1. YAZARLAR

  2. Normon Solomon

  3. Noam Chomsky Medyanın Duymamızı İstemediklerini Söylüyor!

Noam Chomsky Medyanın Duymamızı İstemediklerini Söylüyor!

Şubat 2002A+A-

Tüm göstergeler, ABD'deki medyanın kapıcılarının Noam Chomsky'nin demek zorunda olduğunu duymak istemedikleri ve bizim de duymamamızı tercih ettikleri yönündedir.

Başka uluslardaki önemli gazeteciler, sık sık Chomsky ile mülakat yaparlar. O, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde dünyaca bilinen propaganda ve küresel politika analizcisidir. Fakat burada memleketinde, onu büyük bir haber ağında bulabilme şansınız zayıftır. Chomsky, haber programları için uygun değildir ve bu sadece bir tarz da değildir. Birkaç saniyede çarçabuk sarf edilmiş sayılı sözler, geleneksel bilgelikle kısa sürede uyum sağladığında yeterlidir. Siyasi gerçeklerin çok farklı değerlendirmesini anlaşılabilir bir şekilde sunmak daha uzun sürer.

Hiç kimse Chomsky'nin 40 yıldan daha fazla bir zaman önce dil üzerine çalışmasını tamamen terk ettiğinden şüphe edemez. Zengin ve güçlü birikimi olanlar onun dünyanın en önemli dilcisi olarak gayretini tartışamazlar. Fakat siyasi analizci olarak o, büyük ABD haber ağlarında ve etkili günlük gazetelerinde fazlasıyla istenmeyen kişidir.

Bu arada, Chomsky ABD'de üniversite (college) kampüslerinde veya başka yerlerde konuşurken binlerce dinleyicinin dolup taşması alışılmış bir şeydir. Yıllardır (şimdi), bir uçtan bir-uca Kuzey Amerika'da cemaat radyoları onun siyasi konulardaki konferanslarını ve mülakatlarını yayınlamaktadır, ilerici dergiler makalelerini neşreder.

Büyük medya organlarındaki birçok editör, boş vermektense Chomsky'nin cana yakın ve ilzam edici sözlerine daha fazla ilgi gösteriyor görünüyorlar. Ona yapılan medya saldırıları özellikle kriz ve savaş dönemlerinde daha acı vericidir.

11 Eylül'den beri, çarpıtmalar tahmin edilebilir: Terörizmin her türüne eşsiz bir muhalif olmasına karşın Chomsky, terörizmi mazur gösterici bir kimse olarak tasvir edilir. İstikrarlı bir insan hakları savunucusu olmasına rağmen Chomsky, kusuru ABD hükümetine yüklemekle suçlanır.

Bir dereceye kadar Chomsky. medya salvolarını üzerine çeker görünüyor. Hatta hiçte övücü olmayan yorumlar uçuşurken o, başını öne eğmeyecektir. Pentagon terörizmle savaş adına uzak ülkelerdeki sivilleri terörize ederken o, pervasızca konuşur. Ve o, yeryüzünün en güçlü ülkesinin vatandaşlarının ödedikleri vergilerle kendi adlarına uygulanan ölümcül politikalara karşı çabalamak için fırsatlara ve sorumluluğa sahip olduklarına işaret eder.

"9-11" isimli Chomsky'nin son kitabı şimdi kitapçılara ulaşıyor. Eser, günümüz 'terörizmle savaşı"nın haber alanında, çokça ihtiyaç bulunan bir tashih edici olarak hizmet eden röportajlar bütünüdür.

Önümüzdeki aylarda çıkacak olan kitap çok faydalı olacak. Daha fazla derinlik isteyenler için, -klasik eseri (Edward S. Herman ile birlikte yazılan) "Rıza Üretimi", David Barsamian tarafından yapılan ciltlerce röportaj kadar "İnsanlardan Para Kazanma" ve "Yeni Askeri Hümanizm" de dahil pek çok muhteşem Chomsky kitabı mevcuttur.

"9-11"de Chomsky, bahanesiz konuşur: "Dünyanın birçok tarafında -hem de doğru bir mantıkla- ABD'nin önde gelen terörist ülke olarak kabul edildiğini bilmek gerekir." Chomsky, son 50-60 yılda birkaç milyon sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan ABD eylemlerine dair pek çok örnek zikreder. Bu Ölümlerin gerçekleştiği ülkelerin kısmi listesi; Vietnam, Leos, Kamboçya, Nikaragua, El Salvador, Guatemala, Doğu Timor, Sudan, Irak, Yugoslavya ve Afganistan'ı kapsar.

Hepsi geçmişte mi? Chomsky, ABD hükümetinin yeni bir başlangıç yaptığı hikayesini sert bir şekilde eleştirir. "Tercih edersek, rahatlatan bir ilüzyon dünyasında yaşayabiliriz' der. "Ya da temelde değişmeden kalan kurumsal yapılar, açıklanan planlar bağlamında yakın tarihe bakabilir ve ona göre sorulara cevap verebiliriz. Uzun süreli motivasyonlarda ya da politika hedeflerinde, değişen durumlara taktik ayarlamaların ötesinde ani bir değişim olduğunu sanmanın bir mantığının olmadığını biliyorum."

Chomsky, iğneleyici bir şekilde eklemektedir: "Entelektüellerin yüce görevlerinden birisi "akışını değiştirdiğimiz" her yılı, geçmişin ardımızda kaldığını ve onurlu bir geleceğe doğru yürüdüğümüz için unutulabileceğini ilan etmektir. Hemen hiç beğenilen ve makul bulunan bir şey olmasa da o, çok doğru bir duruştur."

Dünyaya açılan penceresi büyük oranda ABD medyasıyla sınırlı olanlar için Noam Chomsky'nin ifadeleri acayip ya da tamamen yanlış görülebilir. Fakat birkaç alıntıya dayalı bilgilenmeyle bir hükme varamazsınız. Chomsky'nin kitabını okuyun ve kendiniz karar verin.

Noam Chomsky, yalnız bir orman bekçisi ya da fildişi kulesi entelektüeli değildir. Yıllardır, bir görüşü esas alan sıradan eylemcilerle yakından ilgilenmiştir. "Anlamak, karşılıksız değildir" diye konuştu birkaç yıl önce. "İzole edilmiş bir fert için görevin, çok zor ve tamamen ümitsiz olanın arasında bir yerde olduğu doğrudur. Fakat işbirliği yapan bir toplumun üyesi olan herhangi birisi için de ifa edilebilir bir şeydir." Ve o, dünyayı anlamanın "eyleme götürmedikçe başka birine yada kişinin kendisine bu konuda fazlaca yardımcı olamayacağını" eklemektedir.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR