1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. İslam Dünyasından Haberler -Şubat-

İslam Dünyasından Haberler -Şubat-

Şubat 2003A+A-

1 Şubat 2003

İsrail'de Koalisyon Arayışı: İsrail Başbakanı Ariel Şaron koalisyon hükümeti oluşturmak üzere görüşmelere başladı.

Gazze'de 1 Şehid 11 Yaralı: Siyonist İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu Tamir Hudayri (19) adlı Filistinli genç şehid oldu. İşgal ordusu tanklarından açılan ateş sonucu 11 kişi de yaralandı.

Uzay Mekiği Columbia Düştü: Uzay mekiği Columbia ile irtibatı kaybettiğini bildiren ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), mekiğin Teksas'a düşmüş olabileceğini açıkladı. Mekikte biri İsrailli, 7 astronot bulunuyordu. Siyonist İsrail'in ilk astronotu unvanını kazanan 48 yaşındaki pilot Albay İlan Ramon, Siyonist İsrail'in ulusal kahramanları arasındaydı. Ramon, 1981 yılında Siyonist İsrail hava kuvvetlerinin Irak'ta, Bağdat'ın güneyindeki nükleer tesise yaptığı ve tesisin imha edilmesiyle sonuçlanan gizli saldırıya katılan pilotlardan biriydi.

2 Şubat 2003

Filistin Yönetimi İsrail'le Görüşmeye Hazır: Filistin yönetimi, toptan ateşkes için İsrail'le görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

3 Şubat 2003

İşgalci İsrail Yıkıma Devam Ediyor: Siyonist İsrail ordu birlikleri, Batı Şeria'nin el-Halil kentinde, ruhsatsız inşa edildikleri bahanesiyle Filistinlilere ait 22 evi yıktı.

5 Şubat 2003

ABD-İsrail Ortak Tatbikatı Geçen Aydan Beri Devam Ediyor: Haberlere göre, geçen aydan bu yana devam eden Amerikan-İsrail ortak tatbikatı sırasında, Necef çölünde, Amerikan Patriot tipi savunma füzeleri de kullanıldı.

6 Şubat 2003

Gazze'de Yaşlı Bir Şehit Edildi: İşgal güçleri bu sabah erken saatlerde Gazze şehrinin doğusuna yönelik saldırılarında 70 yaşında bir ihtiyarı şehit ettiler.

Cenin'de Bir Çocuk Şehit: İşgal güçleri dün gece Cenin'in güneyindeki Tamun kasabasında Arif Ömer Beşşarat adlı 11 yaşında bir çocuğu şehit ettiler.

İki Sağlık Görevlisi Şehit Edildi: İsrail işgal güçlerine ait Apaçi helikopterlerinin dün gece yarısından sonra Gazze'deki Vefa hastanesi yakınında bulunan bazı binalara yönelik saldırılarında iki sağlık görevlisi şehit oldu.

Şeyh Ahmed Yasin: "Filistin ve Irak Halklarına Destek Olun"

İki Siyonist Asker Öldürüldü: Batı Yaka'nın Nablus şehrinde bir Filistinli direnişçinin, İsrail işgal kuvvetlerine ait askeri noktaya sızması suretiyle gerçekleştirilen eylemde iki işgalci asker öldürülürken biri de yaralandı.

10 Şubat 2003

Şaron; "Filistin Yönetimini Değiştireceğiz": Siyonist İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav, düzenlenen bir törenle yeni hükümeti kurma görevini Ariel Şaron'a resmen verdi. 28 Ocak'ta gerçekleştirilen seçimlerden zaferle çıkan Şaron'un hükümeti kurmak için 28 gün süresi bulunuyor. Şaron'un hükümet oluşumunda zorluklarla karşılaşması durumunda iki haftalık ek süre de isteyebilecek. Şaron, muhalefetteki İşçi Partisi'ni de içeren bir ulusal birlik koalisyonu kurmak istediğini açıklamış, ancak İşçi Partisi Şaron ile bir kez daha koalisyona girmek istemediğini bildirmişti. Şaron, hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından yaptığı açıklamada, 'terörist yönetim' olarak nitelendirdiği Filistin Özerk Yönetimi'nin değiştirilmesi gerektiğini iddia etti. Ancak Şaron, Filistin lideri Yaser Arafat'ın sürgüne gönderilmesi konusunda bir şey söylemedi. Şaron yaptığı açıklamada, ''Yeni hükümet, terörle mücadeleyi sonlandırmak, 'terörist yönetimi' değiştirmek ve gerçek barışı mümkün kılacak yeni bir Filistin yönetimini oluşturacak koşulları sağlamak zorundadır'' şeklinde konuştu.

İsrail Arafat'ı Sürgüne Gönderme Hazırlığında: J. Foreign Report adlı İngiliz dergisinin dünkü sayısında iddia edildiğine göre İsrail işgal devleti, Irak'a saldırının gerçekleşmesinden sonra Arafat'ı Sudan'a sürgüne göndermeyi planlıyor. Dergi, İsrail başbakanı Ariel Şaron ile Savunma bakanı Şaul Mofaz'ın bu konuda bir karar aldıklarını iddia etti. Dergi, İsrail komandolarından bir birliğin bu amaçla, Arafat'ın merkezine nasıl baskın düzenleyecekleri, koruma görevlilerini nasıl etkisiz hale getirecekleri, sonra da onu ve yakın koruma görevlilerini sağ olarak nasıl yakalayıp İsrail işgal güçlerine teslim edecekleri konusunda eğitim aldıklarını da iddia etti.

Siyonist İsrail Savaşın Irak'la Bitmemesini İstiyor: Irak'a yönelik saldırı planının ateşini alevlendiren İsrail, işin Irak'la bitmemesini ve akabinde İran'a ve Kuzey Kore'ye de saldırı düzenlenmesini istedi. İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, muhtemel savaşın Irak'la sona ermeyeceği ABD'nin dostlarıyla birlikte en çok iki ay içinde İran'a karşı da bir savaş başlatacağı beklentisi içinde olduğunu ifade etti. Şaul Mofaz Tel Aviv'deki bir kültür merkezinde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Amerika'nın Irak'a saldırısı kuvvetli bir ihtimalle bu ayın sonlarına doğru veya gelecek ayın (Mart'ın) başlarında gerçekleşecek. Amerika'nın Irak'a saldırısı birkaç hafta devam edecek. Muhtemelen bir veya iki ay. Bush'un 'şer ekseni' olarak adlandırdığı ve İran ile Kuzey Kore'yi de kapsayan ülkelere yönelik askeri operasyonunun Irak'la sona ermeyeceğini umuyorum." Mofaz bu doğrultuda ABD'nin Irak'tan sonra İran'a ve Kuzey Kore'ye yöneleceği ve buralara da saldırı düzenleyeceği beklentisi içinde olduğunu söyledi.
Şaron: "Savaş Büyük Fırsat!": Siyonist İsrail Başbakanı Ariel Şaron, ABD liderliğinde olası Irak savaşının "dünyaya büyük bir fırsat sunacağını" ileri sürdü.

Siyonist İsrail, FHKC Sorumlusunu Öldürdü: Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) askeri kanat yetkililerinden biri, bu sabah Batı Şeria'da Siyonist İsrail askerleri tarafından şehid edildi.

Filistinli Şehid Aileleri Hac'da Özel Misafir: Suudi yönetimi bu yıl Filistin yönetimine 10 bin vize verdi. Bin Filistinli de Kral Fahd'ın özel davetlisi olarak hac ziyaretine katılıyor.

12 Şubat 2003

Almanya Siyonist İsrail'e Patriot Gönderdi: Almanya, Irak'ta savaş çıkması durumunda savunma amacıyla kullanılmak üzere işgalci İsrail'e Patriot füzeleri ile füze bataryaları gönderdi.

16 Şubat 2003

Siyonist Cinayet: Gazze'nin Zeytun mahallesinde bir arabaya yerleştirilen bombanın havadan helikopterle sinyal gönderilmesi suretiyle patlatılması sonucu Hamas mensubu altı genç şehit edildi.

17 Şubat 2003

İsrail Tankı İmha Edildi: 4 İşgal Askeri Öldü: Siyonist İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bir Yahudi yerleşim birimi yakınlarında bir tanka yapılan saldırı sonucu, 4 askerin öldüğünü açıkladı.

İşgalci İsrail Tankları Gazze'de: Siyonist İsrail son 24 saatte Filistin topraklarındaki saldırılarına hız verdi. Günün ilk saatlerinde çok sayıda İsrail tankı Gazze kentine girdi. Askerlerin açtığı ateş sonucu 2 Filistinli şehid oldu. İşgalciler saldırıda Hamas'ın aktif elemanlarından birinin ailesinin ikamet ettiği evi de yıktılar.

Siyonist İsrail'e Zenci Yahudi!: Siyonist İsrail hükümeti, Yahudi kökenli oldukları iddia edilen 20 bin Etiyopyalının işgal edilen Filistin topraklarına yerleşmesine onay verdi.

İşgal Ordusu Hamas Komutanını Tutukladı: Gazze Şeridi'nde operasyonlarını sürdüren Siyonist İsrail işgal ordusu, Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayı'nın iki numaralı ismi Riyad Ebu Zeyd'i ağır yaralı olarak ele geçirdi.

18 Şubat 2003

Bir Hamas Mensubu Şehit Edildi: İzzettin Kassam Birlikleri'ne mensup 27 yaşındaki Muhammed Süleyman Murr, askeri helikopterlerle desteklenen bir özel birlik tarafından, Batı Yaka'nın el-Halil şehrinin doğusunda bulunan  el-Curfan mahallesinde gerçekleştirilen operasyonda şehit edildi.

Londra'da Filistin Reformu Tartışılıyor: Filistin Özerk Yönetiminde reformu hedefleyen uluslararası bir konferans ilk kez hem İsrailli hem de Filistinli yetkililerin katılımıyla bugün Londra'da düzenleniyor.

19 Şubat 2003

Dünya Bankası Filistin Raporunu Açıkladı: Dünya Bankası, Filistin ekonomisinin son yıllarda ağır bir darbe aldığını açıkladı. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde işsizlik oranının yüzde 53 olduğu bildirilen Dünya Bankası raporunda yoksulluk nedeniyle Filistin halkının beslenmesinin Zimbabve ya da Kongo gibi Afrika ülkelerinin düzeyine indiği de vurgulandı.

Gazze'de Katliam ve Şiddetli Çatışmalar: İsrail işgal güçlerinin Gazze'nin Şuca'iyye ve et-Tuffah mahallelerine baskın düzenleyerek vahşi saldırılar gerçekleştirmesi üzerine şiddetli çatışmalar meydana geldi. İşgalcilerin saldırılarında Filistinlilerden 11 kişi şehit oldu, 20 kişi de yaralandı.

Hamas Bir İsrail Tankını Daha Havaya Uçurdu: Hamas'tan yapılan açıklamada, 21 yaşındaki Abdûl Kerim Bekerun adlı istişhad eylemcisi

Gazze kentinde bir Siyonist İsrail tankını havaya uçurarak 4 işgal askerini öldürdüğü kaydedildi. Böylece Hamas, son günlerde 6 tank ve bir zırhlı aracı imha etti.

20 Şubat 2003

İsrail "Yol Haritasında "Yüz Değişiklik İstiyor": Siyonist İsrail'in, ABD'nin önderliğinde, AB, BM ve Rusya'dan oluşan Dörtler Grubu'nun hazırladığı barış planında, 100'den fazla değişiklik istediği bildirildi. Kimliğini açıklamayan bir İsrailli yetkili, bu değişiklikler arasında bağımsız Filistin devletinin 2005'e kadar kurulması maddesinin kaldırılmasının bulunduğunu söyledi. "Yol haritası" olarak adlandırılan barış planı üzerinde çalışıldığını belirten yetkili, İsrail'in ayrıca Filistinlilerden, "mültecilere geri dönüş hakkı verilmesi" talebinden vazgeçmesini istediğini de belirtti.

Gazze Direnişi İsrail Saldırısını Püskürttü: İsrail işgal güçlerinin dün Gazze bölgesinde gerçekleştirdikleri ve 11 Filistinlinin şehit olmasına 20'sinin de yaralanmasına yol açan saldırıları kendilerine de bayağı pahalıya mal oldu ve epey kayıp vererek geri çekilmek zorunda kaldılar. Verilen kayıplar işgalcileri, Şuca'iyye ve et-Tuffah mahallelerinde meydana gelen çatışmalardan sonra geri çekilmeye zorladı. Aksi takdirde işgal güçleri, Gazze bölgesindeki işgal hareketlerinin çemberini genişletmeyi ve bölgede, ABD'nin Irak'a yönelik tehditlerinin gölgesinde bilhassa Hamas'ın güçlü olduğu noktalara yeni operasyonlar düzenlemeyi planlıyorlardı.
Verilen bilgilere göre Filistinli direnişçiler dün işgalcilerin en az altı tanklarını, iki zırhlı araçlarını ve bir adet askeri nakliye araçlarını imha ettiler. Bu tanklardan birinde dört askerin öldüğü kesinleşti. Diğerlerinde de işgal güçlerinin kayıplarının olduğu sanılıyor.

21 Şubat 2003

ABD'de Filistinli Profesör Tutuklandı: ABD'de, daha Önce 'terörist' örgütlerle ilişkisi olmakla suçlanan Filistinli profesör Sami el-Arian, federal ajanlar tarafından tutuklandı. Güney Florida Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği profesörü olan El Arian, tutuklandıktan sonra FBI'ın Tampa'daki merkezine getirildi.

Gazze'da İki Şehid Daha: Gazze' de İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Tugayları'ndan Mustafa es-Sebi' Siyonistlerle girdiği çatışmada şehid oldu. Bir diğer Filistinli de Beyt Harran'da bulunan bir sanayi bölgesinde şehid edildi. Bu iki şehidle birlikte, Gazze'de Hamas tarafından havaya uçurulan İsrail tankından sonra şiddetlenen Siyonist saldırılarda şehid olanların sayısı 30 kişiye ulaşmış oldu.

22 Şubat 2003

Filistin Yönetimi 'Silahsız Direniş' Çağrısında Bulundu: Filistin Yönetimi, barış sürecini canlandırma çabaları sürerken, silahlı eylemlere bir yıl ara verilmesini isteyerek 'silahsız direniş' çağrısında bulundu.

FKÖ, İsrail'e Ambargo Çağrısında Bulundu: Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) siyasi büro şefi Faruk Kaddumi, Bağlantısızlar Hareketine üye ülkelerden, İsrail'e yaptırım uygulanması için BM'deki nüfuzlarını kullanmaları çağrısında bulundu.

23 Şubat 2003

İşgal Birlikleri Beyt Hanun Kentine Girdi, 11 Şehid: İsrail askerleri, Gazze Şeridi'ndeki Beyt HanûnTentine bu sabah düzenledikleri baskında 2 Filistinliyi daha şehid etti. Gazze Şeridi'nde bugün şehid edilen Filistinlilerin sayısı böylece 11'e yükseldi.

24 Şubat 2003

İsrail F-l6 Savaş Uçağı Düştü: Siyonist İsrail'de bir F-16 savaş uçağı, Ülkenin kuzey kesimlerinde düştü.

25 Şubat 2003

Arafat Uyardı: "İsrail Irak Savaşını Kullanacak": Filistin lideri Yaser Arafat, olası Irak savaşında dünyanın dikkati Bağdat'a odaklanmışken, İsrail'in de Filistinlilere yönelik baskıyı artırarak savaşı kullanacağını söyledi. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yapılan Bağlantısızlar Hareketi zirvesine önceden kaydedilmiş video aracılığıyla seslenen Arafat, İsrail'in savsaklaması ve küçümsemesi nedeniyle 2 yıldır devam eden şiddet olaylarını sona erdirecek barış girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti. Arafat, dünyanın dikkatinin Irak'a odaklanmasından ve Filistin'deki kötü durumun göz ardı edilmesinden korktuğunu kaydetti.

26 Şubat 2003

CIA Eski Başkanı James Woolsey; "ABD, İsrail'in Güvenliği İçin Irak'tan Sonra Suriye İle İlgilenmeli": Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) eski başkanlarından James Woolsey, ABD'nin Irak'tan sonra Suriye ile ilgilenmesi gerektiğini bildirdi ve Suriye'nin Lübnan'dan çekilmesi için baskı yapılmasını tavsiye etti.
1989-1992 arasında başkanlık yapan George Bush döneminde CIA başkanı olan Woolsey, Avusturya gazetesi Die Presse'de yayınlanan demecinde, ''Irak'ta başarılı bir rejim değişikliğinden sonra Suriye ile ilgilenmeliyiz'' ifadesini kullandı.
Woolsey, ''Suriyelilerin Lübnan'dan çekilmesi ve Hizbullah'a verdiği desteğin son bulması için yoğun baskı uygulamamız gerekiyor. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş oluruz, bu bir taraftan İran'ı zayıflatır, çünkü Hizbullah İran'ın elindeki bir oyuncak, diğer taraftan da İsrail ile Filistin arasında barışı kolaylaştırır'' iddiasında bulundu.
HAMAS'tan Açıklama; "İsrail F-16 Uçağını Biz Düşürdük": 24 Şubat 2003 Pazartesi günü İsrail'in bir F-16 tipi uçağı düşürüldü. İşgal devleti önce uçağın düşüş sebebi hakkında ayrıntılı bir bilgi vermedi. Ancak söz konusu uçağın düşmesinden sonra F-16'larının sorti programlarını iptal etti. Aynı gün Hamas'ın askeri kanadı durumundaki İzzettin Kassam Birlikleri bir açıklama yaparak uçağı kendilerinin düşürdüklerini bildirdiler. İşgal devleti, askerlerinin moral kaybına yol açması ve tehdit gücünü zayıflatması sebebiyle askeri kayıplarını ya tümüyle gizlemeye ya da gizlenmesi mümkün olmayan sonuçları açıklasa da gerçek sebepleri gizlemeye çalışıyor. Hamas'ın askeri kanadı tarafından uçağın düşürülmesiyle ilgili olarak yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Allah'ın yardım ve tevfikiyle Şehit İzzettin Kassam Birlikleri H. 23 Zu'l-hicce 1423, M. 24 Şubat 2003'te bir İsrail F-16 uçağını Cenin'in kuzey doğusundaki Mercu İbnu Amir bölgesinde alçak uçuş yaptığı sırada düşürmüştür. Uçağa iki mücahit 250 mm çapında iki roket fırlatmışlardır ve tam uçağa isabet etmiş, uçak da Cenin'in kuzeyindeki el-Afule beldesine düşmüştür. Alemlerin Rabbine hamd ederiz."

27 Şubat 2003

İsrail, İstişhad Eylemi Yapan Filistinlinin Evini Havaya Uçurdu: İsrail işgal askerlerinin, istişhad eylemi düzenleyen bir Filistinlinin evini havaya uçurdukları bildirildi. Nablus kenti yakınlarındaki Balata mülteci kampında bulunan evi yerle bir edilen Filistinlinin, Mayıs ayında Şavey Şamron Yahudi yerleşim biriminde istişhad eylemi düzenlediği belirtildi. Filistinli amacına ulaşamamış, eylemde sadece kendisi hayatını kaybetmişti. Tulkarim'de düzenlenen başka bir operasyonda da, bir araca 20 kilogram patlayıcı yerleştirmeye hazırlandığı iddia edilen bir Filistinlinin yakalandığı belirtildi. Bombanın, İsrail askerleri tarafından imha edildiği kaydedildi.

28 Şubat 2003

Şaron Hükümeti Güvenoyu Aldı: İsrail Başbakanı Ariel Şaron yeni hükümeti için parlamentodaki ilk oylamada 48'e karşılık 66 oyla güvenoyu aldı.

Independent; "ABD, İşgali Meşru Kılmak İçin İsrail'in Dilini Kullanıyor": Gazetenin Beyrut'taki yazarı Robert Fisk, Bush'un konuşmasını şöyle yorumluyor: "Amerika, işgali meşru göstermek için İsrail'in sözlerini kullanıyor"
Bu başlık altında Fisk, Bush'un, hayatiyetini sürdürebilecek bir Filistin devleti kurulması amacını dile getirmesinin Müslümanlar açısından pek bir anlamı olmayacağını söylüyor. Yazıdan aktarıyoruz:
"İsrail Başbakanı Şaron, Filistinlilerin Batı Şeria'nın ancak yarısını alabileceklerini söylerken, onun koalisyon ortaklarının hepsi de işgal topraklarındaki yerleşimlerin arttırılmasını savunurken, Müslümanlar o mesajları niye ciddiye alsın ki? Almıyorlar. Bütün bunlar, Irak'ın işgaline destek vermeleri veya ses çıkarmamaları için Arapları kandırmayı amaçlayan bir başka kurnazlıktan ibaret."
Beyazıt'ta Cuma Çıkışı Mesaj: "ABD'den Korkmayın Allah'tan Korkun"

İstanbul Beyazıt Meydanı'nda Cuma namazı çıkışı savaş karşıtı eylem düzenlendi. Cuma namazından çıkan binlerce erkek dışarıda bekleyen yüzlerce bayanla seslerini birleştirerek emperyalist saldırganlığa tepkilerini ortaya koydular. 3 bini aşkın kişinin katıldığı gösteride ABD'nin Irak'a yönelik saldırısı kınandı ve AKP hükümeti ile ABD yönetimi eleştirildi. Beyazıt Meydanı'nda "Savaşa ve İşgale Hayır Platformu" tarafından düzenlenen gösteride, ABD ve İsrail bayrakları yakıldı. Yapılan konuşmalarda 28 Şubat darbesi eleştirildi ve TBMM'nin 2. tezkeresi (savaş tezkeresi) onaylanarak yeni bir 28 Şubat dayatmasına razı olunmaması istendi. Konuyla ilgili "ABD'den korkmayın Allah'tan Korkun" pankartı oldukça etkili oldu.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR