1. YAZARLAR

  2. Muhammed Hüseyin

  3. İsrail Halkı Filistinlilerin Kanının Dökülmesini Desteklemektedir

İsrail Halkı Filistinlilerin Kanının Dökülmesini Desteklemektedir

Mart 2003A+A-

Mescid-i Aksa İmamı Muhammed Hüseyin ile Mustafa Eğilli'nin yapmış olduğu röportaj

Türkiye'ye ziyaretinizin sebebini öğrenebilir miyiz?

Türkiye'ye İHH'nın daveti üzerine geldik. Bu ziyaretten amacımız, Müslüman halkların durumlarını öğrenmek ve Filistin halkına olabilecek katkılarını araştırmaktır. Ziyaretimiz insani ve sosyal amaçlarla gerçekleştirilmiştir.

Türkiye'deki temaslarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Kimlerle görüştünüz?

İHH yetkilileri bizler için çeşitli randevular ayarladılar. Bazı hükümet yetkilileri, Ak Parti ve diğer siyasi parti temsilcileri ile temaslarda bulunduk. Kızılay Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı, İstanbul Müftüsü ile ve bir çok vakıf ve dernek yetkilileriyle yararlı görüşmeler yaptık. Görüşmelerimiz çok verimli geçti. Karşılıklı görüş alış-verişinde bulunduk ve yoğun bir ilgiyle karşılaştık.

Ak Partinin Türkiye'de iktidara gelmesiyle Türkiye-İsrail ilişkilerinin nasıl seyredeceğini düşünüyorsunuz? Filistin lehine bir gelişme bekliyor musunuz?

Kardeşlerimiz olan tüm Müslüman ve Arap devletlerden beklentilerimiz olduğu gibi, Türkiye'deki mevcut hükümetten de çeşitli beklentilerimiz var. Dışında olduğumuz manzaranın resmini tam olarak çizecek durumda değiliz ama Ak Parti Hükümeti'nin Filistinlilerle iyi ilişkiler geliştirmek istediklerinin işaretlerini alıyoruz.  

Ak Parti Hükümeti'nden beklentileriniz neler?

Bizler her İslam ülkesinden beklediğimiz gibi Ak Parti hükümetinden de Filistin davasını desteklemelerini bekliyoruz. Filistin halkına yönelik Siyonist saldırganlığının durdurulması ve bu sorunun adil bir şekilde çözüme kavuşturulması için hükümetlerin çaba harcamalarını istiyoruz.

Filistin davasına destek bağlamında Türk halkından beklentileriniz neler? Örneğin bizler FDG olarak, bu konuda Türk kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirmeğe çalışıyoruz.

Biliyorum. Gerçekten Türk halkı bizim dost ve kardeşlerimiz. Burada bulunduğumuz süre zarfında ziyaret ettiğimiz vakıf ve kurumlarda büyük bir ilgi gördük. Bu halk Filistinlileri seviyor ve onların acılarını paylaşıyor. Ben inanıyorum ki Türk halkı kendini Filistinli kardeşleriyle aynı safta görüyor ve ellerinden gelen çabayı sarf ediyor.

Uluslararası sivil toplum kuruluşlarının, Filistin halkının haklı mücadelesine yönelik destekleri nasıl? Bunları yeterli buluyor musunuz?

Uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla geliştirilen ilişkiler Filistin davasını savunmada tek başına yeterli değildir. Ancak bu kuruluşlar sosyal ilişkilerde önemli bir etki oluşturabiliyorlar ve maddi desteklerinin hatırı sayılır katkısı oluyor. Her kurum kendi alanında fonksiyonel ve etkilidir. Hükümetler de siyasi olarak üzerlerine düşeni yapmalılar. Filistin mücadelesine devletlerin siyasi, halkların ise sivil alanda desteği kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Bu bağlamda Arap devletlerinin Filistin direnişine destekleri konusunda neler söylemek istersiniz?

Arap devletleri genel olarak Filistin direnişini destekliyor ve yardım ediyorlar. Bildiğiniz gibi son olarak Arap liderler tarafından Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen zirvede, Filistin'de meydana gelen sıcak gelişmeler görüşüldü ve Filistin direnişine destek imkanları tartışıldı. Arap devletleri Filistin halkının haklı davasına destek oluyorlar ancak biz bu desteği yeterli bulmuyor ve daha fazlasını bekliyoruz.

ABD'nin Irak'a olası saldırısının Filistin üzerinde ne gibi yansımaları olabilir? Bu saldırı Filistin direnişini nasıl etkiler?

Şayet ABD saldırısı gerçekleşirse bunun sadece Filistin'e değil tüm Ortadoğu'ya olumsuz etkileri olacaktır. Meydana  gelecek değişiklikler bölge ülkelerinin ellerindeki kartları da yakacaktır. Ve kesinlikle bu saldırıdan en büyük zararı Filistin direnişi görecektir. Bununla birlikte tüm bölge ülkeleri ciddi bir tehlikeye ve tehdide maruz kalacaktır. Bu saldırının sonuçları bölge haklarını felaketlere sürükleyecektir.

Filistin direnişinde din adamlarının rolü ne?

Din adamları Filistin halkının bir parçasıdır. Filistin halkına yönelik tüm saldırılara din adamları da maruz kalıyor ve din adamları Filistin'deki gelişmelerde öncü bir rol oynamaktadırlar. Filistin direnişinde de ön saflarda yer almaktadırlar.

Bir de çok tartışılan istişhadi eylemler konusu var. Filistinlilerin bundan başka alternatifleri yok mu?

Filistin direnişinin gelişim seyrine baktığınızda Filistin halkı açısından bu sorunun bir çok boyutunun olduğunu görürsünüz. Ancak ilk önce şunu sorgulamak gerekmez mi; Filistin halkı niçin direniyor ve neye karşı mücadele veriyor? İstişhadi eylemlere iten sebep ne? Direnişin ve direnişle birlikte ortaya çıkan sonuçların sebebi Siyonist işgaldir. Şayet bu işgal ortadan kalkarsa doğal olarak işgalin neden olduğu olumsuzluklar da ortadan kalkacaktır. İstişhadi eylemler de buna dahildir.

Siyonist yerleşim alanları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Yerleşimciler için sürekli yeni alanlar açılıyor.

Siyonist yerleşimciler sorunu ve yerleşim alanları durmaksızın genişleyerek devam ediyor. Hiç bir zaman da durmadı. Filistin gerçeğinde en tehlikeli olgu Siyonist yerleşim sorunudur. Asıl sorun da zaten budur. İşgalci Siyonist yerleşimciler olmasaydı Filistin sorunu da olmazdı.

Siyonist İsrail, saldırılarında Filistin halkından belli bir kesimi özel olarak hedef alıyor mu? Yoksa genel olarak bütün bir halka mı saldırıyor?

Siyonist işgal ordusu, bir kenti, köyü veya bir Filistin mülteci kampını bombaladığında hedef gözetmeksizin, çocuk, yaşlı, kadın demeksizin topyekün bir saldırı düzenleyerek vahşet uyguluyor ve Filistin halkı arasında herhangi bir ayrım yapmıyor. Onların gözünde bütün Filistinliler aynı. Siyonist saldırganlığı genel ve kapsayıcı bir saldırı.

Filistinliler medya gücünü kullanmada başarılı olabiliyorlar mı?

Filistin medyası imkanları dahilinde çaba harcıyor. Ancak bildiğiniz gibi Siyonistler medyayı daha etkili ve yaygın bir şekilde kullanıyorlar. Onların uluslararası bir çok uzantıları ve bağlantıları var. Bize gelince, imkanlarımız oldukça sınırlı. Siyonistler batı medyasında söz sahibi ve onları yönlendirme güçleri de var. Bizlerin Arap ve İslam dünyasındaki medyanın ve Filistin gerçeğini çarpıtmadan olduğu gibi yansıtacak insaf sahibi dünya basınının desteğine ihtiyacımız var.

Bir de Filistin halkının durumunu öğrenmek istiyoruz. Siyonist işgali altındaki bu halk nasıl yaşıyor? Nasıl geçiniyor? Nerede çalışıyor? Kısaca günlük yaşantıları nasıl?

Genel olarak Filistin halkının durumu çok kötü. Günlük yaşantıları çok zor şartlarda geçiyor. Bir halk düşünün ki, tüm ulaşım imkanları elinden alınmış, birbirinden izole edilmiş şehirler, köyler hatta mahallelerde yaşıyorlar. Siyonist işgal ve kuşatma altındalar. Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor, işe, okula gitmeleri engelleniyor. Tüm bu olumsuz şartlar altında gündelik hayat takdir edersiniz ki çok zor.

Son olarak Türk halkına neler söylemek istersiniz?

Türk halkı bizim kardeşimizdir. Bizleri ağırlayan kurumlara ve bu kardeş halka konukseverliği için teşekkür ediyoruz.

Filistinlilerin acılarına ortak olmanın ve onları direnişlerinde yalnız bırakmamanın Türk halkının ve diğer Müslüman halkların sorumluluğu olduğunu hatırlatmak istiyorum.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR