1. YAZARLAR

  2. Fevzi Zülaloğlu

  3. Kendine İyilik Yapmayı Unutma

Kendine İyilik Yapmayı Unutma

Ağustos 2021A+A-

Ey nefsim! İyilerle cennete yürümek için yola çıktın ama şeytanın Allah ile kandırdığını unutma!

Şeytan iyilerin yoluna çıkar, halis kullarla uğraşır. Cennet için biriktirdiğin azığının heba olmasını istemiyorsan dikkatli ol! Tevhid ve adalet ekseninden ayrılma.

*

Ey infak yoluna çıkan nefsim!Kötü zanda bulunarak isteyeni azarlama!

Ey nefsim! Elindekiler senin değil, sana emanet edilenlerdir. Elindeki imkânlar üzerinde, isteyenler veya hayâsından dolayı isteyemeyen fakirlerin hakları vardır, unutma!

Ey nefsim! Asıl kollaman gerekenlerin, yoksul-muhtaç olduğu halde iffetinden dolayı dilenmeyen kimselerdir, unutma!

*

Ey nefsim! Dünyanın nimetlerini, mülklerini, servetlerini seviyorsun. Servete olan düşkünlüğüne, dünya malına olan sevgine rağmen yoksullara, yetimlere ve tutsaklara elindekilerden infak etmeyi unutma!

*

Ey nefsim! İnfak için sahaya indiğinde, istiksar ahlakından Allah’a sığınmayı unutma!

İnfakını istiksardan koru, iyilik yapmayı kazanç kapısı haline getirme!

Verdiğini çok sanarak verme! Allah için yaptığın iyiliği ne kadar çok olursa olsun büyütme!

Ey nefsim! Bu kutlu yolda kaz gelecek yerden tavuk esirgemeyen “dostların” olacak, onların şerrinden Allah’a sığınmayı, imanın güvenli limanlarına demir atmayı unutma!

İyiliği” kapitalizmin sömürü aparatı olarak kullanan katillere benzeme!

Ekini ve nesli bozmak için birbirleriyle yarışan para babalarının, “sömürü ajanlığına razı olmuş din adamları”na benzeme!

*

Ey nefsim! Senin infak ettiklerinin kendine iyilik olduğunu unutma! Her ne iyilik yaparsan kendine iyilik yapmış olursun, her ne kötülük yaparsan kendine kötülük yapmış olursun.

Muhtaçları azarlama! Allah’ın bize aramızdaki zayıflar sebebiyle rızık verdiğini unutma!

İyilik için risk al, iyilerin önünde iyilik için koşuştur, Yahudileşenler gibi iyiliğe seyirci kalma, kendi cimriliğinin faturasını el-Kerim olan Allah’a çıkarma!

*

Ey nefsim! İnsan nankördür, aldıklarını yeterli bulan, şükreden, halinden memnun olan, iyiliğe müteşekkir olan insan zor bulunur, unutma!

Yaptığın iyiliklerden dolayı teşekkür ve ödülü insanlardan bekleme! Senin ödülünün, asla nankörlük etmeyen, istemesen de veren Rabbinin katında olduğunu unutma!

Yetimlere, öksüzlere deki: Biz sizden bir karşılık ya da ödül beklemiyoruz, biz ödülümüzü sonsuz bahçelerin Rabbinden bekliyoruz.

*

Ey nefsim! Rükû edenlerle birlikte rükû et! İnfak edenlerle birlikte sen de infak et! Kötülük için değil iyilik için yarışa gir!

Kibre kapılarak sabah ve akşam Allah’a yalvarıp yakaran muttakileri yanından kovma! Cennetlere birlikte yürüdüğün müminlere kaba ve sert davranma!

*

Ey yetimlere veli olmak için yola çıkan nefsim! Yetimleri bir kazanç kapısı olarak görme! Yetimlerin mallarını haksızca yiyip bitirenlerin,karınlarını sadece ateşle doldurmuş olduğunu unutma!

Yetimlerin faydası için olmadıkça servetlerine dokunma!

Erginlik çağına erişen yetimlerin mal varlığının üzerinden elini çek, “bensiz olmaz” deme!

Ey nefsim! Kadınların ve yetimlerin haklarını korumak için iyilerle dayanışma içinde ol!

*

Ey nefsim! Salâtının makbul olması infak ahlakına bağlı, unutma! Namaz kıldığı halde yetimi itip kakan, fakir ve muhtaçların doyurulmasına ön ayak olmayan müşriklere, münafıklara benzeme! 

Ey nefsim! İnfakın resmî sınırları yoktur, unutma!

Zulme uğradığı için, kendilerine sahip çıkacak bir yardımcı göndermesi için Allah’a yalvaran çaresiz adamlar, kadınlar ve çocuklar için çareler ara! Elindeki olanakları seferber etmeyi unutma!

Yetimleri kollayıp gözetenlerin Resulullah’a cennette komşu olacağını unutma!

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR