1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Ocak 1995A+A-

İslami Hareket ana davası

30.12.1994 tarihinde İstanbul 3 nolu DGM'de yapılan duruşmaya tutuklu müslümanlar Gutbettin Gök, M. Ali Şeker, M. Zeki Yıldırım getirildi. Duruşmada tutanak tutan polislerden ikisi dinlendi. Adet veçhile olayı hatırlamadıkları, tutanağın doğru olduğunu beyan ettiler. Savunma tanıkların ifadelerinin beklenmesi için duruşma 20.02.1995, saat 14.15'e bırakıldı.

Cengiz Sarıkaya'nın davası

30.12.1994 Tarihinde İstanbul 5 nolu DGM'de devam eden duruşmaya felçli olan Cengiz Sarıkaya getirilemedi. Bugüne kadar henüz sorgusu yapılamadı. Olayda konuşma yeteneğini kaybetmiş olduğundan, konuşamama durumunun sürekli olup olmadığının tespiti için yeniden Adli Tıp Kurumuna şevkine karar verildi.Bu nedenle duruşma 28.2.1995 tarihine ertelendi.

Nurettin Şirin'e mahkumiyet

İstanbul 5 nolu DGM tarafından Nurettin Şirin'e "Yasa dışı örgüt propagandası yapmak" suçundan TMK'nın 7/2 maddesi gereğince 10 ay hapis ve 83 Milyon TL ağır para cezası verildi.

Kasım Önal'ın davası

27.12.1994 Tarihinde devam eden duruşmada zabıt imzacıları dinlendi. Alışılageldiği gibi imzacılar tuttukları zabıtların doğru olduğunu söylediler. Delillerin toplanması için duruşma 14.2.1995 saat 11.30'a bırakıldı. Sanık avukatlarının tahliye talepleri yine kabul edilmedi.

Mahmut Kaçarın davası

21.12.1994 tarihinde Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanılan duruşmaya sanık Mahmut Kaçar Kırşehir Cezaevine nakledilmiş olması nedeni ile getirilemediğinden katılamadı. Olayın görgü tanığı polisler dinlendi. Duruşma Mahmut Kaçar'ın ifadesinin alınması ve delillerin toplanması için 18.01.1995 saat 11.55'e bırakıldı.

İhsan Süreyya Sırmaya yeni dava

1994'ün son kandil gecesi Fatih Camii'nde yaptığı konuşma nedeni ile Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma hakkında dava açıldı. "Laikler gerçekten laiklerse, başkalarının dinine karışmamalı" diyen Sırma'nın konuşması Kanal 6'da naklen yayınlanınca ertesi günü olay Cumhuriyet gazetesinde "Mevlitte laik gazeteciler hedef gösterildi", Sabah gazetesinde ise "Mevlit naklen yayınında skandal" manşetleri kullanıldı. Ayrıca Sırma'nın sözlerini laik basın Oktay Ekşi'ye bir tehdit olarak yansıttı.

Selam Gazetesi'ne iki toplatma daha

2-8 Ocak tarihli Haftalık Selam Gazetesi; Devleti ve Askeriyeyi tahkir ve tezyif ettiği gerekçesi ile Bakırköy Cumhuriyet Savcısı tarafından toplatıldı. Toplatma kararına gerekçe olarak Sabiha Ünlü'nün yazdığı "Terörist de olsa o benim oğlum" başlıklı yazı gösterildi.

Selam gazetesine ikinci toplatma karan ise İstanbul DGM'den geldi. 9-15 Ocak tarihli sayısında Mustafa İslamoğlu'nun "Aleviler sistemin koltuk değneği mi?" başlıklı yazının TCK'nın 312'in maddesi gereği bölücülük içerdiği suçlaması ile DGM tarafından toplattırıldı.

Yılmaz Çakır'ın cezası kesinleşti

Sivas olaylarını "Sivas halkının haklı tepkisi" şeklinde yorumladığımız sayımızdaki yazılardan dolayı, dergimiz hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca açılan davada Yazı işleri Müdürümüz Yılmaz Çakır'a 10 ay hapis cezası verilmişti. Paraya çevrilen ceza yargıtayda onaylandı.

Dergimize verilen para cezası kesinleşti

İşkenceye maruz kalan müslümanlarla yaptığımız röportaj nedeniyle İst. DGM tarafından verilen 75 milyon liralık para cezası Yargıtayca onaylanarak kesinleşti.

Yeni Yeryüzü'nün Aralık'94 sayısı da toplatıldı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR