1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. İslam Dünyasından Haberler -Ocak-

İslam Dünyasından Haberler -Ocak-

Ocak 2003A+A-

1 Ocak 2003

İsrail'de Müslümanlara Seçim Yasağı: Siyonist İsrail'de seçim komisyonu Müslümanları temsil eden bir parti ile, partinin parlamentodaki tek temsilcisinin genel seçimlere katılamayacağını açıkladı. Balad Partisi'nden Azmi Bişara, Filistin devleti fikrinin güçlü savunucularından biri olarak tanınıyor. Seçim Komisyonu Bişara'nın İsrail Devleti'ni yıkmayı amaçladığını bildirdi. Bişara ise suçlamaları reddetti. Komisyon daha önce de bir diğer Müslüman milletvekili Ahmet Tibi'yi seçimlere girmekten men etmiş ancak radikal Siyonist Baruç Marzel'e onay vermişti.

2 Ocak 2003

Akdeniz'de Şeytan Üçgeni: Türkiye, İsrail ve ABD, İsrail'in Akdeniz kıyılarında bugün ortak hava ve deniz tatbikatına başladı. "Güvenilir Denizkızı" arama ve kurtarma tatbikatı, Doğu Akdeniz'deki uluslararası sularda gerçekleştiriliyor. Hayfa'da başlayan tatbikata Amerikan ve İsrail donanmasından 6 gemi, 3 helikopter ve 4 arama kurtarma uçağı katılıyor. Türkiye ise, Kurmay Albay Doğan Bozkurt komutasında iki firkateyn, 1 helikopter ve 1 sualtı taarruz timiyle tatbikatta yer alıyor.

Siyonist İşgalciler Kamplara Saldırdı: Siyonist İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde iki mülteci kampına saldırı düzenledi. Çatışmalarda 5 Filistinli şehid oldu.

İşgal Güçleri Tutsaklara Saldırdı: İşgal güçleri Batı Yaka bölgesindeki Ramallah şehrinin batısında yer alan Ufer zindanındaki tutsaklara saldırdılar. Saldırıda en az 300 tutuklu yaralandı, bunlardan 50'si hastanelere sevk edildi.

3 Ocak 2003

Filistinli Esirler Açlık Grevinde: Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarında yer alan İsraillilerin gözaltı merkezinde protestocu Filistinli mahkumlarla İsrailli gardiyanlar arasında çatışma yaşandı. Ofer kampında, çoğunluğu İsrail işgaline karşı ayaklanmada çıkan şiddet olaylarıyla bağlantılı, yaklaşık 700 kadar Filistinli tutuluyor. Filistinli bir insan hakları örgütü, mahkumların bundan önce gardiyanlar tarafından dövüldükleri iddiasıyla açlık grevi ilan ettiklerini söylüyor.

Siyonistler Ramallah ve El Halil'e Girdi: İsrail işgal ordusunun, bu sabaha karşı Ramallah ve El Halil'e girdiği bildirildi. Filistinli ve İsrailli yetkililer, yaklaşık 20 cipten oluşan bir birliğin, Ramallah bölgesindeki El Amari mülteci kampına girerek, feda eyleminde şehid olan Vefa İdris adlı Filistinli bir militanın burada bulunan evini dinamitlediğini belirtti.

4 Ocak 2003

Columbia, Uzaya İsrailli Astronot Götürecek: Amerikan uzay mekiği Columbia'nın 16 Ocak seferinde ilk kez bir İsrailli astronot da bulunacak. Columbia mürettebatı, 16 günlük uzay seferinde dünya yörüngesinde dönerken tıp, biyoloji, fizik gibi alanlarda 80 kadar deney yapacak.

Beş Siyonist Asker Yaralandı: Batı Şeria'daki Cenin kentine giren Siyonist işgal ordusundan beş asker yaralandı. İşgal birlikleri girdikleri bir evde Filistinli direnişçilerin kurduğu tuzağa düştüler. Çıkan çatışmada beş Siyonist asker ve iki Filistinli direnişçi yaralandı. Üç saat süren çatışmanın ardından işgalciler yaralılarını alarak çekildiler.

5 Ocak 2003

Tel Aviv'de İstişhad Eylemi: Tel Aviv'de gerçekleştirilen iki ayrı şehadet eyleminde 25 İsrailli öldü, 100 kişi de yaralandı. Eylemler 20 saniyelik arayla yani eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Gazze'ye Saldırı: İşgal kuvvetleri gece yarısından sonra Gazze'deki sivil hedeflere ve bazı atölyelere yönelik füze saldırısı gerçekleştirdiler. Saldırıda 8 sivil yaralandı.

ABD'den İsrail'e 12 Milyar Dolar: Siyonist hükümeti 12 milyar dolarlık bir yardım paketi almak amacıyla Washington'a üst düzey bir heyet gönderiyor. Paketin 4 milyar dolarlık kısmının işgal altındaki Filistin topraklarındaki saldırılarda, Irak'ta çıkabilecek olası bir savaşın etkilerini karşılaması; geri kalanının ise kredi biçiminde olması amaçlanıyor. Siyonist İsrail bu yoldaki talebini aylar önce Washington'a iletmişti. Siyonist yetkililer Washington'un talebe olumlu yaklaştığını söylüyor. İsrail ekonomisi tarihinin en güç dönemlerinden birini geçiriyor. Filistin topraklarındaki operasyonların mali yükü, turizm başta olmak üzere pek çok sektördeki yavaşlama ve yatırımlardaki düşüş tarihin en yüksek düzeyine çıkan işsizlik oranlarıyla birleşince seçime hazırlanan hükümeti zorluyor. Amerika Birleşik Devletleri işgalci İsrail'e dış yardım sağlayan en büyük güç. Beyaz Saray her yıl ülkeye 3 milyar 200 milyon dolar tutarında yardım aktarıyor.

Rusya'dan İsrail'e Eleştiri: Irak'ın, kitle imha silahlarını BM denetçilerinden gizlediği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirten Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, sahip olduğu nükleer silahlardan ötürü İsrail'i eleştirdi. İsrail'in nükleer silahlarını gündeme getiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vyaçeslav Trubnikov, bu konuda İsrail'e yöneltilen eleştirileri görmezden gelmenin adil olmayacağını söyledi. Trubnikov ayrıca, Irak'ın, silahlarını denetçilerden gizlediğine ilişkin görüşlerin "başka amaçlar için kılıf olduğunu" belirtti. Trubnikov, İtar-Tass'a verdiği özel demeçte, İsrail'in de nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejimine girmesi gerektiğine işaret etti ve "İsrail, bu rejimden uzak duran, nükleer programını Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nın (IAEA) güvenlik şemsiyesinin altına almayan tek Ortadoğu ülkesidir" dedi.

Siyonist İsrail Füze Denedi: İsrail, Körfez'deki olası bir savaşta Irak'ın saldırı ihtimaline hazırlık çerçevesinde Arrow tipi füze denemesi yaptı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Arrow tipi füze, Tel Aviv'in güneyindeki Palmahim hava üssünden, Akdeniz üzerinden batıya doğru fırlatıldı. İsrail radyosu denemenin başarıyla sonuçlandığını bildirirken, İsrail ordusu test sonuçlarının değerlendirildiğini açıkladı.

6 Ocak 2003

Siyonist İsrail Gazze'ye Saldırdı: İşgal kuvvetleri dün gece yarısından sonra Gazze'deki sivil hedeflere ve bazı atölyelere yönelik füze saldırısı gerçekleştirdiler. Saldırıda 8 sivilin yaralandığı bildirildi. Gelen haberlere göre işgal kuvvetleri ABD yapımı Apaçi helikopterlerini kullanarak Gazze şehrinin Zeytun mahallesinde bulunan bazı tekstil ve demir atölyelerine on adet füze fırlattılar.

Filistin'de el-Cezire Muhabiri Tutuklandı: Gazze'de görev yapan el-Cezire televizyonu muhabiri Seyfeddin Şahin, Filistin Muhaberatı tarafında göz altına alındı. Şahin el-Cezire televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada, gözaltına alınmasında, el-Aksa Şehidleri Tugayı sorumlularında Ebu Kusey ile yaptığı röportajın etkili olduğunu söyledi.

7 Ocak 2003

İsrail, Filistinlilere Baskıyı Artırıyor: Tel Aviv'de dün meydana gelen ve ikisi istişhad eylemcisi 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan eylemin ardından, yaklaşık 70 kişi hala tedavi görüyor. Siyonist İsrail hükümetiyse misilleme yapacağını açıkladı. İsrail radyosunun haberine göre Dışişleri Bakanı Benjamin Netanyahu'dan gelen, Yaser Arafat'ın sınır dışı edilmesi önerisini reddeden bakanlar bunun yerine Filistinli özerk yönetimi yetkililerinin seyahat özgürlüklerini kısıtlamaya ve üç Filistin üniversitesini kapatmaya karar verdi.

Üç Filistinli Şehid Edildi: Siyonist İsrail Pazar günü Tel Aviv'de düzenlenen çifte istişhad eyleminin ardından vahşetini sürdürüyor. İsrail işgal askerlerinin Gazze Şeridi'ndeki operasyonunda 3 Filistinli şehid oldu.

Şaron'un Oğullarına Rüşvet Soruşturması: İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un iki oğlu hakkında, yabancı bir işadamının garantisiyle alınan banka kredisiyle seçim kampanyasını yasadışı yoldan finanse ettikleri iddiasıyla soruşturma açıldı. Şaron ve oğullarının rüşvet aldıkları, güveni kötüye kullandıkları ve yalan beyanda bulunduklarından şüpheleniliyor.

Siyonistler Gazze'de Mülteci Kampına Saldırdı: İsrail askerlerinin, helikopterler ve tanklar desteğinde Gazze Şeridi'ndeki el-Magazi mülteci kampına saldırı düzenlediği bildirildi.
Tel Aviv'de 25 kişinin ölümüne neden olan istişhad eyleminin ve işgalci İsrail'in Filistinlilere baskıyı artırma kararından sonra bölgede gerilim tırmanıyor. Görgü tanıkları, el-Magazi mülteci kampında onlarca tank ve zırhlı araçlarla gelen İsrail işgal askerleri ile kamptaki camiden yapılan cihad ve direniş çağrısı üzerine ortaya çıkan çok sayıda direnişçi Filistinli arasında çıkan çatışmada, en az üç Filistinlinin şehid olduğu belirttiler.

8 Ocak 2003

İsrail Yine Saldırdı: İşgal güçleri Gazze'nin Han Yunus kasabasına saldırarak iki kişiyi şehit etti, birçok kişiyi de yaraladılar. İşgalcilerin saldırıları sebebiyle Han Yunus'un batısındaki Nefiye Dekalim Yahudi yerleşim merkezi yakınında Filistinli direnişçilerle işgalciler arasında çatışmalar çıktı. İşgal güçlerinin Gazze bölgesine saldırıları sonraki günlerde de devam etti. İşgal devleti dünya kamuoyunun dikkatlerinin Irak meselesine odaklanmasından istifade ederek Filistinlilere yönelik vahşi saldırılarını gündelik hale getirdiler. Bu gündelik saldırılarda ise Filistinlilerden şehit edilenlerin sayısı günlük 2 veya 3'ün altına düşmedi. Bazı günler bu sayı daha da arttı.

9 Ocak 2003

İsrail Saldırılarını Sürdürüyor: İsrail'in Gazze ve Batı Yaka bölgelerindeki işgal güçleri rutin hale getirdikleri saldırılarını dün gece ve bu sabah da sürdürdüler. Dün gece sabaha doğru Gazze bölgesindeki Han Yunus mülteci kampında, Gazze şehrinde ve Rafah'ta bulunan meskun mahallelere doğru yoğun bir şekilde ateş edildi.

İsrail'in İntifada'daki Kayıpları: 27 aydan beri devam eden Aksa İntifadası, İsrail'i ciddi şekilde zorluyor. İsrail bu direniş sebebiyle ekonomik açıdan zorlandığı gibi, can kayıplarının yol açtığı psikolojik ve sosyal problemler sebebiyle de sıkıntı çekiyor. İsrail medyasının verdiği bilgilere göre Aksa İntifadası'nın başlamasından buyana Filistinlilerin gerçekleştirdiği eylemlerde 718 "İsrailli" hayatını kaybetti. Bunların sadece 59'u Tel Aviv'den. İsrail'in stratejik sebeplerden dolayı açıklamadığı askeri kayıplar ise bunların dışında.

10 Ocak 2003

Siyonistler Yıkıma Devam Ediyor: Siyonist İsrail ordu birlikleri Nablus'ta bir istişhad eylemcisinin evini havaya uçurdular. 21 yaşındaki Darin Ebu Ayiş, üniversite öğrencisiydi ve Nablus'ta Siyonist askerlerin bir barikatının önünde geçen Şubat ayında istişhad eylemi gerçekleştirmişti.

11 Ocak 2003

Fransız Üniversitelerinden İsrail'e Boykot: Lille Üniversitesi'nden sonra, Paris VI – Pierre et Marie Curie Üniversitesi de 16 Aralık 2002'de İsrail karşıtı bir önerge oylaması yaptı. "İnsan Hakları ve Demokrasi" adına Avrupa Birliği'nden "Yahudi mallarının boykot" edilmesini istedi.
Hamas'tan Çağrı: Filistin Direniş Hareketi Hamas, Irak'ı ABD'nin askeri harekatına karşı istişhad komandoları kullanmaya çağırdı.

12 Ocak 2003

İslami Cihad'dan Şehadet Eylemi: el-Afule yakınlarındaki Gordiş çiftliği mıntıkasında şehadet eylemi gerçekleştirildi; İsrail'in sınır güvenliği birimleri adı verilen askeri güçlerine mensup 2 asker öldürülürken 3 asker de yaralandı. Eylemi İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı durumundaki Kudüs Seriyyeleri üstlendi. Aynı gün Mısır-Filistin sınırında da Filistinli direnişçilerle işgalciler arasında çatışmalar oldu. Bu arada işgalcilerin rutin hale getirdikleri saldırıları da devam etti. Bugün gerçekleştirilen saldırılarda Filistinlilerden 2 kişi şehit olurken 18 kişi yaralandı.

Siyonistler Gazze'ye Saldırdı: Savaş helikopterleri desteğindeki Siyonist İsrail tankları Gazze Şeridi'ne girdi. İsrail işgal ordusunun açıklamasına göre, Gazze'ye ve Mısır sınırı yakınındaki Han Yunus kentine savaş helikopterleri eşliğinde giren tanklar, silah üretildiğinden kuşkulandıkları 10 dökümhaneyi yıktı.

Almanya İsrail'e Patriot Satıyor: Almanya hükümetinin İsrail'in talep ettiği Patriot füze savar sistemlerini kısa zamanda İsrail'e göndereceği bildiriliyor. 

Hamas İsrail'e Üç Roket Fırlattı: Siyonist İsrail'in güneyindeki Sderot kenti ve çevresine, Gazze Şeridi'nden 3 adet Kassam tipi Filistin yapımı roket fırlatıldı.

Siyonist Yerleşimci Bir Filistinliyi Öldürdü: Batı Şeria'nın el-Halil kentinde, İsrailli bir yerleşimcinin ateş açması sonucu bir Filistinlinin şehid olduğu bildirildi.

8 Filistinli Şehid Edildi: Filistinlilerle İsrail arasındaki çatışmalarda bugün farklı bölgelerde 8 Filistinli Siyonistlerce şehid edildi, 17'si de yaralandı.

13 Ocak 2003

2 Genç Şehid Edildi: İslami Cihad mensubu iki genç bir otobüse saldırı düzenlemeye hazırlandıkları iddiasıyla işgalci güçler tarafından şehit edildi.

Hıristiyanlardan Şehadet Eylemlerine Destek: Filistin ve Mısır'daki Hıristiyanlar şehadet eylemlerinin dini bir görev olduğunu ifade ettiler. Mısır'daki Kıpti Hıristiyanların bazı dini ve siyasi liderleri yaptıkları açıklamada, Kudüs'teki Ortodoks kilisesinin sözcüsü Papa Ataullah Hanna'nın şehadet eylemleriyle ilgili açıklamalarından memnun olduklarını ve bu açıklamaları desteklediklerini ifade ettiler.

İsrail Genelkurmay Başkanının Korumaları Artırılıyor: İsrail'in Maarif gazetesinin verdiği bir habere göre Filistin direniş güçlerinin herhangi bir eylem gerçekleştirmeleri ihtimaline binaen İsrail genelkurmay başkanının etrafındaki koruma gücünün takviye edilmesi istendi.

Gazze ve Cenin'de Saldırılar: İsrail işgal güçleri dün gece ve bu sabah Filistin'in Gazze ve Batı Yaka bölgelerine yönelik olarak yine saldırılar gerçekleştirdi. Dün gece yarısından sonra havadan askeri helikopterlerin desteğiyle, 30 adet tankla ve birçok askeri araçla Gazze'nin Han Yunus kasabasına, Beyti Hanun mıntıkasına ve 400 bin insanın yaşadığı Cibaliya mülteci kampına giren işgal güçleri burada gerçekleştirdikleri saldırılarda 2 Filistinliyi öldürdü, 18 kişiyi de yaraladılar.

Filistin'de Kanlı Gün, 10 Şehid: Cenin'nin kuzeyinde bulunan Gadiş Siyonist yerleşim birimine operasyon düzenleyen Filistinli direnişçiler, bir işgal askeri ile bir Siyonist yerleşimciyi öldürdüler. Çıkan çatışmada iki direnişçi şehid oldu. Mısır sınırı yakınlarında bulunan Nitsana Siyonist yerleşim birimine operasyon düzenleyen Filistin direniş güçleri ile Siyonist askerler arasında çatışma çıktı. Olayda bir işgal askeri öldürülürken üç direnişçi de şehid oldu. Gazze'de Siyonist helikopterlerince açılan ateş sonucu iki Filistinli şehid oldu. Bir kişi de yaralandı. Halil kenti yakınlarında Siyonist yerleşimciler bir Filistinliye saldırarak şehid ettiler. Öte yandan Gazze'de Siyonistler helikopterden fırlattıkları füze ile iki Filistinliyi şehid ettiler. Füzelerin Hamas mensuplarının içinde olduğu bir otomobili hedef aldığı ancak iki Hamas mensubunun saldırıdan kurtulmayı başardığı belirtildi. Saldırıda çevrede bulunan iki yayanın isabet alarak öldüğü iletildi. Diğer taraftan Han Yunus mülteci kampında Siyonistler geniş çaplı bir işgal başlattılar. İşgalin 28 aydır süren Aksa İntifadası süresince Han Yunus'ta düzenlenen en kapsamlı işgal olduğu belirtiliyor. Helikopter ve tanklarca desteklenen işgal sırasında Siyonistlere direnen iki Filistinli şehid olurken 18 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı. Ayrıca Han Yunus'ta 30 işyeri de işgal birliklerince havaya uçurularak tamamen yıkıldı.

El-Afule'de Şehadet Eylemi: Filistin'in 1948'de işgal edilmiş bölgesine yakın bir yerde yer alan el-Afule yakınlarında Kibbutz Gordiş (Gordiş çiftliği) adı verilen mıntıkada dün akşam bir şehadet eylemi gerçekleştirildi. Eylemde İsrail'in sınır güvenliği birimleri adı verilen askeri güçlerine mensup iki asker öldürülürken üç asker de yaralandı.

Londra'da "Filistin Reformu" Adlı Konferans Yarın Başlıyor: İngiltere Başbakanı Tony Blair tarafından organize edilen ancak Filistinli temsilcilerin seyahat etmelerine izin verilmediği için video konferans yolu ile katılabilecekleri Ortadoğu konferansı, yarın Londra'da alt düzeyde katılımla gerçekleşiyor.

14 Ocak 2003

Londra'da Filistin Konferansı: Filistin yönetiminde reform konulu uluslararası konferans Londra'da başlarken İngiltere, Filistinli liderlerin konferansa katılmasını önlediği için İsrail'e eleştirisini yineledi.

İslami Cihad'dan İki Şehit: İsrail işgal güçleri dün akşam, Gazze'nin güneyindeki Netzarim Yahudi yerleşim merkezi yakınında Yahudi yerleşimcileri taşıyan bir otobüse saldırıya hazırlandıkları iddiasıyla iki Filistinli genci şehit etmişlerdi. Şehit edilen gençlerin kimlikleri tespit edildi ve İslami Cihad Hareketi'ne mensup oldukları ortaya çıktı. Öldürülen gençlerden biri 18 yaşındaki Cemal Mahmud Ebu'l-Kamiz, diğeri ise 21 yaşındaki Kerem Teysir el-Muğni. Her iki gencin de Gazze'nin güneyindeki Şucaiye mahallesinden oldukları bildirildi.

15 Ocak 2003

İsrail Üniversiteleri Kapattı: Siyonist İsrail, Batı Şeria'da bulunan Filistinlilere ait 2 üniversiteyi kapattı.

16 Ocak 2003

İşgal Güçleri Yine Ev Yıktı: İsrail işgal güçleri bu sabah erken vakitlerde Cenin'in Kabatiye beldesine girerek, Hamas'ın askeri kanadı durumundaki İzzettin Kassam Birlikleri'ne mensup ve daha önce şehadet eylemleri gerçekleştirmiş olan Salih Muhammed Kemil'in ailesine ve yakınlarına ait üç evi yıktılar.

17 Ocak 2003

Hamas: "İstişhad Eylemleri Devam Edecek": Filistin direniş hareketi Hamas, İsrail'i hedef alan istişhad eylemlerini sürdüreceğini bildirdi.

18 Ocak 2003

Siyonist Yerleşim Birimine Operasyon: Batı Şeria'da silahlı 2 Filistinli, Kiryat Arba yerleşim birimine eylem düzenledi. Kiryat Arba Yahudi yerleşim biriminde düzenlenen eylemde bir Siyonist ölürken 3 Siyonist de yaralandı. Eylemin hemen ardından olay yerine ulaşan İsrail işgal birlikleri, bir Filistinli direnişçiyi şehid etti.

Siyonistler Hastane Bastı: İşgal güçleri el-Halil'de hastanelere baskın düzenlediler.

20 Ocak 2003

Filistinli Direnişçilerden Havan Topu Saldırısı: Gazze'nin Deyru'l-Belah mıntıkası yakınında bulunan Kefar Darom Yahudi yerleşim merkezine yönelik olarak Filistinli direnişçiler tarafından hava topu saldırısı gerçekleştirildi. İşgalcilerden Filistinlilere Tecrit: İşgal güçleri Filistinlileri bütün dünyadan tecrit etmek ve ikamet ettikleri yerleşim birimlerinde dünyayla irtibatları kesilmiş halde yaşamaya mahkum etmek için muhtelif uygulamalara başvuruluyorlar.

21 Ocak 2003

Hizbullah İsrail'e Top ve Roket Fırlattı: Lübnan'da Siyonist işgale karşı mücadele veren Hizbullah direniş hareketi, bugün güney Lübnan'ın Şib'a Çiftlikleri bölgesinde İsrail işgal ordusunun iki askeri alanına yönelik yoğun roket ve top atışında bulundu.

Arafat; "İsrail Beni Sürgüne Gönderebilir": Filistin Devlet Başkanı, Irak operasyonunun başlaması durumunda, Siyonist İsrail'in kendisini sürgüne gönderebileceğini belirtti. Yaser Arafat, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrailli yetkililerin, Irak'ta savaşın başlamasından yararlanarak, kendisini sürgüne gönderme olasılığını göz önünde bulundurmak gerektiğini söyledi. Arafat, "İsrailliler, Filistinlilerin sürgün edilmesini açıkça konuşuyorlar. Ben, bunun olmayacağını ümit ediyorum, ancak yine de bu durumu göz önünde bulundurmalıyız. Bu mesajımı özel olarak ABD Başkanı George Bush'a iletiyorum. Eğer sürgün olursa, tüm bölge için felaket olur" dedi.

24 Ocak 2003

Siyonist İsrail Gazze'ye Saldırdı: İsrail işgal ordusu, Filistinli direnişçilerin üç İsrail askerini öldürmesinin ardından Gazze kentine girdi. Askerler tanklar eşliğinde kente girerken helikopterlerden atılan füzelerle bir kilise ve çok sayıda metal atölyesi vuruldu. Filistinli görgü tanıklarına göre saldırıda 4 kişi yaralandı.

25 Ocak 2003

HAMAS'tan Füze Saldırısı: Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın askeri kanadı durumundaki İzzettin Kassam Birlikleri bu sabah, 1948'de işgal edilmiş bölgenin güneyinde yer alan askeri mevzilere ve yerleşim birimlerine 16 adet Kassam-2 tipi füze fırlattı.

İki Filistinli Direnişçi Şehid Edildi: İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde düzenlediği saldırı sonucu iki Filistinli şehid oldu. Filistin güvenlik kaynakları İsrail ordusunun Beyt Hanun'da düzenlediği saldırıda şehid olanlar arasında 16 yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu duyurdular. Saldırıda üçü ağır yaklaşık yirmi kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Hamas, Tanksavar Füzesi Üretti: Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam'ın, 'el-Battar' adını verdiği bir tanksavar füzesi ürettiği ve bu silahı İsrail işgal güçlerine karşı kullandığı bildirildi.

Filistin Direniş Hareketleri Kahire'de Toplandı: Aralarında el-Fetih, İslami Cihad, Hamas ve Filistin halk Kurtuluş Cephesi'nin de bulunduğu 12 Filistinli oluşumun temsilcileri, Siyonist İsrail'e karşı yürütülen intifadanın gidişatını ele almak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de görüşmelere başladı.

26 Ocak 2003

Siyonistler Dört Köprü Uçurdu: Siyonist İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden kısa menzilli füzelerle saldırı yapılmasının ardından, bölgedeki dört köprüyü havaya uçurdu. Çatışmalar sırasında bir Filistinli şehid oldu, en az 20 Filistinli de yaralandı.

Tüm Filistin Abluka Altında; 12 Şehid Onlarca Yaralı: Siyonist İsrail işgal kuvvetleri, Salı günü İsrail genel seçimleri tamamlanıncaya dek Filistin topraklarının tümünü abluka altına aldı. İsrail içinde ise savunma bakanı Şaul Mofaz, Filistinli gruplar tarafından düzenleneceği belirtilen olası saldırılara karşı oy verme günü polisle birlikte askerlerin de devriye gezeceğini söyledi.

Savunma bakanının açıklamalarından birkaç saat önce de İsrail işgal ordusu Gazze Şeridi içinde bir baskın düzenledi. Operasyonda 12 Filistinli direnişçi şehid edildi, 50'yi aşkın Filistinli de yaralandı. Gazze kentindeki saldırıya Siyonist İsrail hücum helikopterleri desteğinde elli tank katıldı.

27 Ocak 2003

Siyonistler Cenin'e Baskın Düzenledi: Gazze'deki saldırılarını gündelik hale getiren işgalciler, Batı Yaka'daki Kalkiliya, Cenin ve Tulkerem şehirlerine baskın ve saldırılar düzenlediler. Baskınlarda birçok kişi şehit edildi. Cenin'de bir kişi de arkadaşını kurtarmaya çalıştığı sırada şehit edildi.

28 Ocak 2003

İsrail Gazze'ye Saldırdı: İsrail'deki seçim nedeniyle gerilimin yüksek olduğu Gazze'de, bir meskun mahalde Siyonist işgal ordusunun saldırısı sonucu meydana gelen büyük patlama 3 Filistinlinin şahadetine, dokuz kişinin de yaralanmasına neden oldu. Ölenler arasında 15 yaşındaki bir Filistinli kız çocuğunun da bulunduğu bildiriliyor.

Gazze'de Üç Şehit Dokuz Yaralı: Gazze şehrinin kuzeyinde bir Hamas mensubunun evine yapılan saldırıda üç kişi şehit olurken dokuz kişi de yaralandı. Saldırıya maruz kalan ev Gazze şehriyle Cibaliya mülteci kampı arasındaki İbadurrahman mıntıkasında bulunuyordu. Şehit edilenlerin Hamas bünyesindeki çalışmalarıyla tanınan 30 yaşındaki Muhammed Selame Şahin, onun 15 yaşındaki kız kardeşi Sabirin Selame Şahin ve yine Hamas'ın tanınmış elemanlarından 22 yaşındaki Muhammed el-Atel olduğu bildirildi.

Cenin'de Siyonist Vahşet, Dört Şehid: Batı Yaka'nın Cenin şehrinde bu sabah iki kişi İsrail işgal güçleri tarafından şehit edildi. Verilen bilgilere göre bu iki kişiden önce birincisi işgal güçlerine ait tanklardan açılan ateş sonucu yaralandı. Arkadaşı onu kurtarmak isteyince o da tanklardan atılan mermilere hedef oldu ve her ikisi birden hayatlarını kaybettiler. Saldırıda AFP adına foto muhabir olarak çalışan bir kişi de yaralandı.

29 Ocak 2003

Hıristiyan Yardım Kuruluşundan Filistin Raporu: Hıristiyan yardım kuruluşu Christian Aid tarafından yayınlanan raporda, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin çoğunun aşırı fakirliğe sürüklenmekte oldukları bildiriliyor. Rapora göre Filistin halkının yaklaşık dörtte üçü günde iki dolardan az parayla geçiniyor.
Christian Aid raporunda bu durumun başlıca sorumlusunun İsrail'in askeri işgali olduğu belirtiliyor ve Batılı ülkelerden İsrail'e 2000 yılı Eylülü öncesindeki mevzilerine çekilmesi için baskı yapmaları isteniyor. Diğer taraftan Filistin yönetimi de yolsuzluk, yetersizlik ve fakirlikle mücadelede başarısız olmakla suçlanıyor.

İsrail'deki Seçimlerde Zafer Katil Şaron'un: İsrail'de parlamento seçimlerinde şiddet ve katliam yanlısı sağ partiler güç kazanırken, barış yanlısı güçler ağır bir yenilgiye uğradı. Siyonist Başbakan Ariel Şaron'un sağcı Likud Partisi on dört senedir ilk defa Knesset'deki en güçlü grup haline geldi. Likud'un meclisteki sandalye sayısı 21'den 37'ye yükseldi. Parlamentodaki şiddet yanlısı sağ cephe toplam 120 sandalyeden 70'ini elinde bulunduruyor.

30 Ocak 2003

Arafat Şaron'u Görüşmeye Çağırdı: Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, İsrail'de yeniden başbakan olarak seçilen Ariel Şaron'la derhal bir araya gelmek ve 2 yıldan uzun süredir devam eden şiddet olaylarını sona erdirmek için görüşmelere yeniden başlamak istediğini söyledi.

İsrail İşgal Ordusu El Halil'e Girdi: Siyonist İsrail askerlerinin bu sabaha karşı, zırhlı araçlar ve piyade birlikleri desteğinde, Batı Şeria'nın el-Halil kentine saldırı başlattığı bildirildi. Filistin güvenlik yetkilileri, 20 kadar zırhlı araç ve buldozerin desteğinde operasyona başlayan Siyonist İsrail askerlerinin kentte sokağa çıkma yasağı ilan ederek, aranan Filistinlilerin bulunması için ev ev arama yapıldığını ve 19 Filistinli direnişçinin tutuklandığını belirtti.

İHH Başkanı: "İsrail Halkı Katliamlara 'Evet' Dedi": İsrail'de yapılan genel seçimlerini değerlendiren İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Likud Partisi'nin galibiyeti ile sonuçlanan seçimlerin geleceğe dönük umutları yok ettiğini söyledi. Sonuçların netleşmesinden sonra görüşlerini açıklayan Yıldırım, "Görünen o dur ki İsrail halkının önemli bir bölümü, son bir yıldır Şaron tarafından yükseltilen tansiyon ve şiddet olaylarını benimsediğini göstermiş ve bu şiddet olaylarının tetikleyicisi olan parti ve kişileri yeniden başta görmek istediğini ortaya koymuştur" dedi.

31 Ocak 2003

İşgal Ordusu 2 Filistinliyi Şehid Etti: İsrail işgal ordusuna bağlı 40 kadar zırhlı araç, cipler eşliğinde Cenin kentine ve kentteki mülteci kampına girdi.
Filistinli güvenlik kaynakları, Siyonist İsrail askerlerinin kente girişlerinde otomatik silahlarla ateş açtığını, ateşe Filistinlilerin de karşılık verdiğini belirtti. Çıkan çatışmada 2 Filistinli şehid oldu. 17 kişi de yaralandı.

İşgalciler Çocuklara Saldırdı: İsrail işgal güçleri akşam saatlerinde Gazze'deki Cibaliya mülteci kampının doğusunda yer alan Tellu'z-Za'ter'de boş bir arazide top oynayan çocukların ve gençlerin üzerine tanklarla saldırı düzenlediler. Atılan tank mermilerinin alanda toplananların tam üzerine denk gelmemesi büyük bir katliamın atlatılmasını sağladı. Ancak yine de tank mermilerinden etrafa dağılan şarapnel parçaları 10 kadar çocuk ve gencin yaralanmasına sebep oldu.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR