1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. İslam Dünyasından Haberler -Mart-

İslam Dünyasından Haberler -Mart-

Mart 2003A+A-

01 Mart 2003

Hizbullah'ın Sorumlusu Evinde Ölü Bulundu: Hizbullah'ın sorumlularından Nemir Nureddin'in, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki evinde kafasından vurulmuş vaziyette ölü bulunduğu açıklandı.

Hamas Bir Tank Daha İmha Etti: Gazze'deki Netzarim Yahudi yerleşim merkezinde Filistinli direnişçilerle işgalci Siyonistler arasında çatışmalar oldu. Hamas'ın askeri kanadı durumundaki İzzettin Kassam Birlikleri'ne mensup mücahitlerin işgalcilerin tanklarının üzerine el bombaları attıkları ve tanklardan birinin isabet aldığı görüldü.

Aksa intifada'sında Ölü Sayısı 3 Bine Yükseldi: Siyonist İsrail Başbakanı katil Şaron'un, 28 Eylül 2000'de, henüz muhalefet lideriyken Harem uş-Şerifi ziyaret etmesiyle patlak veren ikinci Filistin İntifadası'nda ölenlerin sayısı 3

bine yükseldi. Aksa İntifadası'nda ölenlerin 3/1'ni Siyonist işgalciler oluşturuyor. 

Filistinlilerden Arap Zirvesine Mesaj: "ABD Saldırısını Önleyin": Filistin'in Gazze ve Batı Şeria'nın Nablus kentlerinde düzenlenen ve yaklaşık 5 binden fazla Filistinlinin katıldığı gösterilerde de Arap Zirvesi'ne katılan liderlerine "Irak'a olası ABD saldırısını önlemeleri" için ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulunuldu.

02 Mart 2003

Han Yunus'a Saldırı, İki Şehid: Siyonist İsrail birliklerinin tank ve savaş helikopteri desteğinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a yaptığı saldırıda en az 2 Filistinlinin şehid olduğu, yaklaşık 40 kişinin de yaralandığı haber verildi.

03 Mart 2003

Bureyc Kampı'nda Siyonist Katliam: Siyonist işgalciler Gazze'nin Bureyc mülteci kampında bir katliam gerçekleştirdiler. İşgalcilerin en az 60 tank ve birçok askeri araç kullanarak düzenledikleri saldırıda Filistinlilerden 8 kişi şehit olurken 40'tan fazla kişi de yaralandı. Ölenlerin İkisi çocuk, biri de hamile

bir kadındı. Yaralananlardan 5'inin durumunun ağır olduğu bildirildi. İşgalciler

saldırılarında 4 evi de yıktı.

04 Mart 2003

Harrazi; "İsrail Kitle İmha Silahlarından Arınmayı Kabul Etmiyor"

Bureyc Şehitlerinin Cenazesinde On Binler Katıldı: Dün Gazze'nin Bureyc mülteci kampında şehit edilen 8 Filistinlinin cenazesi bugün kaldırıldı. Cenaze merasimine on binlerce insan katıldı. Tekbirlerle cenazeleri kaldıran kalabalık işgalcilerden intikam alınmasını istediler.

05 Mart 2003

Hayfa'da İstişhad Eylemi; 15 Ölü, 40 Yaralı: İsrail'in liman kenti Hayfa'da bir otobüste gerçekleştirilen istişhad eyleminde en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Kurtarma görevlileri, işlek bir caddede meydana gelen bombalı eylemde en az 15 kişinin öldüğünü duyurdu. Eylemde en az 40 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Hamas; "Hayfa Eylemi Siyonist Teröre Bir Cevaptır": Hamas sözcüsü Abdül Aziz Rantisi, Hayfa eylemini överek, "Bu eylem, hamile bir Filistinli kadınla

85 yaşındaki Filistinli bir çobanı öldüren İsrail terörüne karşı verilmiş bir yanıttır" dedi.

06 Mart 2003

Siyonist Vahşet; 12 Şehid, 130 Yaralı: Siyonist İsrail askerlerinin Gazze'deki Cebeliye mülteci kampına düzenlediği vahşi saldırıda 12 Filistinli şehid oldu, 130'den fazla kişi de yaralandı. İsrail işgal birlikleri operasyonun ardından bölgeden çekilirken, Batı Şeria'nın Beytülahim kentinde de İslami Cihad üyesi bir

Filistinli şehid edildi. Operasyonlarda 3 Siyonist asker de yaralandı.

Filistinli Direnişçiler İsrail'in 10 Tankını İmha Etti: İşgal kuvvetleri, dün Hayfa'da gerçekleştirilen şehadet eyleminin ardından bu sabah Gazze'nin

en kalabalık mülteci kampı ve merkezi durumundaki Cibaliya'ya saldırı düzenlediler. Saldırıda Filistinlilerden 12 kişi şehit olurken 140 kişi de yaralandı. Yaralananlardan 40 kadarının durumlarının ağır olduğu bildirildi. Ancak işgal güçleri Cibaliya'da mücahitlerin oldukça sert bir direnişleriyle karşı karşıya geldiler ve 9 tankları, bir de askeri araçları imha edildi. İşgal devleti ayrıca iki askerinin yaralandığını itiraf etti, ancak gerçek yaralı sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Filistin Yönetimi'nden İsrail'e Sert Eleştiri: Filistin, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve Cebaliye mülteci kampındaki saldın dahil 11 kişinin

öldüğü operasyonları sert dille eleştirdi. Filistinli Bakan Saib Erekat, İsrail'in operasyonlarını kınadı ve İsrail hükümetini, Hayfa'daki saldırının intikamını almakla suçladı.

07 Mart 2003

İsrail, İslami Cihad'ın Cenin Sorumlusunu Yakaladı: Siyonist İsrail askerlerinin, İslami Cihad'ın Cenin kenti sorumlusu Muhammed Ebu el-Rob (25) ve yardımcılarından ikisini yakaladığı bildirildi.

İsrail, Hamas'ın Batı Şeria Sorumlusunu Yakaladı: İsrail iç güvenlik servisi Şin Beth, Hamas'ın Batı Şeria'daki sorumlusu olduğu bildirilen Abdullah Cemal Barguti'nin yakalandığı duyurdu.

Arafat, Mahmud Abbas'a Başbakanlık Önerdi: Filistin lideri Yaser Arafat'ın, Filistin Kurtuluş Örgütü'nde yardımcısı olan Mahmud Abbas'a başbakanlık görevi için teklifte bulunduğu bildirildi.

Gazze'de Çatışma 4 Şehid: Gazze Şeridi'nde, Siyonist İsrail işgal askerleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmada 4 Filistinlinin şehid olduğu 8'inin de yaralandığını bildirildi.

08 Mart 2003

Hamas Liderlerinden İbrahim el-Mukadime Şehit Edildi: Hamas'ın kurucularından, Gazze'deki liderlerinden ve tanınmış hareket önderlerinden olan, aynı zamanda hareketin güvenlik sorumlusu olarak görev yapan Dr. İbrahim el-Mukadime bu sabah Gazze şehrinin ortasında İsrail işgal güçlerinin havadan arabasına fırlattıkları roketlerle şehit edildi. Cinayette Dr. el-Mukadime ile birlikte arabada bulunan üç arkadaşı da şehit oldu. Saldırıya maruz kalan arabanın bulunduğu mevkide dolaşan en az on kişi de yaralandı.

09 Mart 2003

Hamas İsrail'e El-Kassam Füzeleri Fırlattı: Siyonist İsrail'in güneyindeki Sderot kentine, 2 adet Filistin yapımı Kassam2 roketi fırlatıldığı, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

10 Mart 2003

İsrail, Batı Şeria'da 19 Filistinliyi Tutukladı: Bati Şeria'da operasyonlarını sürdüren Siyonist İsrail askerleri, 19 Filistinliyi tutukladı. Siyonist ordu radyosunun haberinde, tutuklananlar arasında, iki ay önce Ürdün Vadisi'nde bir Siyonist'in öldürülmesi olayına karışan iki kişinin bulunduğu iddia edildi.

Filistin Meclisi, Başbakanlık Makamı İhdas Edilmesini Onayladı: Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bugün toplanan Filistin meclisi, başbakanlık makamı oluşturulmasını kabul etti. Toplantıda yapılan oylamada, 3'e karşı 64 oyla makamın oluşturulması onaylandı. Oylamada, 4 kişi çekimser oy kullandı.

İsrail Abbas'ın Liderliğinden Memnun: İsrail, ılımlı Filistin Kurtuluş Örgütü yetkilisi Mahmud Abbas'ın Başbakanlığa atanmasını memnunlukla karşıladı. İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Filistin yönetiminin liderlikte reform yoluna girmesine sevindiklerini söylerken, 'terörle' bağlantılı bütün Filistinlilerle mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Mofaz, başlıca hedeflerinin Hamas olduğunu da tekrarladı.

11 Mart 2003

El Halil'de Bir Siyonist Asker Öldürüldü: Batı-Şeria'nın El Halil kentinde Filistinlilerle Siyonist İsrail askerleri arasında çıkan çatışma sırasında ağır yaralanan 4 Siyonist İsrail askerinden birinin öldüğü bildirildi.

Siyonistler el-Halil'de 1 Filistinliyi Şehid Etti: Siyonist İsrail birliklerinin, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki operasyonları sürüyor. İsrail birliklerinin, bugün Batı Şeria'nın el-Halil kentinde bir Filistinliyi şehid ettikleri bildirildi.

Hamas ve İslami Cihad'tan Başbakanlığa Red: Hamas ve İslami Cihad, Filistin meclisinin dün kabul ettiği 'başbakanlık makamı oluşturulması' kararını reddetti. ,

Gazze'de 2 Şehid: Gazze Şeridi'nin güneyindeki Kfar Darom Yahudi yerleşim birimi yakınlarında 2 Filistinli şehid edildi.

12 Mart 2003

El Halil'de İki Filistinli Şehid Edildi: Batı Şeria'daki El Halil kentinde Siyonist İsrail askerleriyle Filistinliler arasında yeniden şiddetli çatışmalar çıktığı bildiriliyor. İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nde iki Filistinliyi şehid

ettikleri öğrenildi.

Sayda'da Bir İsrail Askeri Öldürüldü: Dün Filistinli bir mücahidin el-Halil'de bir askeri devriyesini pusuya düşürmesi sonucu bir askerinin öldürülüp, biri subay beş askerinin yaralanmasının ardından bugün de Batı Yaka'daki Sayda köyünde bir Siyonist asker Filistinli direnişçilerle çatışmaya girmesi sonucu öldürüldü.

13 Mart 2003

İsrail Askerleri, el-Halil'de 2 Siyonisti Öldürdü: Batı Şeria'nın El Halil kentinde 2 İsrailli, Siyonist askerlerinin araçlarına açtığı ateşte öldü. İsrail Radyosu'nun haberinde, İsraillilerin araçlarına yaylım ateşi açıldığı bildirildi, ancak İsrail askerlerinin, vatandaşlarını yanlışlıkla vurmuş olabileceği belirtildi.

Hizbullah ABD'yi Uyardı; "İsrail'in Lübnan'daki Akıbetine Uğrarsınız": Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, Irak'a müdahaleye hazırlanan Amerikan birliklerinin, bu ülkede istişhad eylemleriyle karşılanacağını söyledi.

14 Mart 2003

İsrail Birlikleri Cenin Mülteci Kampını Bastı, 10 Şehid: Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin mülteci kampında, İsrail işgal askerlerinin düzenlediği operasyonda, 5 Filistinlinin şehid olduğu bildirildi. Böylece son 24 saat içinde Cenin'de şehid edilen Filistinli sayısı 10'a yükseldi.

15 Mart 2003

Filistinli İki İşbirlikçi Öldürüldü: El Aksa Şehitleri Tugayı, Siyonist İsrail güvenlik güçleriyle işbirliği yaptığı gerekçesiyle 2 kişiyi Öldürdü.

16 Mart 2003

İsrail Buldozeri, Barış Eylemcisini Ezdi: Gazze'de Siyonist İsrail'in Filistin'e yönelik operasyonlarını protesto eden Amerikalı bir kadın, İsrail buldozerlerinin altında kalarak öldü. Filistinli görgü tanıkları ve hastane kaynakları, Washington eyaletinin Olympia bölgesinden Rachel Corrie (23) adlı Amerikalı kadının, Refah mülteci kampında buldozerlerin bir evi yıkmasını durdurmaya çalıştığı sırada

ezildiğini söylediler.

İsrail İşgal Ordusu Gazze ve Batı Şeria'yı Ablukaya Aldı: Siyonist İsrail işgal ordusu, yarın başlayacak olan Yahudi bayramında meydana gelebilecek eylemlere karşı Filistin Özerk Yönetimi'ne bağlı Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yeniden ablukaya aldı.

17 Mart 2003

Siyonist İşgalciler Gazze'ye Girdi, 9 Şehid Onlarca Yaralı: Siyonist İsrail işgal ordusunun şafak vakti Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat mülteci kampına girdiği bildirildi. Filistinli güvenlik servisleri, İşgal ordusunun büyük çaplı bir operasyon başlattığını ve 35 kadar tank, 15 cip birliğin buldozerler ve topçu desteğinde kamptan birkaç yüz metre içeri girdiğini ve çevreye rasgele ateş açmaya başladığını belirtti. Kampta çıkan Çatışmalarda ilk belirlemelere göre 9 Filistinli şehid oldu, 3'ü ağır 12 kişi de yaralandı.

Hamas'tan Açıklama; "İki Personel Taşıyıcıyı İmha Ettik": Hamas hareketinin askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada; bu sabah saat 4 sularında Siyonist işgalcilerin Refah kentine girişleri sırasında tanksavar roketleri kullanarak yapılan eylemde tam isabet alan bîr zırhlı personel taşıyıcı içindekilerle beraber imha edildi.

Filistin Meclisi, Arafat'ın İsteğini Reddetti: Filistin Meclisi, Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın ilerde göreve gelecek başbakanın kuracağı kabinenin kendi onayına sunulması isteğini reddetti.

18 Mart 2003

Batı Şeria'da Bir Filistinli Şehid Oldu, Bir İsrailli Öldü: Batı Şeria'nın Beytüllahim kenti yakınlarında çıkan çatışmada Hamas'ın bölge

sorumlularından Ali Ulyan şehid olurken bir Siyonist asker de Öldü.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım; "ABD İsrail İçin Geliyor": Amerika'nın Irak'a yönelik saldırı kararını değerlendiren İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı

Avukat Bülent Yıldırım, "Büyük bir yıkım ve insani kayıptan sonra bölgeye Amerikan askeri ve siyasi gücünün kurulmasını beraberinde getirecek olan bu savaş sadece Irak'ın işgalini değil, aynı zamanda Amerika ve İsrail ikilisinin çıkarlarına aykırı görülen tüm devletlerin kısa menzil içine alınmasını sağlayacak" dedi.

Nablus'ta Bir Siyonist Asker Öldürüldü: Nablus kentinin güneyinde bulunan Barana Siyonist yerleşim biriminde 1 Siyonist asker başından vurularak öldürüldü.

19 Mart 2003

Filistin'e "ABD ve İsrail Onaylı" Başbakan: Filistin lideri Yaser Arafat, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içinde kendinden sonra gelen isim olan, milletvekili Mahmud Abbas'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi. Filistinli Bakan Saib Erakat'ın açıklamasına göre, Arafat, Ebu Mazen olarak da bilinen Abbas'ı resmen Başbakan olarak atadı. Arafat, Abbas'a gönderdiği mektupta, kendisinden hükümeti kurmasını istedi.

ABD-İsrail'in dayatmasıyla ve uluslararası baskıların sonucunda başbakan atamayı kabul eden Arafat, son dakikaya kadar bu yeni makamın yetkilerini sınırlandırmaya çalışmıştı. İsrail Mahmud Abbas'ın başbakanlığını memnuniyetle karşılamıştı.

Hamas, Mahmud Abbas İle İşbirliğini Reddetti: Hamas, Filistin'de başbakanlığa atanması beklenen, Ebu Mazen olarak da bilinen Mahmud Abbas ile herhangi bir işbirliğine girmeyeceklerini açıkladı.

20 Mart 2003

Bağdat'a Düşen İlk Bombanın Ardından İsrail'e 10 Milyar Dolar: ABD yönetimi Siyonist İsrail'e 9 milyar doları kredi garantisi, 1 milyar doları özel askeri yardım olmak üzere 10 milyar dolarlık mali yardımı onayladı. Üst düzey bir ABD'li yetkili söz konusu yardım paketinin nihai onay için bir kaç gün içinde ABD Kongresi'ne sunulacağını söyledi. Kararın Kongre tarafından da onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

21 Mart 2003

Hamas'ın Kalkilya Sorumlusu Tutuklandı: Siyonist İsrail işgal ordusunun, Hamas'ın Batı Şeria'nın Kalkilya kasabası sorumlusu Raed Hutri"yi tutukladığı bildirildi.

Beyazıt Meydanı; "Burası Türkiye İsrail Değil!": Beyazıt Meydanı'nda Savaşa ve İşgale Hayır Platformu, Cuma namazı çıkışı ABD emperyalizminin Irak ve Ortadoğu'ya yönelik salgınsını protesto etmek ve bu saldırıda  ölenler için dua etmek üzere toplandı. Kadın ve çocukların da bulunduğu gruba güvenlik güçleri sert bir şekilde müdahale etti. Cuma namazının ardından toplu halde Beyazıt Camii'nden çıkan ve Beyazıt Meydanı'nda toplanan 3-4 bin kişilik grup, tekbir getirip savaş karşıtı slogan attı. Irak'ta ölenler için gıyabi cenaze namazı kılıp dua eden göstericiler, ABD ve İsrail bayraklarını yaktı. Toplu halde, "Yaşasın Küresel İntifada", "Irak Halkı Yalnız Değildir", "Kahrolsun ABD, Kahrolsun İsrail" ve "Katil Şaron, Katil Bush!" şeklinde sloganlar atıldı.

Filistin Irak için Ayakta: Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde de Cuma namazından çıkan on binlerce kişi, ABD karşıtı gösteriler yaptı. Gazze kentinde Saddam Hüseyin'in posterlerini taşıyan göstericiler ile Kudüs'te namaz kılanlar hep bir ağızdan "Ey Sevgili Saddam, Tel Aviv'i Vur" diye çağrıda bulundu.

23 Mart 2003

Bir İsrail Tankı İmha Edildi: Gazze'de Netsarim yolu üzerinde Filistinli direnişçilerin pususuna düşen İsrail tankı İçindeki personeliyle birlikte tamamen imha edildi.

24 Mart 2003

ABD, Irak'ı İsrail Silahları İle Vuruyor: ABD Başkanı George W. Bush'un, Arap ülkelerinin tepkisini çekmemek amacıyla İsrail'in Irak savaşı dışında kalmasını istemesine karşın Amerikalılar Irak'a karşı savaşta İsrail tarafından geliştirilmiş teknolojiden vazgeçemiyorlar.

25 Mart 2003

İsrail Ordusu Onlarca Filistinliyi Tutukladı: İsrail işgal ordusu Filistin direniş hareketi intifadanın hızını kesmek için Batı Yakası'nda onlarca Filistinliyi tutukladı. Filistinli yetkililerin belirttiğine göre tutuklanan Filistinlilerin sayısı 26'ya ulaştı.

26 Mart 2003

'Sivil' Siyonistler 4 Filistinliyi Şehid Etti: Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde sivil Siyonist özel güçleri, aralarında 10 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 4 Filistinliyi şehid etti. Görgü tanıkları ve sağlık görevlileri, Siyonistlerin, kentin merkezinde bir araca ateş ettiğini, Siyonistlerin ateşinde 4 Filistinlinin şehid olduğunu söyledi. Böylece Filistin'de Son 24 Saatte Şehid olanların sayısı 6'ya yükseldi.

Mazlumder Rachel Corrie İçin Eylem Yaptı: Mazlumder İstanbul Şubesi Rachel Corrie'ye ithaf ettiği bir gezici resim sergisi düzenledi. Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen sergiye sanatçı Şanar Yurdatapan, ressam İsmet Yedikardeş, gazeteci Abdurrahman Dilipak ve Mazlumder üyeleri katıldı.

27 Mart 2003

İsrail Gazze'yi İşgal Etti: Siyonist İsrail askerleri, saldırı helikopterleri eşliğinde Gazze Şeridi'nin Beyt Hanun kasabasına girdi. Helikopterlerin, bir Filistin karakoluna düzenlediği saldırıda 3 Filistinli polisin şehid olduğu bildirildi.

Aksa İntifadası'nda 445 Çocuk Şehid Edildi: Aksa İntifadası'nın başladığı 29 Eylül 2000 yılından bu ana kadar 445 çocuk şehid edildi. İnsan Haklarını ve Doğayı Koruma adlı Filistinli teşkilat yayınladığı raporda Cenin'de işgalciler tarafında şehid edilen iki çocukla birlikte Aksa İntifadası'nda ölen çocukların sayısının 445'e yükseldiği açıklandı. Bu intifada da şehid olan Filistinlilerin yaklaşık %22'ne tekabül ediyor. Filistinli insan hakları teşkilatı İsrail birliklerinin çocukları bilinçli olarak hedef aldığının tespit edildiğini belirtti. Açıklamada "bu cinayetler uluslararası kamuoyunun gözü önünde gerçekleşti. Biz uluslararası toplumu suskunluğunu bozmaya çağırıyoruz" dendi.

28 Mart 2003

Filistin'de 100 Bin Kişi Irak İçin Sokağa Döküldü: On binlerce Filistinli Batı Şeria ve Gazze'de savaşı protesto etti. ABD, İngiltere ve İsrail bayraklarını yakan göstericiler, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'den İsrail'e saldırmasını istedi. Gösteriye 100 bin kişi katıldı. Nablus'ta düzenlenen, 40 bin kişinin katıldığı gösteride ise ABD Başkanı George Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un kuklaları yakıldı. Batı Şeria da ise Kalkilya, Tulkarim, Halhal ve Yabad kasabalarında gösteriler düzenlendi.

Kıdemli İşgalci İsrail ABD'ye Taktik Veriyor:  ABD, Irak'a saldırı öncesinde askerlerini şehir çatışmalarına hazırlamak için en yakın müttefiklerinden İsrail'in yardımına başvurdu. İsrailli askeri yetkililer, ABD askerleriyle ortak tatbikatlar yaptı ve düzenlenen seminerlerde şehir savaşıyla ilgili ipuçları verdi. İsrail ordusu, ABD askerlerine halkın ve medya mensuplarının yoğun olduğu bir şehirde nasıl savaşılacağı konusunda temel taktikleri verdi. Bu seminerlerde özellikle Cenin mülteci kampında kullanılan yöntemler gündeme geldi. Geçen Nisan ayında İsrail askerleri, dünyaya Cenin katliamı olarak yansıyan Cenin mülteci kampındaki saldırıları sırasında Apache helikopterleri ve özel zırhlı buldozerler kullanmıştı. İsrail askerleri, çeşitli tuzakların yerleştirilmiş olması ihtimaline karşı sokaklara girmemiş, bu buldozerlerle binaları yıkarak ya da evlerin bahçelerinden ilerlemişti. İsrailli askerlerin seminerlerinin ardından ABD'nin İsrail'den dokuz adet zırhlı buldozer aldığı belirtiliyor. Fakat İsrailli askeri uzmanlar ABD'lilere Bağdat saldırılarında Apache helikopterleri kullanmamalarını tavsiye etti. Filistinlilerin elinde bu helikopterleri düşürebilecek silahlar olmadığını, ama Bağdat'ta bu helikopterlerin kullanılmasının tehlikeli olacağı belirtildi. Öte yandan Irak'a saldırıyı televizyonda seyreden Filistinliler, İngiliz ve ABD askerlerinin kontrol noktalarındaki davranışlarının, evlerde yaptıkları aramaların, Iraklı esirlere davranışlarının kendilerine İsrail askerlerini fazlasıyla hatırlattığını belirtiyorlar.

30 Mart 2003

Filistin İntifadası Irak Halkının İlham Kaynağı: Irak'ta çetin halk direnişiyle karşılaşan ve bunu kıramayan ABD ve İngiltere ikilisi son saldırılarında sivilleri vurmaya başladı. Irak'ın füzelere feda eylemleriyle karşılık vermesi ise, "Irak halkı Filistin İntifadası'ndan ilham alıyor" yorumlarına neden oldu.

Netanya'da İstişhad Eylemi, 35 Yaralı: Siyonist İsrail radyosu, ülkenin kuzeyindeki Netanya kentinde bir kafede düzenlenen İstişhad eyleminde ilk belirlemelere göre beşi ağır olmak üzere 35 kişinin yaralandığı ve eylemi İslami Cihad'ın üstlendiği açıklandı. Radyo, eylemin kent sahili yakınlarındaki ana meydanda bulunan "Londra" adlı kafede düzenlendiğini belirtti.

Nablus'ta Bir Şehid: Nablus'u işgal eden Siyonistlere taşla karşılık veren Filistinli gençlerin üzerine rast gele ateş açan işgal güçleri 17 yaşındaki Muhammed Ahmed Derviş isimli gencin şehid olmasına neden oldu.

31 Mart 2003

Powell; "Irak Savaşıyla İsrail'in Güvenliğini Sağlayacağız": Saldırgan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ABD'deki güçlü Yahudi kuruluşu IPAC'te yaptığı konuşmada İran ve Suriye'yi sert bir dille tehdit etti. Powell, İran'a 'İsrail'e yönelik 'terörizme' destek vermekten vazgeçmeli" tehdidinde bulunduğu konuşmasında Irak'a yönelik başlattıkları saldırıyla İsrail'in güvenliğinin sağlanmış olacağını belirtti. Konuşmasında işgalci İsrail'i tanımayan ve Filistinli direniş güçlerine destek olan İran ve Suriye'yi de hedef alan Powell bu sözleriyle asıl amaçlarını açıkça ortaya koymuş oluyor.

Gazze'de Üç Şehid: Filistin güvenlik kaynaklarının belirttiğine göre dün gece Gazze'nin Askalan kenti kırsalından İsrail'in işgal altında tuttuğu bölgeye geçmeye çalışan iki Filistinli, İsrail askerlerince fark edilmesi üzerine çıkan çatışmada şehid edildi. Öte yandan İsrail işgal ordusunca yapılan açıklamada bir başka Filistinlinin askeri bölgeye sızmaya çalışırken Siyonistlerce şehid edildiği anlaşıldı.

Harrazi, "Irak Savaşı İsrail'in Bir Tuzağı": İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, Irak'a ABD tarafından atanacak bir hükümeti tanımayacaklarını vurguladı. Saddam Hüseyin'in devrilmesi halinde, arkasından gözyaşı dökmeyeceklerini söyleyen Harrazi, Irak savaşının, "İsrail'in bir tuzağı" olduğunu da belirtti. Harrazi, ABD Savunma Bakanı'nın ülkesine yönelik suçlamalarını da yanıtlayarak "İran'ın savaşta bir taraf olmadığını" ifade etti. Kemal Harrazi, dün düzenlediği basın toplantısında Kerkük'ün Iraklı Kürtlerin eline geçmesinden kendilerinin de kaygı duyduklarını, ancak Türk Ordusunun Kuzey Irak'a girmesini de istemediklerini söylemişti.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR