1. YAZARLAR

  2. Ahmet Kekeç

  3. İslami Terör, CIA Direktörlerinin Ürettiği Bir Kavram

İslami Terör, CIA Direktörlerinin Ürettiği Bir Kavram

Mart 2003A+A-

Bildiğiniz gibi devlet terörü gündemdeyken "terör" ve "İslamcı terör" 21. yüzyılın güvenlik paranoyası haline getirildi. Bir çok müslüman ülkede bu amaçla İslami hareketlere karşı geniş çaplı tasfiye operasyonları uygulandı. Eğitim müfredatlarından, finansal yapılarına kadar yapısal değişiklikler dayatıldı.

Bu yeni süreçte "terör", "devlet terörü", "İslamcı terör" söylemini ve bir uluslararası müdahale enstrümanı olarak "terör"ü nasıl tanımlıyor, yaşanan süreci nasıl algılıyorsunuz?

Nedir terör? Kimdir terörist? Bu konudaki herhangi bir tanımlamayı seçip (çünkü şartlara ve konjonktüre göre yüzlerce tanımlama üretildiğini biliyoruz) akıl yürütelim; terör toplum kabullerini zorlayan, daha doğrusu meşruiyet çerçevesi bulunmayan eylemlerin ortak adıdır. Bu tür eylemlerde bulunan kişiler de, dolayısıyla "terörist" addediliyor.

Terörün dini, ırkı, cinsiyeti olmaz.

Tabii, "terör" derken genel bir mutabakattan söz ediyorum. Aksi halde, "meşru müdafaa" sınırlarına giren her türlü kalkışmayı terör diye yaftalamamız gerekecek. Örneğin, "kuva-yı milliye" İngilizlerin gözünde terörist bir hareketti. Aynı şekilde, işgale direnen Filistinliler İsraillilere göre, Rus hegemonyasını kabul etmeyen Çeçenler de Ruslara göre terörist sayılıyor. Terörle meşru müdafaayı ayıran, demek ki, meşruiyet çizgisi dediğimiz şey...

Bu cümleden olarak, bir kişinin, bir ideolojik grubun, ya da bir devletin, meşru müdafaa amacı taşımayan eylemlerinin tümü terör kapsamına girmektedir/girmelidir.

İsrail devletinin Filistin topraklarında uyguladığı tedhiş, "terör"dür örneğin. Aynı şekilde, Amerika'nın "egemen olma" savaşı da...

Amerika, Vietnam'da, İkinci Dünya Savaşı'nda harcadığının tam iki katını, yani 4 milyon ton bomba ve napalm kullanıp tam 3 milyon Vietnamlıyı öldürmüştü. Bu "terör"dür. Kamboçya hakeza... Kamboçya'yı bombalayan uçakların üzerinde "Öldürmek bizim işimizdir, işimiz ne kutsaldır" yazıyordu.

Amerika için tek "dış politika" parametresi "terör"dür. Bu nedenle, 60'lı ve 70'li yıllarda, CIA marifetiyle Afrika'da (Zimbabwe, Zambiya, Namibya, Angola) çok sayıda örgüt kurup milyonlarca insanın telef edilmesine neden olmuştur. Birçok ülkede terör faaliyetlerini desteklemiş, askeri darbe tezgahlamış, iç savaş kışkırtıcılığı yapmıştır.

"İslami terör" ise CIA direktörlerinin ürettiği bir kavram. Ortadoğu'yu, bu arada dünyayı şekillendirmek ve dünya kaynaklarını ele geçirmek isteyen "emperyal gücün" üretip tedavüle sürdüğü, oldukça işlevsel bir kavram...

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR