1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mimar Sinanlı Öğrenciler Yargılandı

Mimar Sinanlı Öğrenciler Yargılandı

Nisan 1999A+A-

Başörtüsü yasağını protesto etmek ve derslere girmek amacıyla 20 Kasım 1998 günü MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi binası önünde toplanan ve polis tarafından gözaltına alınan 31 öğrencinin yargılanmasına 5 Nisan 1999 günü saat 10'da Sultanahmet adliyesi 4. asliye Ceza mahkemesinde devam edildi.

Öğrenciler, yaptıkları savunmalarda hiçbir hukuk dışı eylemde bulunmadıklarını, temel hakları olan eğitim haklarını kullanmak üzere okullarına gittiklerini ve sırf başörtülü oldukları için polis tarafından gözaltına alındıklarını belirttiler. Asıl suçlunun ise, eğitim haklarını gaspeden okul yönetimi olduğunu söylediler.

Mahkeme davetiye ulaşmayan ve dolayısıyla ifadeleri alınamayan sanıkların dinlenmesi için 25.6.1999 tarihine ertelendi.

Nişan Ayı İçindeki Başörtüsü Direnişçileriyle İlgili Mahkemeler

1- İstanbul Üniversitesi önünde başörtüsü yasağını protesto eden Edebiyat Fakültesi ve Merkez Kampüslü bir grup öğrencinin duruşmaları, 13 Nisan 1999 tarihinde Sultanahmet Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Saat 9.30'da yapılacaktır.

2- Çapa ve Cerrahpaşa'da başörtüsü zulmüne karşı sürdürdükleri direniş sebebiyle gözaltına alınan öğrencilerin duruşmaları 14 Nisan 1999 günü saat 11.30'da Fatih Adliyesi 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacaktır.

Aynı tarihte, yine aynı sebepten dolayı gözaltına alınan iki grup öğrencinin de Fatih adliyesi 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde duruşmaları yapılacaktır.

3- İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi önündeki başörtüsü direnişi sırasında gözaltına alınan Ali İhsan Kayagil Ve Alaattin Harman'ın duruşmaları 16 Nisan 1999 tarihinde Sultanahmet Adliyesi 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacaktır.

4- Ramazan Korkmaz ve Orhan Tutar'ın duruşmaları 20 Nisan 1999 tarihinde saat 11.00'de Sultanahmet Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacaktır.

5- Beyazıt Meydanı'nda başörtüsü yasağını protesto eylemleri sırasında, gözaltına alınan Yaşar Yeşil ve arkadaşlarının duruşmasına 26 Nisan 1999 tarihinde Sultanahmet Adliyesi 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilecektir.

6- Beyazıt Meydanı'nda, 29 Temmuz 1997 tarihinde "8 Yıllık kesintisiz eğitim zulmünü" protesto eden ve aralarında Ali Bakaner, Mustafa Karahahasanoğlu, Abdurrahman Dilipak ve Hamza Türkmen gibi İslami çevrelerin önde gelen simalarının da bulunduğu bir grup müslümanın davaları 28 Nisan 1999 tarihinde Sultanahmet Adliyesi 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacaktır.

Aynı gün yine 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Zekeriya Yağcı ve Deniz Dilmenin davalarına devam edilecektir.

7- 11 Ekim 1998'de başörtüsü için el ele eylemlerinde gözaltına alınan ve içlerinde Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren ve Milli Gazete'nin Yazıişleri Müdürü Ekrem Kızıltaş'ın da bulunduğu bir grup müslümanın 2911 sayılı kanuna muhalefetten dolayı yapılacak olan yargılamaları 29 Nisan 1999 günü Sultanahmet Adliyesi 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşecektir.

Aynı gün 8 yıllık eğitim kanunu protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan İbrahim İnce, Yaşar Yeşil ve Gökçe Kaçmaz'ın davalarına da Sultanahmet Adliyesi 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilecektir.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR