskosu ve HAMAS'ın Başarısı

Kasım 1994A+A-

Ekim ayının ikinci haftasında bir Siyonist asker İslami Direniş Örgütü (HAMAS) tarafından kaçırıldı. HAMAS kaçırılan askerin video bandını basına dağıtarak esir askere karşılık HAMAS liderlerinden felçli Şeyh Ahmed Yasin'in serbest bırakılmasını istedi.

Yaser Arafat, kaçırılan İsrail askeri Onbaşı Nachshon Waksman'la ilgili adeta Siyonistler kadar tepki gösterdi ve kaçırılan askerin Gazze'de olduğuna dair İsrail açıklamasından sonra yaklaşık 200 HAMAS mensubunu tutuklattı. Arafat'ın bu işgüzarlığı karşısında HAMAS yayınladığı bildiride "Arafat'ın kirli işlere alet olduğu" konusu üzerinde durdu.

MOSSAD kaçırılan askerin Kudüs'ün kuzeyinde Filistinlilerin yaşadığı Bir Nabala köyündeki bir evde tutulduğunu öğrenince uluslararası operasyonlarıyla ünlü İsrail komandoları tespit edilen yere 14 Ekim 1994 Cumartesi günü baskın düzenledi. Uluslararası haber ajanslarının izlemesi için davet edildiği baskında önemli bir başarı bekleniyor ve HAMAS'a moral bozucu bir darbe indirilmek isteniyordu. Ama Siyonist komandoların kendi hakimiyetlerindeki bölgede düzenledikleri bu operasyon fiyaskoyla bitti. Bir Nabala'daki köy evinde üstün bir direniş gösteren HAMAS'lı müslümanlar 20'den fazla Siyonist komandoyu yaralarken ikisini de öldürdüler. Televizyon kameralarının görüntülediği İsrail komandolarının bu operasyonu fiyaskoyla sonuçlanınca bu sefer İsrail askeri birlikleri tarafından içinde kaçırılan İsrailli asker Nachshon Waksman'ın da bulunduğu ev topa tutulup yerle bir edildi. Ve evde direnerek büyük bir mücadele veren 3 HAMAS'lı mücahid de şehit oldu. Uzun yıllardan sonra İsrail komandolarının büyük bir başarısızlıkla karşılaştıkları bu operasyon Siyonist kamuoyunu sarstı ve siyonist komandoların kahramanlık imajı yıkıldı.

Bu olaydan sonra Tel Aviv'deki "Deyzingof" caddesinde bir otobüse bomba konularak onlarca İsrailli'nin ölümüne ve yaralanmasına neden olan bir eylem gerçekleştirildi. El-Bilad dergisi'nin (20 Ekim 1994) bildirdiğine göre Deyzingof caddesi MOSSAD'ın Arap ajanlarının yetiştirildiği gizli binaların ve evlerin olduğu Filistinlilere yönelik operasyonların planlandığı bir bölge. Abdurrahman Es'suyi isimli bir HAMAS mücahidinin şehadet operasyonu şeklinde gerçekleştirdiği ve Siyonistlerin çok emin olduklarına inandıkları bir bölgede düzenlenen bu eylem Siyonistler (ve işbirlikçileri) arasında adeta bir depreme yol açtı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR